Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802
Incontinenta urinara: ce teste sunt necesare pentru diagnostic?

Incontinenta urinara: ce teste sunt necesare pentru diagnostic?

de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 22 mai 2025 Ultima actualizare: 26 mai 2025

Incontinenta urinara apare atunci cand o persoana isi pierde capacitatea de a-si controla vezica urinara si se confrunta cu scurgeri de urina. Este o afectiune care poate afecta destul de serios viata pacientului.

Sistemul urinar este format din multe organe diferite. Aceste organe lucreaza impreuna pentru a filtra, stoca si elimina deseurile din organism sub forma de urina. Cand sistemul urinar functioneaza bine, oamenii au capacitatea sa-si controleze urinarea pana ajung la toaleta. In schimb, atunci cand exista probleme la nivelul sistemului urinar, apare incontinenta urinara. Aceasta afectiune poate aparea din mai multe motive diferite de-a lungul vietii.

Multi oameni cred ca incontinenta urinara este o parte normala a imbatranirii si ca nu poate fi oprita. Este adevarat ca riscul de incontinenta creste pe masura ce imbatranesti. Dar poate afecta pe oricine, indiferent de varsta. Si exista tratamente disponibile care te pot ajuta sa o tii sub control. Incontinenta nu trebuie sa-ti perturbe viata.

Incontinenta urinara este foarte frecventa. Aproximativ 62% dintre femeile cu varsta de 20 de ani si peste au un anumit tip de incontinenta urinara. La barbati, putin sub 14% dintre acestia au incontinenta urinara.

Afla care sunt cauzele incontinentei urinare si ce teste folosesc medicii pentru a pune diagnosticul de incontinenta urinara.

Semne si simptome de incontinenta urinara

Multe persoane au ocazional scurgeri minore de urina. Altele pot pierde cantitati mici pana la moderate de urina mai frecvent.

Tipurile de incontinenta urinara sunt:

Incontinenta urinara de efort

Incontinenta urinara de efort reprezinta pierderea involuntara de urina in timpul activitatilor fizice uzuale: tuse, stranut, ras, ridicare de greutati sau exercitii fizice.

Incontinenta de urgenta

Se manifesta printr-o nevoie brusca si intensa de a urina, urmata de scurgeri involuntare de urina. Multi urineaza des, inclusiv pe tot parcursul noptii. Incontinenta de urgenta poate fi cauzata de o afectiune minora, cum ar fi o infectie, sau de o afectiune mai severa, cum ar fi o tulburare neurologica sau diabetul.

Incontinenta prin revarsare

Te confrunti cu scurgeri frecvente sau constante de urina din cauza ca vezica urinara nu se goleste complet.

Incontinenta functionala

Multi oameni nu ajung la timp la toaleta din cauza unei deficiente fizice sau mentale. De exemplu, unele persoane nu-si pot descheia pantalonii suficient de repede din cauza artritei severe.

Incontinenta mixta

Unii oameni au mai multe tipuri de incontinenta urinara, de cele mai multe ori o combinatie de incontinenta de efort si incontinenta de urgenta.

Cauze si factori de risc

Pentru a pune diagnosticul de incontinenta urinara, medicii trebuie sa descopere cauza. Cauzele si tipul de incontinenta sunt strans legate intre ele.

Incontinenta de stres

Factorii de risc sunt:

  • sarcina si nasterea
  • menopauza, deoarece scaderea nivelului de estrogen poate slabi muschii
  • histerectomia si alte proceduri chirurgicale
  • varsta
  • obezitatea
  • probleme la nivelul planseului pelvin

Incontinenta de urgenta

Cauzele incontinentei de urgenta sunt:

  • cistita, o inflamatie a mucoasei vezicii urinare
  • afectiunile neurologice, cum ar fi scleroza multipla (SM), accidentul vascular cerebral si boala Parkinson

Incontinenta prin revarsare

Aceasta este cauzata de o obstructie sau un blocaj la nivelul vezicii urinare. Obstructia poate fi provocata de:

  • o prostata marita
  • o tumora care apasa pe vezica urinara
  • pietre urinare
  • constipatie

Incontinenta totala

Aceasta poate fi provocata de:

  • un defect anatomic prezent inca de la nastere
  • o leziune la nivelul maduvei spinarii care afecteaza semnalele nervoase dintre creier si vezica
  • fistula, atunci cand o deschidere intre vezica si o zona din apropiere, de obicei vaginul

Alte cauze:

Acestea sunt:

  • unele medicamente, in special unele diuretice, medicamente antihipertensive, somnifere, sedative si relaxante musculare
  • alcool
  • infectii urinare

Factori de risc

Incontinenta urinara poate avea urmatorii factori de risc care ajuta la stabilirea diagnosticului:

  • Obezitatea: Aceasta pune o presiune suplimentara pe vezica urinara si muschii din jur. Slabeste muschii, provocand scurgeri urinare in timpul stranutului sau tusei.
  • Fumatul: Acest lucru poate duce la o tuse cronica, care poate duce la episoade de incontinenta.
  • Sex: Femeile au un risc mai mare de a suferi incontinenta de stres decat barbatii, mai ales dupa nastere.
  • Varsta inaintata: Muschii din vezica si uretra slabesc odata cu varsta. Unele boli si afectiuni, cum ar fi diabetul, bolile renale, leziunile maduvei spinarii si bolile neurologice, de exemplu, accidentul vascular cerebral, cresc riscul.
  • Probleme la nivelul prostatei: Incontinenta poate aparea dupa operatia de prostata sau radioterapia la nivelul acesteia.

