Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Recuperarea post traumatism – un proces de lunga durata

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 10 octombrie 2019 Ultima actualizare: 8 mai 2024

Traumatismele, fie ca sunt majore, fie ca sunt din sfera celor usoare de tipul contuziilor pot sa duca la afectarea calitatii vietii. Indiferent de severitate, dupa un traumatism, organismul are nevoie de timp pentru a se vindeca. Revenirea la forma fizica anterioara si recapatarea functiei motorii sunt procese complexe. Cu cat un traumatism a fost mai sever, cu atat timpul de vindecare si recuperare va fi mai lung. Amploarea leziunilor si capacitatea de vindecare a organismului sunt si ele factori ce conteaza in recuperarea post-traumatica. Cu alte cuvinte, daca leziunea a survenit in contextual unui organism tanar si sanatos atunci sansele de recuperare totala si rapida sunt mai mari, in comparatie cu varstnicii la care acest process poate fi extrem de dificil si de lunga durata.

Recuperarea post traumatism – un proces de lunga durata

Semnificatiile unui traumatism

Daca ati trecut recent printr-un traumatism, pe langa vatamarea fizica trebuie avuta in vedere si componenta psihologica. Stresul post traumatic si anxietatea sunt factori ce ingreuneaza procesul de recuperare. Izolarea sociala si sentimentul de frica sunt senzatii frecvent resimtite de catre cei care au suferit un traumatism. Familia, prietenii si persoanele competente (medic, psiholog) trebuie sa fie alaturi de persoana in cauza si sa-i acorde tot suportul necesar.

Beneficiile recuperarii medicale in contextul unui traumatism sunt:

- recuperarea mobilitatii osteoarticulare si a fortei musculare

- controlul inflamatiei si ameliorarea durerii

- recapatarea capacitatii de a efectua miscari complexe 

- reluarea activitatilor cotidiene si cresterea calitatii vietii

Planul de recuperare

  • Imediat dupa episodul acut trebuie constientizata importanta recuperarii medicale. In plus, suportul psihologic (atunci cand acesta este necesar) poate sa ajute enorm in procesul de vindecare.
  • Chiar si in cazul celor mai usoare traumatisme, recuperarea medicala nu trebuie facuta dupa ureche ci sub atenta indrumare a unui medic specialist.
  • In cazul traumatismelor mai severe, recuperarea va incepe in functie de fiecare leziune in parte. Cu cat se incep mai devreme procedurile de recuperare, cu atat timpul pana la obtinerea rezultatelor va fi mai scurt. Initial, este posibil sa fie nevoie sa mergeti saptamanal pentru o serie de exercitii si proceduri in cadrul unui spital (clinica) de profil. Fara indrumarea medicului si fara aportul kinetoterapeutilor, riscati sa faceti miscarile gresite si sa agravati si mai mult problema de fond.
  • Ulterior, o serie de exercitii le veti putea face si acasa pentru a consolida rezultatele obtinute.
  • Chiar daca dupa inceperea recuperarii medicale nu sesizati o imbunatatire spectaculoasa nu trebuie sa va descurajati. Este nevoie de timp, rabdare si cea mai buna echipa de medici pentru a reusi sa treceti peste efectele unui traumatism important.
  • Si, nu in ultimul rand, masajul terapeutic este o tehnica eficienta in cadrul recuperarii post traumatice.