Ciorapii compresivi – cum ii alegem?

In cazul in care parintii dumneavoastra au varice, exista o probabilitate de 85% sa dezvoltati o astfel de afectiune. Cea mai buna solutie este sa preveniti problemele, purtand ciorapii compresivi atunci cand mergeti la serviciu, cand parcurgeti drumuri lungi cu masina sau cand calatoriti cu avionul mai mult de doua ore.

Unii dintre fabricantii de specialitate au reusit, in urma efectuarii unor studii indelungate, sa creeze ciorapi compresivi a caror presiune actioneaza gradual de-a lungul piciorului. Acestia sunt confectionati astfel incat exercita o presiune mai mare in zona gleznei, cea mai predispusa la staza limfatica si venoasa. Presiunea respectiva scade progresiv spre partea superioara a coapsei sau a gambei, in functie de model. Presiunea diferita care este exercitata de-a lungul piciorului, in cazul ciorapilor cu compresie graduala, imbunatateste circulatia venoasa si limfatica, prevenind (sau diminuand – in functie de gradul afectiunii) umflarea picioarelor, a gambelor (edemul) si a varicelor, tot astfel fiind evitata si oboseala picioarelor.

Consultarea unui medic specialist este cea mai buna varianta

Puteti intalni pe piata mai multe marci promovate de producatori ca si ciorapi compresivi, acestia vanzand de fapt produse din nylon, care nu exercita compresie graduala. Fara indoiala ca acesti ciorapi nu vor avea efectul terapeutic al celor compresivi. Ba exista chiar posibilitatea sa ingreuneze circulatia sangelui, motiv pentru care trebuie evitati.

Se recomanda o documentare serioasa asupra produsului pe care il cumparati, astfel incat raportul efect/calitate/pret sa fie unul multumitor. Fara indoiala, consultarea unui medic specialist este cea mai buna varianta. Acesta va poate lamuri in legatura cu felul in care trebuie sa alegeti gradul de compresie a ciorapului. In cazul formelor usoare de varice sau edeme, recomandarea medicala nu este neaparat necesara.

  • Ciorapii cu grad mic de compresie, 10-15 mm Hg sau 15-20 mm Hg sunt ideali pentru prevenirea acestui tip de afectiuni.
  • In cazul ulcerului venos, al varicelor medii si al edemelor moderate, ca si in cazul varicelor din timpul sarcinii sau al perioadei postchirurgicale, ciorapii cu compresie moderata (20-30 mm Hg) sunt cei mai potriviti.
  • Ciorapii cu compresie majora, 30-40 mm Hg, sunt recomandati in cazul persoanelor care au probleme acute cu varicele, care prezinta edeme severe sau care sufera de profilaxia trombozei, hipertensiune ortostatica sau tromboza acuta venala.