Incontinenta urinara - diagnostic

Modalitatile de diagnosticare a incontinentei urinare sunt:

  • Examen fizic: Medicul poate examina vaginul si poate verifica forta muschilor planseului pelvin. De asemenea, specialistul poate examina rectul unui pacient de sex masculin pentru a determina daca glanda prostata este marita.
  • Analiza de urina: Aceasta metode de diagnostic are rolul de a descoperi eventualele semne de infectie si anomalii.
  • Analize de sange: Acestea pot evalua functia renala.
  • Volumul reziduului urinar postmictional: Acest test de diagnostic evalueaza cata urina ramane in vezica dupa urinare.
  • Ecografia pelvina: Prezinta imagini ale sistemului urinar si poate ajuta la detectarea oricaror anomalii.
  • Teste urodinamice: Prin intermediul testelor urodinamice, medicii pot evalua modul in care vezica urinara si sfincterele sale stocheaza si elimina urina.
  • Cistografia sau cistouretrografia mictionala: Este o investigatie radiologica, paraclinica, non-invaziva si nedureroasa, care are capacitatea de a explora caile urimare si vezica urinara cu ajutorul unui aparat care emite raze X.
  • Cistoscopie: Cistoscopia este o metoda care permite vizualizarea sau tratarea problemelor de tract urinar prin introducerea endoscopica a unor instrumente speciale (flexibile sau rigide) prin orificiul uretral extern.

Referinte:

Articole similare
Incontinenta urinara la batranete - abordari si strategii pentru ingrijirea la domiciliu Incontinenta urinara la batranete - abordari si strategii pentru ingrijirea la domiciliu

Pierderile involuntare sau accidentale de urina, cauzate de slabirea muschilor pelvieni sau de degradarea nervilor, se traduc prin incontinenta urinara. Incontinenta urinara este o afectiune frecvent intalnita la persoanele de varsta a treia; sunt afectati atat barbatii, cat si femeile, acestea din urma fiind mai predispuse sa dezvolte aceasta afectiune. 

24 august 2023
Edited 29 iulie 2024
citește articolul
Incontinenta urinara o problema extrem de delicata Incontinenta urinara o problema extrem de delicata

Incontinenta urinara este considerata a fi o problema extrem de delicata din cauza neplacerilor pe care le provoaca pacientilor, dar si pentru ca poate fi declansata de numerosi factori. Se poate ca incontinenta sa fie una cu caracter temporar, in aceasta situatie cauzele putand fi dintre cele mai diverse. 

29 iunie 2023
Edited 23 ianuarie 2025
citește articolul
Informatii complete despre incontinenta urinara la femei
Incontinenta urinara la femei este o problema destul de suparatoare, insa persoanele afectate evita de multe ori sa mearga la medic pentru un consult si pentru a obtine tratamentul necesar. Aceasta conditie medicala apare la foarte multe persoane de sex feminin, statisticile aratand ca numarul acestora este de ordinul milioanelor in intreaga lume. Atunci cand discutam despre incontinenta urina...
20 decembrie 2022
Edited 20 decembrie 2022
citește articolul
Produse pentru incontinenta urinara la femei: sfaturi si recomandari
Produsele pentru incontinenta urinara destinate femeilor care intampina acest tip de problema au rolul de a reduce disconfortul, precum si de a diminua neplacerile care deriva din expunerea la fluidele corporale. Pe de alta parte, aceste produse sunt utile si in procesul de ingrijire al persoanelor imobilizate (temporar sau permanent). De asemenea, atunci cand folositi absorbante pentru incont...
19 decembrie 2022
Edited 19 decembrie 2022
citește articolul
Tot ce trebuie sa stii despre exercitiile Kegel
Numele acestor exercitii a fost dat de ginecologul Arnold Kegel, acesta recomandandu-l, inca din anii 40 ai secolului trecut, femeilor care aveau incontinenta urinara dupa nastere. Rolul exercitiilor Kegel este de a intari muschii planseului pelvin, muschi ce sustin uretra, vezica urinara, uterul si rectul. In afara de sarcina si nastere, muschii pelvieni pot fi slabiti si din cauza unor inter...
28 octombrie 2020
Edited 28 octombrie 2020
citește articolul
Incontinenta urinara la efort

Incontinenta urinara de efort descrie pierderea ocazionala si necontrolata a unei cantitati de urina ce apare in urma eforturilor fizice.

2 octombrie 2017
Edited 5 ianuarie 2022
citește articolul