Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Unghie incarnata - simptome si tratament

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 7 octombrie 2021 Ultima actualizare: 5 august 2024

Unghia incarnata este o problema medicala comuna, cu care se confrunta foarte multi oameni, cel putin o data de-a lungul vietii. In majoritatea cazurilor este afectata unghia mare a piciorului, generand umflare si inrosire, provocand durere.  In situatia in care problema nu este tratata corespunzator si la timp, se poate ajunge la infectie. De asemenea, unghia incarnata poate sa apara si la alte degete de la picioare sau de la maini, in special atunci cand unghiile nu sunt taiate corect. Pe de alta parte, din cauza faptului ca nu este tratata corect, unghia incarnata tinde aiba un caracter repetativ si sa apara de fiecare data cand purtati incaltaminte incomoda sau atunci cand unghiile nu sunt taiate asa cum trebuie.

CUPRINS:
Ce este unghia incarnata?
Cum apare o unghie incarnata?
Care sunt simptomele in caz de unghie incarnata?
Sfaturi pentru a trata corect unghia incarnata

Putem spune ca o unghie este incarnata atunci cand patrunde adanc in tesuturile moi care o inconjoara, gererand dureri serioase si inflamatie. In unele situatii, pot sa apara si infectii microbiene acute. De cele mai multe ori este usor de observat o unghie incarnata, pentru ca aceasta creste destul de mult catre interiorul degetului. De asemenea, pielea incepe sa capete o culoare rosiatica si sa se umfle dincolo de marginea unghiei. Atunci cand unghia incarnata ajunge intr-un stadiu foarte avansat, pot sa apara sangerari si se recomanda interventia chirurgicala ca metoda de tratament.

Ce este unghia incarnata?

Vorbim despre unghie incarnata in situatia in care unghia ajunge sa creasca in piele, in loc sa creasca in afara tesuturilor. Durerile care pot sa apara din cauza unghiei incarnate sunt uneori atat de severe incat fac imposibila deplasarea prin mers. De asemenea, este o problema medicala care are un efect negativ asupra activitatilor desfasurate in mod obisnuit. Somnul are de suferit, iar in afara de inrosirea intensa a pielii si de tumefiere pot sa apara secretii purulente insotite de miros neplacut. Termenul de „unghie incarnata” este folosit de cei mai multi dintre noi, insa aceasta afectiune este cunoscuta in limbajul medical sub denumirea de „onicocriptoza”.

Nu numai taierea incorecta a unghiilor poate sa favorizeze aparitia unei unghii incarnate. Se poate ajunge la acest tip de problema si in urma unei lovituri sau a unei accidentari. Unghia este formata din straturi dense de cheratina, avand rolul specific de a proteja varfurile degetelor. In situatia in care igiena unghiilor nu este una corespunzatoare, in lipsa ingrijirii corecte, poate sa apara acest tip de disconfort. Colturile unghiei trebuie sa fie taiate drept, pentru a permite unghiei sa creasca nestingherita. Atunci cand nu poate creste deasupra pielii, colturile unghiei cresc in lateral si intra in piele, ducand la inflamare si crescand riscul de aparitie a unei infectii.

Cum apare o unghie incarnata?

La cele mai multe dintre persoanele cu unghie incarnata, motivul aparitiei acesteia il constituie taierea incorecta a unghiilor. Pentru ca sunt taiate mai adanc decat ar trebui si pentru ca se incearca taierea lor in forma rotunda, colturile nu mai exista pentru a opri tesutul inconjurator sa creasca deasupra unghiilor. O alta cauza frecventa a unghiei incarnate o constituie purtarea de incaltaminte nepotrivita. Atunci cand degetele sunt inghesuite, iar pielea nu are cum sa respire, avem de-a face cu un mediu care favorizeaza aparitia bacteriilor si a infectiilor.

Unghia incarnata poate sa mai apara si din cauza transpiratiei, in special atunci cand este abundenta. Este o problema intalnita adesea la adolescentii care practica diverse sporturi, pentru ca transpiratia in exces ce poate sa conduca la aparitia infectiilor periunghiale. Se poate ca unghia incarnata sa fie si o mostenire genetica, la fel ca in situatia malformatiilor locale. De asemenea, este o problema cu care va puteti confrunta in urma unei sedinte nereusite de pedichiura sau din cauza unei igiene precare.

Care sunt simptomele in caz de unghie incarnata?

In situatia in care observati ca pielea din jurul unghiei se umfla si se intareste, puteti sa considerati ca este primul semn al unor neplaceri. Atunci cand persoana afectata este intr-o faza incipienta de unghie incarnata, aceasta va remarca o sensibilitate la atingere, senzatie care urmeaza sa se transforme in durere acuta. In situatia copiilor cu unghie incarnata, apar dureri la nivelul degetelor si pot chiar sa schiopateze atunci cad poarta incaltaminte prea stramta sau sosete prea mici pentru ei.

De regula, agravarea acestui tip de problema se produce in etape. In afara de fragilizarea, intarirea sau umflarea pielii de langa unghie, apare senzatia de durere atunci cand puneti presiune pe degetul respectiv. Se poate acumula fluid in jurul degeteului, iar daca apare infectia se vor agrava si simptomele. Pot sa apara si sangerari, puroi sau se poate observa o crestere exagerata a pielii in jurul unghiei. In situatia in care durerile si umflatura ajung sa fie severe, este bine sa va prezentati cat mai urgent la medic. Nu le tratati ca pe niste probleme minore, pentru ca pot sa genereze complicatii grave in cazul unora dintre pacienti.

Sfaturi pentru a trata corect unghia incarnata

In cele mai multe dintre situatiile in care apare aceasta problema, este suficient sa se apeleze la tratament pe baza de antiinflamatoare si la antibiotice atunci cand exista infectie. Tratamentul chirurgical este o alternativa de tratament folosita mai rar pentru persoanele cu unghie incarnata. Atunci cand are loc, aceasta procedura presupune indepartarea partiala sau totala a unghiei. In urma operatiei se va administra un tratament pe baza de antibiotice si antiinflamatoare, iar efortul fizic va fi evitat pentru o perioada de cel putin doua saptamani. Este extrem de important ca incaltamintea pe care o purtati sa fie lejera in cazul in care treceti printr-o astfel de interventie chirurgicala, dar si mai important este sa va prezentati la medic inca de la primele semne de unghie incarnata, pentru ca exista astfel posibilitatea de a evita aceasta procedura de tratament.

Pentru a ameliora simptomele si pentru a grabi vindecarea, specialistii va recomanda sa inmuiati piciorul in apa calda cu sapun sau in apa calda cu otet de mere. Puteti folosi unguente cu antibiotic si puteti lua anumite medicamente impotriva durerii. Este indicat sa folositi chiar o protectie pentru degetele de la picioare, in special orteze realizate din materiale subtiri, care protejeaza pielea de unghia ascutita si incarnata.