Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802
Sistemul osos: structura, functii si importanta

Sistemul osos: structura, functii si importanta

de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 16 aprilie 2025 Ultima actualizare: 24 aprilie 2025

Oasele formeaza scheletul care tine componentele corpului laolalta si care ii permite sa se miste. De asemenea, oasele ajuta la protejarea organelor vitale, la stocarea mineralelor si asigura un mediu pentru producerea maduvei osoase. La varsta adulta, oamenii au 206-213 oase.

Oasele sunt tesuturi vii, active pe care organismul le remodeleaza in mod constant.

Oasele au rolurile de a sustine structura corpului, de a proteja organele cheie si de a permite miscarea corpului. De asemenea, in oase organismul produce maduva osoasa si, de acolo, celule sanguine. In plus, actioneaza ca o zona de depozitare a mineralelor, in special a calciului.

Sistemul osos reprezinta aproximativ 15% din greutatea corporala. La nastere, oamenii au aproximativ 270 de oase moi. Pe masura ce cresc, unele fuzioneaza. La varsta adulta, oamenii au intre 206 si 213 oase. Numarul nu este fix deoarece unii oameni au mai multe sau mai putine oase in coaste, vertebre, degetele de la maini si de la picioare.

Cel mai mare os din corpul uman este osul coapsei (femurul), iar cel mai mic este scarita din urechea medie, care are o lungime de aproximativ trei milimetri.

Oasele sunt formate in principal din colagen, proteina care formeaza un cadru moale. Fosfatul de calciu intareste acest cadru, dandu-i rezistenta. 99% din calciul din organism se gaseste in oase.

Oasele au o structura interna asemanatoare unui fagure, ceea ce le face rigide, dar relativ usoare.

Sistemul osos - structura oaselor

Oasele sunt compuse din doua tipuri de tesut. Tesutul osos compact (cortical) este un strat exterior dur, dens, puternic si durabil. Reprezinta aproximativ 80% din masa osoasa adulta si formeaza stratul exterior al osului.

Tesutul osos spongios (trabecular) alcatuieste restul de 20% din os si este format dintr-o retea de trabecule, sau structuri asemanatoare tijei. Este mai usor, mai putin dens si mai flexibil decat tesutul osos compact.

Oasele mai contin:

  • osteoblaste si osteocite, responsabile de crearea osului
  • osteoclaste sau celule care resorb oasele
  • osteoid, un amestec de colagen si alte proteine
  • saruri minerale anorganice din matrice
  • nervii si vasele de sange
  • maduva osoasa
  • cartilaj
  • membrane, inclusiv endostul si periostul

Celulele osoase

Oasele nu sunt tesute statice, dar necesita intretinere si remodelare constanta. Exista trei tipuri principale de celule implicate in acest proces:

  • Osteoblastele sunt responsabile pentru generarea si repararea osului. Ele produc un amestec de proteine ​​pe care medicii il numesc osteoid, care este mineralizat si se transforma in os.
  • Osteocitele sunt osteoblaste inactive care sunt mineralizate si raman in osul pe care l-au creat. Ele comunica cu alte celule osoase si ajuta la sustinerea functiilor metabolice din os.
  • Osteoclastele sunt celule mari cu mai mult de un nucleu. Acestea folosesc acizi rezultati din anumite reactii pentru a descompune osul uzat. Acest proces se numeste resorbtie osoasa. Osteoclastele ajuta la remodelarea oaselor ranite si creeaza cai prin care nervii si vasele de sange sa circule.

Maduva osoasa

Maduva osoasa este prezenta in aproape toate oasele unde se gaseste tesut osos spongios.

Maduva osoasa produce celule sanguine, cum ar fi:

  • globule rosii, care furnizeaza oxigen celulelor
  • globule albe, esentiale pentru sistemul imunitar al organismului
  • trombocite, pe care organismul le foloseste pentru procesul de coagulare a sangelui

Maduva produce aproximativ doua milioane de globule rosii in fiecare secunda. De asemenea, produce limfocite sau celulele albe din sange implicate in raspunsul imun.

Matricea extracelulara

Oasele sunt in esenta celule vii incorporate intr-o matrice organica bazata de minerale. Aceasta matrice extracelulara este formata din componente organice (in cea mai mare parte colagen de tip 1) si componente anorganice, cum ar fi hidroxiapatita si alte saruri, cum ar fi calciul si fosfatul.

