Adenopatii cervicale

Adenopatia cervicala reprezinta inflamarea unuia sau a mai multor ganglioni limfatici de la nivelul gatului. Ganglionii sunt situati pe partile laterale ale gatului iar una din cauzele inflamarii lor o reprezinta aparitia unei raceli sau a unei faringite.

Adenopatia cervicala este de cinci feluri: adenopatie indolora, care nu doare, adenopatie dureroasa, adenopatie cazeoasa, adenopatie dura nodulara si micropoliadenopatia.

Simptome:

Cateva dintre simptomele adenopatiei cervicale sunt: durerile de gat cat si cele articulare, tusea si in general, simptome ale racelii.

Cauze:

Cauzele adenopatiilor cervicale sunt reprezentate in general de bolile infectioase. Acestea, la randul lor, sunt de mai multe feluri: virale, unde se incadreaza mononucleoza infectioasa, hepatitele infectioase, rubeola, rujeola si infectia cu HIV; bacteriene, precum infectiile streptococice,  tuberculoza, sifilisul primar si secundar; fungice si parazitare.

Alte cauze mai sunt si bolile imunologice, procesele maligne cat si bolile endocrine.

Tratament:

Tratamentul acestei afectiuni necesita in primul rand consultarea unui medic specialist. Masurile pe care dvs. le puteti lua pentru a ajuta in tratamentul acestei afectiuni sunt: evitarea iritatiilor, prevenirea infectiilor, aplicarea de pansamente calde si umede timp de 20-30 de minute de 3-4 ori pe zi, respectarea regulilor de igiena corporala, spalarea mainilor cu apa si sapun.

Autor: Iuliana Maria Ghergu