Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Siclemia

Data publicării: 2 octombrie 2017 Ultima actualizare: 10 decembrie 2018
Siclemia este o afectiune, o forma de anemie care apare ca rezultat al sintezei unui tip anormal de hemoglobina. Hemoglobina se gaseste in eritrocite, adica in hematii, celulele rosii, aceasta avand functia principala de transportator de oxigen. La persoanele care sufera de siclemie, o parte din celulele rosii, hematiile, contin un tip anormal de hemoglobina iar durata de viata a acestora se scurteaza cu 16 zile. Atunci cand hematiile au forma anormala, acestea blocheaza vasele mici de sange iar fluxul sangvin se reduce, tesuturile neprimind aportul corespunzator de sange.

Simptome Siclemia

Siclemia se manifesta prin episoade de anemie care includ oboseala, lesin, ameteala, greata, schimbarea culorii pielii, apar crize dureroase ca urmare a blocarii fluxului sangvin in vasele mici de sange de la nivelul toracelui, abdomenului si articlatiilor. Totodata apar infectii ce pot determina pneumonie, meningita sau infectii osoase. Alte simptome : umflarea mainilor si picioarelor este intalnita mai ales la nou-nascuti, icterul, tulburarile de vedere.

Cauze Siclemia

Siclemia este o boala cauzata de un tip anormal de hemoglobina care schimba forma celulelor rosii din sange, acestea transportand niveluri mult mai scazute de oxigen. Siclemia poate fi si transmisa genetic.

Tratament Siclemia

In tratarea acestei boli este necesara consultarea unui medic specialist si respectarea tratamentului medicamentos prescris.  Scopul tratamentulul este acela de a diminua crizele de anemie, prevenirea complicatiilor si ameliorarea complicatiilor. O alta metoda de tratament o reprezinta transfuziile sangvine care cresc nivelul de hematii din circulatia sangvina, acestea ajutand la reducerea anemiei.