Colagenul confera oaselor rezistenta la tractiune, in timp ce hidroxiapatita asigura oaselor rezistenta la compresie.

Sistemul osos si rolul oaselor

Oasele indeplinesc diferite functii care influenteaza intregul corp. Studiile arata ca, pe langa structura si miscare, oasele sustin metabolismul energetic, productia de celule sanguine, sistemul imunitar si functionarea creierului.

Mecanica

Oasele asigura cadrul necesar pentru sustinerea pozitiei corpului. Muschii, tendoanele si ligamentele se ataseaza de oase. Fara ancorarea la oase, muschii nu ar putea pune in miscare corpul.

Protectie

Unele oase protejeaza organele interne ale corpului. De exemplu, craniul protejeaza creierul, iar coastele protejeaza inima si plamanii.

Sinteza

Osul spongios este un rezervor vital pentru dezvoltarea globulelor rosii, trombocitelor si globulelor albe. De asemenea, organismul distruge globulele rosii defecte si vechi din maduva osoasa.

Metabolism

Oasele au urmatoarele functii metabolice:

  • Depozitare: Oasele actioneaza ca o rezerva pentru minerale, in special calciu si fosfor. De asemenea, tesutul adipos din maduva osoasa poate stoca acizi grasi.
  • Functia endocrina: Oasele produc precursori ai diferitilor hormoni, inclusiv cei implicati in crestere, productia de insulina si dezvoltarea creierului. Ei elibereaza hormoni care actioneaza asupra rinichilor si influenteaza reglarea zaharului din sange si depunerea grasimilor.
  • Echilibrul de calciu: Oasele pot creste sau reduce nivelul calciului din sange prin formarea osului sau descompunerea acestuia in cadrul procesului numit resorbtie osoasa.
  • Echilibrul pH-ului: Unele cercetari au sugerat ca oasele pot elibera sau absorbi saruri alcaline, ajutand la mentinerea unui nivel optim de pH in sange, dar oamenii de stiinta au nevoie de mai multe studii pentru a confirma acest lucru.
  • Detoxifiere: Oasele pot absorbi din sange metale grele precum plumbul, mercurul si arsenul.

Tipuri de oase

Exista cinci tipuri de oase in corpul uman:

  • Oasele lungi: Acestea sunt in mare parte oase compacte, cu maduva mica si includ cele mai multe oase din membre.
  • Oasele scurte: Acestea sunt oasele incheieturii mainii si oasele gleznei.
  • Oasele plate: Acestea au o suprafata plana si larga. Ele sunt formate din doua straturi exterioare de tesut osos compact si un strat interior de tesut osos spongios. Oasele plate sunt craniul, sternul, coastele si omoplatii. Acestea au rol de protectie.
  • Oasele sesamoide: Acestea sunt incorporate in muschi si tendoane si se afla in apropierea suprafetelor articulatiilor. Un astfel de os este rotula. Acestea oase protejeaza tendoanele de uzura si stres.
  • Oasele neregulate: Aceste oase au o forma neobisnuita si sunt oasele coloanei vertebrale si ale pelvisului. Ele protejeaza adesea organele sau tesuturile.

Oasele scheletului se incadreaza in doua grupe: scheletul apendicular si scheletul axial.

Scheletul apendicular cuprinde 126 de oase, cum ar fi cele ale membrelor, umerilor si centurii pelvine. Ofera structura si sprijin altor parti ale corpului.

Scheletul axial are o raza de miscare mai mica decat scheletul apendicular. Acesta cuprinde oasele craniului, coloana vertebrala si cutia toracica.

Afectiunile sistemului osos

Fracturi

Fractura inseamna ruperea unui os. Fracturile sunt cauzate de obicei de leziuni sau traumatisme, care pot aparea in urma unui accident de masina sau a unei caderi. Exista multe tipuri diferite de fracturi, dar ele sunt, in general, clasificate dupa natura si locatia rupturii.

Boli osoase metabolice

Bolile osoase metabolice reprezinta un grup de tulburari care afecteaza rezistenta sau integritatea oaselor. Acestea pot fi cauzate de carenta de vitamina D, pierderea masei osoase si utilizarea anumitor medicamente, cum ar fi steroizii sau chimioterapia.

Artrita

Artrita este o inflamatie a articulatiilor. Acest lucru poate provoca durere si poate limita miscarea. Artrita poate fi cauzata de degradarea cartilajelor din articulatii, afectiuni autoimune sau infectii.

