Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Tensiune arteriala mare in randul tinerilor: cauze si consecinte

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 1 august 2023 Ultima actualizare: 17 iulie 2023

Odata cu evolutia tehnologiei, unele lucruri au devenit mai usoare pentru noi, oamenii, dar in acelasi timp trebuie sa constientizam si lucrurile negative care au venit la pachet cu tehnologia. Principalul element afectat este stilul de viata: am devenit sedentari, mancam prea des mancaruri de tip fast food, fructele si legumele pentru unii dintre noi au devenit o amintire, apa si ea e inlocuita cu bauturile carbogazoase, sucurile fresh, berea, etc.

Persoanele adulte isi fac singure alegerile, iar daca alegerile sunt dintre cele nesanatoase, copiii vor crede ca ala e normalul; iar copiii devin adolescenti cu obiceiuri nesanatoase si respectiv tineri cu aceleasi obiceiuri neinspirate care sunt greu de schimbat. Schimbarea se declanseaza in majoritatea cazurilor cand „apare” in ecuatia vietii o boala. Pe langa obezitate si diabet, in randul tinerilor s-a putut observa, pe parcursul ultimilor ani, o crestere a numarului de cazuri de tineri cu tensiune arteriala mare. In prezent un tanar de 30 de ani are problemele de sanatate pe care parintii lui le aveau la 45 de ani.

Pe scurt, despre tensiunea arteriala

Tensiunea arteriala este, la fel ca pulsul, unul dintre parametrii pe care ii putem monitoriza constant, cu usurinta (avem nevoie doar de un tensiometru); este unul din parametrii principali de verificare a starii de sanatate. Tensiunea arteriala este presiunea exercitata de sange asupra peretilor vaselor de sange pe parcursul contractiilor (tensiune sistolica) si relaxarii (tensiunea diastolica) inimii.

Care sunt valorile normale ale tensiunii arteriale la tineri?

Ca si in cazul adultilor, tinerii de peste 18 ani in conditii de normalitate ar trebui sa inregistreze, conform ghidului Societatii Europene de Hipertensiune, valori ale tensiunii sistolice de 120 mmHG, iar pentru tensiunea diastolica de 80-85 mmHG. Valorile care depasesc 140/90 mmHG sunt incadrate la tensiune arteriala mare cu risc de afectare a sanatatii.

In randul persoanelor tinere tensiunea arteriala mare nu are simptome si din acest motiv mai e cunoscuta si ca “ucigasul tacut”.

Cauze tensiune arteriala mare in randul tinerilor

Stilul de viata dezechilibrat: nivelul crescut de stres, alimentatie deficitara, fumatul, consumul regulat de bauturi alcoolice sunt direct legate de tensiunea arteriala marita la tineri.

Istoricul de sanatate familial - persoanele care au in familie membri cu hipertensiune arteriala prezinta riscul de 20% de a avea si ei tensiune arteriala mare.

Administrarea de medicamente de tipul antidepresive, contraceptive, stimulente poate duce la tensiune arteriala mare.

Dezechilibrele hormonale - precum cresterea nivelului de aldosteron (hormon steroid produs de corticosuprarenala cu rol in reglarea tensiunii si a concentratiilor unor electroliti precum sodiul si potasiul) care determina cresterea nivelului de sodiu din sange, rezultand tensiune arteriala marita. Atentie si la problemele tiroidiene care pot avea urmari asemanatoare.

Stenoza arterei renale (ingustarea uneia sau a ambelor artere renale - artera care transporta sange la rinichi) - duce la oxigenarea insuficenta a rinichilor si la tensiune arteriala mare.

Alte cauze ce duc la o tensiune arteriala mare in randul tinerilor sunt obezitatea, diabetul zaharat si sedentarismul.

Complicatiile tensiunii arteriale mari in randul tinerilor

Neidentificata la timp la pacientii tineri, tensiunea arteriala mare creste riscul de evenimente cardiovasculare la varsta a doua.

Tensiunea arteriala mare in randul tinerilor duce la debutul timpuriu al insuficentei cardiace si al bolilor coronariene, iar riscul de atac vascular cerebral sau de blocare temporara a circulatiei sangelui la nivelul creierului la tineri creste.

Tinerii cu tensiune arteriala mare (chiar si cei care inregistreaza valoare marita doar a tensiunii sistolice, adica mai mare de 140 mmHG, iar pentru cea diastolica valori normale de 80 mmHG) ar putea avea o artera anormal de rigida (aorta este elastica si se rigidizeaza la varste inaintate), element anormal care ar trebui sa determine tinerii sa mearga la control cat mai devreme, acesta fiind un factor major de risc pentru complicatii ulterioare.

Printre complicatiile date de netratarea tensiunii arteriale mari la persoanele tinere se numara:

  • Atacul de cord;
  • Bolile vasculare periferice;
  • Afectiunile renale;
  • Cresterea riscului de declin cognitiv la varsta a doua- tensiunea arteriala mare dauneaza regiunilor creierului, care sunt esentiale pentru functiile cognitive (procese mintale care ne ajuta sa indeplinim orice activitate).

Sfaturi pentru preventie

Pentru a preveni tensiunea arteriala mare in randul tinerilor putem sa le apelam la puterea exemplului nostru de adoptare a unui stil de viata echilibrat:

  • Alimentatie echilibrata (ex: „metoda farfuriei sanatoase”- 1/ 2 din farfurie legume, 1/ 4 proteine, 1/ 3 grasimi si 1/ 3 carbohidrati);
  • Consumarea de fructe de padure: afine, mure, zmeura, aronia, etc.
  • Stil de viata activ - macar mers pe jos alert in fiecare zi minim o ora in cazul tinerilor;
  • Mentinerea unei greutati normale a corpului (Indicele de Masa Corporala ar trebui sa fie cuprins intre 18,50 si 24,99);
  • Renuntarea la fumat sau evitarea fumatului- fumatul atat activ cat si pasiv duc la rigidizarea arterelor, rezultand tensiune arteriala mare. Fiecare tigara fumata creste temporar tensiunea, dar fumatul excesiv determina mentinerea tensiunii arteriale mari pe o perioada lunga de timp.
  • Renuntarea la alcool: consumul crescut de alcool determina diferite actiuni neuronale, hormonale si fiziologice care duc la tensiune arteriala mare.

Puteti verifica tensiunea arteriala acasa, in situatia in care aveti un tensiometru; in lipsa acestui aparat, puteti apela la ajutorul farmacistilor si asistentilor de farmacie din proximitatea casei. Pentru a preveni declansarea bolilor cardiovasculare, mai ales daca aveti in familie membri ce sufera de afectiuni din aceasta sfera sau daca ati constientizat ca stilul de viata adoptat ar putea avea ca repercursiuni declansarea unor boli cronice, va recomandam sa mergeti la un control anual la medicul de familie. Preventia va fi intotdeauna mai eficienta decat tratamentul.