Informatii pe care trebuie sa le stii despre aritmia cardiaca
Aritmia cardiaca se mai numeste si disritmie cardiaca si consta in neregularitatea batailor inimii. Aritmia cardiaca este o afectiune care se refera atat la bataile prea lente cat si la cele prea rapide ale inimii. In cazul in care bataile inimii unui adult sunt mai multe de o suta intr-un minut, se considera ca ritmul cardiac este prea rapid iar diagnosticul este cel de tahicardie. In situatia persoanelor al caror puls este mai mic de 60 de batai intr-un minut, se considera ca diagnosticul este cel de bradicardie.
Cele mai multe dintre afectiunile care implica aritmie nu sunt insotite de simptome. In cazul in care simptomele se manifesta totusi, poate fi vorba despre palpitatii sau pauze perceptibile intre bataile inimii. Daca simptomele sunt severe, exista posibilitatea ca pacientul sa aiba stari de ameteala sau lesin, probleme de respiratie sau dureri la nivelul pieptului.
Ce este aritmia cardiaca si cum se manifesta?
Este adevarat ca majoritatea cazurilor de aritmie cardiaca nu sunt ingrijoratoare, insa pot genera si complicatii majore, ca de exemplu insuficienta cardiaca, accident vascular cerebral sau chiar stop cardiac. Principalele patru feluri de aritmie cardiaca sunt: tahicardiile atriale, extra sistolele, aritmiile ventriculare si bradiaritmiile. Tulburarile de ritm cardiac apar in situatia in care impulsurile electrice care determina bataile inimii sunt influentate negativ de anumite afectiuni, motiv pentru care inima ajunge sa bata neregulat, prea repede sau prea incet.
Care sunt simptomele tulburarilor de ritm cardiac?
Faptul ca apar anumite simptome ale aritmiilor nu trebuie sa va alarmeze. Este posibil sa nu existe deloc simptome, sau sa aflati ca aveti aritmie cardiaca de la medicul la care ati mers pentru o examinare de rutina. Simptomele care apar uneori pot fi stari de ameteala sau lesin, angina pectorala, tahicardie, senzatie de tremur la nivelul toracelui, dispnee sau transpiratie.
Aritmia se poate manifesta tot timpul sau episodic. Pentru a va asigura ca problema nu va deveni din ce in ce mai serioasa si ca viata nu va va fi pusa in pericol, cel mai bun sfat este acela de a consulta cat mai curand un medic. Acesta va stabili o anumita frecventa pentru examinari, dar va va consilia inclusiv intre examinari in situatia in care simptomele se indesesc sau devin mai grave.
Cum se stabileste diagnosticul de aritmie cardiaca?
Pentru ca tulburarile de ritm cardiac sa poata fi depistate, cel mai bine este sa va consulte medicul cardiolog. Acesta va asculta bataile inimii cu ajutorul stetoscopului si va masoara pulsul. Exista foarte multe cazuri in care persoanele cu aritmii nu afla ca au aceasta problema sau sunt diagnosticate gresit. Pentru a detecta orice modificare a ritmului cardiac, este nevoie de o electrocardiograma a pacientului. In situatia in care apar astfel de modificari pe electrocardiograma, sau daca medicul simte nevoia de a elimina o eventuala suspiciune de aritmie cardiaca, se poate sa recomande montarea unui dispozitiv care sa monitorizeze pacientul pentru o perioada de 1 – 3 zile.
Prin metoda de investigatie Holter EKG, ritmul cardiac al unei persoane poate fi monitorizat in timp ce acesta isi desfasoara activitatile normale de zi cu zi, dar si in timpul noptii, atunci cand persoana respectiva doarme. Acest tip de investigatie este unul dintre cele mai relevante pentru a detecta aritmiile cardiace, pentru ca exista posibilitatea ca aritmia cardiaca sa se manifeste la alt moment decat in timpul unei examinari medicale. Aritmia poate sa apara atunci cand persoana respectiva urca niste scari, cand este la birou, dar si in timpul somnului.
Ce tratament se recomanda pentru aritmia cardiaca?
Tratamentul recomandat pentru aritmie depinde de severitatea cu care aceasta se manifesta. Sunt si situatii in care pacientii nu au nevoie de tratament, insa atunci cand este cazul, tratamentul presupune, pe langa medicamente, modificari care trebuie facute in stilul de viata. Se poate apela inclusiv la terapii invazive, dispozitive electronice sau chiar interventie chirurgicala daca starea pacientului impune aceasta alternativa.
Medicamentele antiaritmice au rolul de a transforma aritmia intr-un ritm normal atunci cand exista, sau de a o preveni. Exista si medicamente care ajuta la un mai bun control al ritmului cardiac, antiagregante si anticoagulante, ca de exemplu warfarina sau aspirina. Aspirina poate sa reduca riscul unui accident vascular cerebral sau acela de aparitie a unor cheaguri de sange (trombi). Recomandarea este sa va familiarizati cu denumirile medicamentelor, motivul pentru care sunt prescrise si frecventa cu care trebuie administrate. De asemenea, este bine sa cunoasteti posibilele efecte adverse care pot sa se manifeste si ce medicamente ati folosit pana acum pentru aritmii.
Modificari ale stilului de viata, terapii invazive sau interventie chirurgicala
De la Catena Pas cu Pas puteti alege dintr-o gama variata de pulsoximetre, aceste dispozitive digitale portabile fiind extrem de eficiente in masurarea pulsului si a oxigenului pe care hemoglobina il transporta in interiorul vaselor de sange.
Este important, in cazul in care aveti aritmii, sa renuntati la tutun, alcool si cafea. Chiar daca nu de tot, macar sa reduceti simtitor consumul. Se poate ca medicul sa recomande cardioversiunea electrica, ablatia de cateter, implantarea unui stimulator cardiac permanent sau a unui defribiliator cardiac. In unele situatii, atunci cand nicio metoda de tratament nu ajuta, medicul va sugera interventia chirurgicala.