Cancer

Cancerul se poate dezvolta in tesuturile osoase sau in celulele produse de oase. Cancerul care se formeaza in tesutul osos primar este de fapt destul de rar. Cancerele celulelor sanguine produse de oase, cum ar fi mielomul sau limfomul, sunt mai frecvente.

Curburi ale coloanei vertebrale

Exista trei tipuri principale de curbura a coloanei vertebrale:

  • Cifoza creeaza o rotunjire in partea superioara a spatelui.
  • Lordoza face ca partea inferioara a spatelui sa se curbeze spre interior.
  • Scolioza determina o curba in forma de S sau C a coloanei vertebrale.

Sfaturi pentru un sistem osos sanatos

Sistemul osos ofera baza tuturor miscarilor corpului, pe langa alte functii importante.

Urmeaza aceste sfaturi pentru a-l mentine in stare buna de functionare:

  • Consuma calciu. Alimentele bogate in calciu sunt legumele cu frunze verzi, broccoli, tofu si pestele, cum ar fi somonul.
  • Mentine un nivel suficient de vitamina D. Expunerea la soare provoaca declansarea de vitamina D in organism, insa si suplimentele cu vitamina D pot fi de mare ajutor.
  • Fa exercitii fizice precum mersul pe jos, jogging-ul si urcatul pe scari.
  • Poarta echipamente de protectie. Foloseste intotdeauna echipament de protectie atunci cand mergi pe bicicleta sau cand practici sporturi de contact pentru a evita fracturile osoase si alte rani potential grave.

 

Referinte:

Articole similare
Diagnosticul de displazie fibroasa Displazia fibroasa

Displazia fibroasa este o afectiune osoasa rara, dar important de avut in vedere, pentru ca poate ajunge sa influenteze sanatatea si viata de zi cu zi a celor afectati. O displazie fibroasa se caracterizeaza prin inlocuirea tesutului osos normal cu un tesut fibros anormal, ceea ce poate cauza oase fragile, deformari si alte complicatii.

6 decembrie 2024
Edited 16 decembrie 2024
citește articolul
Cate oase are corpul uman? Oasele scheletului uman Cate oase are corpul uman? Oasele scheletului uman

Corpul uman este o structura complexa si fascinanta, care ne permite sa traim, sa ne miscam si sa interactionam cu lumea din jurul nostru. Corpul uman este o structura complexa si fascinanta, care ne permite sa traim, sa ne miscam si sa interactionam cu lumea din jurul nostru.

6 august 2024
Edited 8 august 2024
citește articolul
Cum functioneaza articulatiile: ghid explicativ Cum functioneaza articulatiile: ghid explicativ

Zonele de contact dintre doua oase se numesc articulatii sau o definitie mai aprofundata ar fi aranjamentul structurilor care pastreaza doua sau mai multe suprafete osoase apropiate impreuna se numesc articulatii.

23 iulie 2024
Edited 25 iulie 2024
citește articolul
Cum sa recunoasteti si sa tratati corect fractura de glezna Cum sa recunoasteti si sa tratati corect fractura de glezna

Cele mai frecvente fracturi ale membrelor inferioare (picioarelor) sunt fracturile de glezna. Intr-o fractura de glezna pot fi implicate unul sau mai multe oase (tibia, peroneul, talusul). 

19 iunie 2024
Edited 21 martie 2025
citește articolul
Cele mai frecvente afectiuni ale sistemului osos Cele mai frecvente afectiuni ale sistemului osos

Sistemul osos are drept rol sustinerea intregului corp, motiv pentru care orice afectiune la acest nivel poate avea repercusiuni serioase asupra intregului organism. De asemenea, oasele contribuie la protectia organelor, sustinerea musculaturii si nu in ultimul rand la nivelul acestora se afla stocat calciu-mineral esential pentru bunul mers al organismului. 

2 octombrie 2017
Edited 6 august 2024
citește articolul
Ce este osteonecroza si care pot fi complicatiile asociate? Osteonecroza

Osteonecroza reprezinta moartea unui tesut osos, principala cauza a acesteia fiind intreruperea circulatiei sangvine. Osteonecroza poate afecta unul sau mai multe oase si apare cel mai adesea la persoanele cu varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani.

2 octombrie 2017
Edited 27 noiembrie 2024
citește articolul