Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

10 alimente de evitat daca suferiti de osteoartrita (coxartroza si gonartroza)

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 3 octombrie 2022 Ultima actualizare: 3 octombrie 2022

Osteoartrita este o boala inflamatorie care apare pe fondul uzurii si al descompunerii stratului de cartilaj aflat intre articulatii. Este o problema de sanatate care poate sa apara atat la nivelul genunchilor, si atunci avem de-a face cu gonartroza, dar poate sa apara si la nivelul soldului, situatie in care denumirea este cea de coxartroza.

Osteoartrita este o afectiune care poate sa provoace umflarea articulatiilor, precum si dureri cu caracter sever la nivelul acestora.

Ce este osteoartrita?

Este posibil sa mai intalniti si alte denumiri pentru osteoartrita, si anume „osteoartroza” sau „boala articulara degenerativa”, Este cea mai intalnita dintre formele artritei si motivul principal pentru care apar dureri si invaliditate la persoanele in etate. Odata cu tercerea timpului, cartilajul protector care acopera suprafetele articulatiilor se deterioreaza. Din aceasta cauza, tesutul ajunge sa fie lezat iar oasele incep sa se frece unul de altul si sa provoace dureri persoanei afectate.

Pe scurt, despre coxartroza

Coxartroza este una dintre afectiunile degenerative si apare din cauza degradarii progresive a articulatiei soldului. Intre capul femural si cavitatea acetabulara exista un tesut cartilaginos, care are rolul de a asigura o miscare uniforma a aticulatiei. Este un tesut care se deteriozeaza pe fondul imbatranirii, motiv pentru care ajunge sa fie afectata calitatea vietii persoanei respective.

Pe scurt, despre gonartroza

Gonartroza mai poate fi intalnita si sub denumirea de osteoartrita genunchiului. Este, ca si coxartroza, un proces patologic degenerativ. Aceasta afectiune provoaca dureri puternice si este specifica persoanelor mai in varsta. De asemenea, din cauza inflamatiei pe care o provoaca, se ajunge la tumefierea genunchiului si la o sensibilitate exacerbata resimtita in zona respectiva.

Alimente de evitat daca suferiti de osteoartrita

Este important de inteles faptul ca osteoartrita este o consecinta a imbatranirii si a lipsei de activitate fizica, de aceea nu poate fi vorba despre o dieta care sa combata aceasta degenerare. Cu toate acestea, este recomandat sa evitati anumite alimente. Unele dintre ele pot sa amplifice simptomele si sa grabeasca evolutia bolii.

1 Sarea

Consumul exagerat de sare conduce catre retentia de apa, provocand umflarea celulelor si favorizand degradarea articulatiilor. De asemenea, sarea poate sa genereze reactii inflamatorii. In situatia in care suferiti de osteoartrita, specialistii recomanda sa inlocuiti sarea, pe cat posibil, cu alte condimente.

2 Zaharul

Citokinele care sunt eliberate in organism atunci cand consumam produse ce contin zahar rafinat (ciocolata, produse de patiserie, sucuri, etc.) ajung sa provoace inflamare si slabirea articulatiilor. De asemenea, consumul exagerat de zahar poate sa duca la obezitate – ceea ce genereaza o presiune crescuta la nivelul articulatiilor.

3 Mancarea prajita

Inflamatia poate sa fie crescuta in situatia persoanelor care consuma alimente bogate in grasimi nesaturate, asa cum sunt de exemplu cartofii prajiti. Din acest motiv, durerile resimtite de persoanele cu osteoartrita ajung sa creasca in intensitate.

4 Acizii grasi Omega - 6

Spre deosebire de acizii grasi Omega – 3, care au proprietati antiinflamatorii, acizii grasi Omega – 6 pot sa provoace inflamatii. Statisticile arata ca acizii grasi Omega – 6 sunt consumati de catre un procent mai mare din populatie, chiar daca specialistii avertizeaza in privinta unor alimente precum carnea rosie sau galbenusul de ou.

5 Faina alba

Nutrientii si fibrele din cereale dispar odata ce acestea sunt procesate, faina alba fiind alcatuita din carbohidrati pe care organismul ii absoarbe in fluxul sanguin. Din acest motiv, nivelul de zahar in sange este mai mare si se ajunge la un raspuns inflamator. Persoanele cu osteoartrita vor remarca o intensificare a durerilor atunci cand consuma cereale, paste sau produse din grau.

6 Lactatele

In cazul unora dintre persoanele cu osteoartrita, produsele lactate ajung sa provoace inflamatie si sa amplifice durerea. Se recomanda evitarea alimentelor bogate in grasimi saturate, asa cum sunt untul, smantana, branza sau laptele integral. De asemenea, trebuie evitata si inghetata, laptele cu ciocolata sau iaurtul indulcit.

7 Uleiul de porumb

Uleiul de porumb poate fi intalnit in compozitia mai multor produse de patisserie sau in chipsuri. Este bine de avut in vedere faptul ca acest ulei poate sa accentueze inflamatia, de a ceea specialistii recomanda sa folositi mai degraba ulei de peste sau ulei de masline.

8 Alcoolul

Atunci cand discutam despre persoane la care consumul de alcool are un caracter cronic, trebuie avut in vedere faptul ca se poate ajunge la inflamatie sistemica. Efectul inflamator generat de consumul de alcool deriva si din faptul ca multe dintre aceste bauturi contin cantitati mari de zahar.

9 Alimente cu continut ridicat de AGE

Mai exact, poate sa fie vorba despre hot – dog, pui prajit, friptura preparata in tigaie, slanina sau carne la gratar. De asemenea, un continut ridicat de AGE poate fi intalnit si in maioneza, margarina sau cartofi prajiti.

10 Glutenul

Acest grup de proteine este continut de secara, orz si grau, persaonelor cu osteoartrita fiindu-le recomandat sa evite aceste alimente pentru ca inflamatia sa nu se amplifice.