Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Refacerea cartilajului: mit sau adevar?

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Gabriela Soare
de , Medic specialist Ortopedie – Traumatologie
Data publicării: 21 noiembrie 2018 Ultima actualizare: 18 iunie 2021
Definitie si informatii generale Cartilajul este un tesut conjunctiv de sustinere raspandit in corpul nostru, fiind gasit in special in articulatii, unde acopera capetele osoase. Cartilajul este prezent din viata embrionara, fiind precursorul oaselor. Este un tesut important deoarece acopera marginile oaselor, prevenind astfel frecarea lor. Acesta este unic prin faptul ca nu contine vase de sange si nici terminatii nervoase si are o structura ce il face rezistent, dar flexibil. Condrocitele, ce sunt celulele cartilaginoase, sunt dispuse intr-un tesut asemanator cu un gel, ce formeaza matrice sau o retea in ochiurile careia sunt dispuse aceste celule, retea ce le hraneste. Cartilajul hialin este cel mai frecvent tip de cartilaj intalnit in corp, fiind prezent la nivelul nasului, a coastelor, a laringelui si a traheei, dar si la nivelul oaselor, unde acopera marginile lor. Denumirea de cartilaj hialin vine de la grecescul “hyalos” ce inseamna sticlos, avand ca pornire imaginea sticloasa a cartilajului de acest fel vazut sub microscop. Leziunile cartilajului apar datorita traumatismelor si ca urmare a degenerarii sau a degradarii treptate prin uzura sau imbatranire. In ciuda protectiei si beneficiilor date de acest tip de tesut corpului, el are si un dezavantaj: nu se vindeca cum o fac alte tesuturi, ceea ce inseamna ca un cartilaj lezat sau deteriorat nu se va vindeca fara interventia medicilor, tratarea acestor leziuni fiind una din cele mai dificile provocari ale ortopezilor.

Tratament

De-a lungul anilor au fost descoperite diverse tehnici de stimulare a cresterii cartilajului.
  • Condroprotectoarele sau suplimentarea alimentara cu glucozamina si condroitina
Nu a fost demonstrata stiintific capacitatea acestor suplimente de a vindeca in mod cert leziunile cartilaginoase, cu toate ca exista dovezi ce sugereaza utilitatea acestora in incetinirea pierderii cartilajului in artroze (ce este o afectiune degenerativa caracterizata prin degradarea articulatiei si a cartilajului articular), dar pentru a da acest efect structural este necesara o perioada de 2 pana la 3 ani de tratament. Totusi, studiile au demonstrat utlitatea suplimentelor in scaderea durerii in stadiile incipiente ale artrozei, determinand astfel un necesar mai scazut de medicamente antiinflamatoare, efect vizibil dupa numai o luna de tratament. refacerea cartilajului - mit sau adevar?
  • Terapiile biologice pentru repararea cartilajelor sunt infiltratiile cu acid hialuronic, PRP (plasma imbogatita in plachete), celule stem sau aspiratul din maduva oasoasa. Avantajele acestor tehnici minim invazive sunt reprezentate de un timp vindecare si de recuperare mai mic, deoarece ele contin factori de crestere si/sau celule stem ce induc regenerarea cartilajului.
Vascosuplimentarea, reprezinta injectarea in articulatie a acidului hialuronic, cu rol in scaderea durerii si ameliorarea simptomelor determinate de degradarea cartilajului.  Aceasta substanta vascoasa odata introdusa in articulatie absoarbe socurile, actioneaza ca un lubrifiant al articulatiei si scade durerea. PRP – Utilizarea plasmei imbogatite in plachete a castigat o atentie deosebita in intreaga lume in ultimii ani. Aceasta se refera la sange propriu ce este centrifugat pentru a produce o concentratie mai mare de trombocite decat media, acestea fiind implicate in procesul de vindecare in organism. Studiile clinice au demonstrat utilitatea acestuia in vindecarea rapida si regenerarea cartilajului, precum si in reducerea proceselor inflamatorii. Celulele stem sunt celule capabile de proliferare, regenerare, auto-intretinere si replicare.  Celulele stem se gasesc intr-o gama larga de tesuturi, cel mai mare rezervor la adult fiind tesutul adipos, dar se gasesc si la nivelul maduvei osoase. Celulele stem autologe au efecte antiinflamatorii si a fost demonstrat ca produc proteine ce duc la regenerarea cartilajelor. Recoltarea din tesutul adipos se efectueaza cu ajutorul unui kit special conceput, concentratul de celule stem obtinut fiind apoi injectat in articulatie, proceduri ce se efectueaza in conditii de maxima sterilitate, in sala de operatie. Aspiratul de maduva osoasa este a doua metoda de obtinere a concentratului de celule stem, cel mai adesea de la nivelul crestei iliace sau a tibiei. Este o procedura ce se efectueaza in sala de operatie, dar ca si in cazul aspiratului din tesut adipos, interfera minim cu activitatile zilnice, intoarcerea in activitate fiind posibila a doua zi dupa procedura.

Concluzii

Majoritatea tesuturilor si organelor nu se regenereaza spontan, terapia celulara fiind in curs de dezvoltare, dar posibilitatea de a utiliza celulele stem din propriul corp pentru a trata in mod natural si in conditii de siguranta afectiunile articulare reprezinta o revolutie in sanatate si in asigurarea calitatii vietii. Cu toate ca exista proceduri chirurgicale de succes in tratamentul acestor afectiuni, terapiile biologice prezinta avantajul de a fi mai putin invazive, dar nu exista suficiente studii concludente legate de efectele pe termen lung. Cu toate acestea, ele reprezinta  optiunea cea mai promitatoare. Referinte bibliografice: [1] https://www.healthline.com/health/cartilage [2] https://www.ucsfhealth.org/education/interview_kim_cartilage_repair_and_regeneration/ [3] https://www.hindawi.com/journals/sci/2015/734731/ [4] https://sciencebasedmedicine.org/glucosamine-update/ [5] https://blog.theralogix.com/arthritis-diet-lifestyle-myths/ [6] http://www.wholegreenwellness.com/truth-about-dietary-supplements/ [7] https://www.empowher.com/holistic-health/content/chondroitin-builds-cartilage-fact-or-myth [8] https://www.healio.com/orthopedics/journals/ortho/2016-7-39-4/%7B92e0bce5-2a37-4921-a65c-c7e7a1021bb4%7D/biological-therapies-for-cartilage-lesions-in-the-hip-a-new-horizon [9] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28577706 [10] Biologic Options for Articular Cartilage Wear (Platelet-Rich Plasma, Stem Cells, Bone Marrow Aspirate Concentrate), Kraeutler, Matthew J. et al.,Clinics in Sports Medicine, 2017, Volume 36 , Issue 3 , 457 - 468 [11] https://www.arthritis.org/living-with-arthritis/treatments/medication/drug-types/other/hyaluronic-acid-injections.php [12] https://thrivemdvail.com/stem-cell-myths/