Deficitul de magneziu si pericolele din spatele lui

Atunci cand avem de-a face cu deficit de magneziu, ne putem astepta la mai multe pericole asupra sanatatii. Foarte multe persoane se confrunta in zilele noastre cu deficitul de magneziu din organism, cel mai adesea din cauza neglijentei. In majoritatea situatiilor, de vina pentru valorile scazute ale mineralelor in corp este stilul de viata nesanatos. Pentru ca nivelul de magneziu din organism sa fie unul normal, este necesar sa treceti la un regim alimentar corespunzator si sa folositi suplimentele recomandate de catre specialisti.

Printre principalele cauze care duc la deficit de magneziu se numara fumatul si consumul de alcool sau cafea, alimentele cu grasimi, stresul, dar poate sa fie si o problema care apare din cauza sarcinii sau a alaptarii. Deficit de magneziu apare si din cauza lipsei de vitamina B1, B2 si B6, precum si la persoanele care urmeaza anumite diete fara varietate din punct de vedere al alimentelor. O cantitate scazuta de magneziu in corp ar putea fi si consecinta administrarii unor anumite medicamente sau a inaintarii in varsta. Este o problema cu care se confrunta si femeile aflate la menopauza, precum si persoanele al caror sistem digestiv este afectat.

Despre magneziu

Trebuie sa constientizam faptul ca magneziul este unul dintre cele mai importante minerale din organismul uman. Atunci cand neglijam acest aspect, pot sa apara probleme severe de sanatate. Mai mult de 300 de procese esentiale pentru corpul uman folosesc magneziul, lipsa acestuia din organism putand sa afecteze serios atat sistemul muscular, cat si pe cel nervos. Acest mineral esential este utilizat de catre toate organele, si mai ales in situatia muschilor, a inimii si a rinichilor, avand si rolul de a echilibra nivelul colesterolului rau din sange. De foarte multe ori, deficitul de magneziu este principalul „vinovat” pentru starile de oboseala sau de slabiciune, pentru ritmul cardiac anormal, pentru zvacnirea ochilor sau pentru spasmele musculare pe care le resimtiti.

Deficitul de magneziu – simptome

Conform statisticilor, aproximativ trei din patru persoane adulte au deficit de magneziu. Exista si situatii in care apare deficienta acuta, insa mai rar si nu din cauza alimentatiei nepotrivite, ci pe fondul unor boli. Deficitul de magneziu mai este cunoscut si sub denumirea de hipomagnezemie. Atunci cand nu avem de-a face cu un deficit foarte accentuat, simptomele pot sa includa constipatie, greata, varsaturi dar si lipsa poftei de mancare. Pot sa apara stari de nervozitate si iritabilitate, reflexele pot sa devina mai incetinite si poate sa apara starea de somnolenta. De asemenea, persoanele cu deficit de magneziu pot resimti spasme sau anumite ticuri la nivelul musculaturii fetei, poate sa apara tremurul, senzatia de epuizare si slabiciunea musculara.

Atunci cand avem de-a face cu un deficit de magneziu mai pronuntat, persoana afectata se poate confrunta cu simptome mai severe. De exemplu, se poate ajunge la fibrilatie sau tahicardie ventriculara, la aritmie cardiaca sau crize de epilepsie. Deficitul accentuat de magneziu poate sa provoace si anorexie, crampe sau contractii musculare puternice, furnicaturi si amorteala la nivelul membrelor superioare si inferioare. De asemenea, pot sa apara si tulburari din punct de vedere al personalitatii. Astfel, persoanele cu deficit de magneziu pot trece prin stari de psihoza si halucinatii, de confuzie, apatie sau depresie.

Deficitul de magneziu si problemele de sanatate pe care le poate provoca

Desi deficitul de magneziu afecteaza pana la 75% dintre oameni, de cele mai multe ori nu este stabilit la timp un diagnostic si este identificat tarziu, cand simptomele ingrijoratoare sunt deja prezente. 

Osteoporoza

Osteoporoza, cunoscuta si sub denumirea de „boala oaselor fragile”, este favorizata si agravata de deficitul de magneziu din organism. Desigur, exista si alti factori care contribuie negativ la declansarea si agravarea osteoporozei, ca de exemplu varsta, lipsa de activitate fizica sau consumul de alimente care nu contin suficienta vitamina K sau vitamina D. Rezistenta oaselor este slabita pe fondul deficitului de magneziu, deficit care afecteaza si nivelul valorilor de calciu din sange. Studiile efectuate de specialisti au demonstrat ca scaderea densitatii minerale osoase este influentata de deficitul de magneziu din organism.

Astmul

Lipsa cronica de magneziu din corp ar putea fi motivul declansarii multora dintre crizele de astm. Conform cercetarilor efectuate de catre specialisitii in domeniu, deficitul de magneziu poate sa favorizeze depunerea calciului la nivelul mucoasei care imbraca plamanii si sa ingreuneze astfel respiratia. Pentru pacientii la care astmul se manifesta sever, exista chiar inhalatoare speciale cu sulfat de magneziu.

Tensiunea arteriala

Atunci cand aveti deficit de magneziu, riscul de aparitie a hipertensiunii arteriale este mai mare, ceea ce reprezinta un serios factor de risc in declansarea unor boli cardiovasculare – accident vascular cerebral sau infarct.

Aritmia cardiaca

Studiile au demonstrat faptul ca muschiul inimii este afectat negativ de carentele de magneziu si de potasiu. In situatia in care nu se intervine cu tratamentul necesar, de la aritmie se poate ajunge la insuficienta cardiaca sau atac cerebral. Alimentele bogate in magneziu si suplimentele care contin acest mineral esential pot sa amelioreze simptomele si sa reduca posibilitatea de aparitie a altor complicatii.