Crema antiinflamatoare: cum o alegi, ingrediente active, ce beneficii are

Facem o miscare gresita, ne lovim mai mult sau mai putin serios, suprasolicitam sistemul musculo-scheletal sau dormim intr-o pozitie incorecta si ne trezim cu durere: oricare din aceste scenarii ni s-a intamplat cel putin o data. Solutia la care se apeleaza frecvent este aplicarea unei creme antiinflamatoare pe zona dureroasa (administrare locala).
Ce sunt cremele antiinflamatoare?
Cremele antiinflamatoare sunt produse ce se aplica pe zona dureroasa si au rol in diminuarea durerilor, reducerea rosetii si a inflamatiei. Se recomanda folosirea cremelor antiinflamatoare pentru durerile musculare si articulare.
La farmacie puteti gasi: creme antiinflamatoare, unguente antiinflamatoare sau geluri antiinflamatoare. Toate aceste forme farmaceutice se aplica la nivel local.
Diferenta principala dintre crema si unguent este raportul dintre ulei si apa: crema are parti egale de ulei si apa, pe cand unguentele sunt formate din 80% ulei si 20% apa.
Gelurile sunt combinatii de celuloza, apa si alcool.
La aplicare fiecare din cele trei forme farmaceutice se comporta diferit:
- Cremele antiinflamatoare se absorb mai usor in piele decat unguentele, dar mai greu decat gelurile;
- Unguentele antiinflamatoare prezinta efect ocluziv: in urma aplicarii ramane un strat pe suprafata pielii cu rol in protejarea pielii si in prevenirea uscaciunii;
- Gelurile antiinflamatoare se absorb cel mai repde si nu raman reziduuri.
Cum actioneaza o crema antiinflamatoare?
Cremele antiinflamatoare actioneaza la nivelul zonei dureroase/ inflamate si are ca scop reducerea durerii, rosetii, inflamatiei si disconfortului. In functie de substanta activa prezenta in crema mecanismele de actiune antiinflamatoare sunt:
- Cremele antiinflamatoare pe baza de antiinflamatoare nesteroidiene precum diclofenacul si piroxicamul, blocheaza o enzima cu rol in producerea moleculelor responsabile cu declansarea durerii si inflamatiei.Efectul apare in cateva ore de la aplicarea cremei.
- Cremele antiinflamatoare cu corticosteroizi scad productia substantelor inflamatoare ale sistemului imunitar, reducand inflamatia. Tratamentul cu aceste creme e de scurta durata si se recomanda 1-2 aplicari pe zi.
- Cremele antiinflamatoare pe baza de capsaicina blocheaza un neurotransmitator care trimite catre creier semnalele dureroase; rezultatul: creierul „uita” sa mai simta durerea in acea zona. Efectul antiinflamator apare in urma aplicarii constante de crema pe parcursul catorva zile.
- Cremele antiinflamatoare cu extracte din plante cu efect antiinflamator natural si contribuie la calmarea inflamatiilor usoare.
- Cremele pe baza de mentol si camfor stimuleaza receptorii de temperatura de la nivelul pielii- dau senzatie de cald/ rece, ceea ce va “distrage” creierului de la durere.
Importanta alegerii corecte a unei creme antiinflamatoare
Alegerea corecta a cremei antiinflamatoare face diferenta intre rezolvarea problemei si agravarea inflamatiei sau intarzierea vindecarii. Altfel spus daca alegem crema antiinflamatoare potrivita tipului de inflamatie ne putem astepta la o eficienta crescuta a tratamentului.
Tipuri de dureri si inflamatii pentru care se recomanda crema antiinflamatoare
Cremele antiinflamatoare se pot recomanda pentru:
- Dureri musculare, entorse, dureri de spate;
- Inflamatii ale pielii: eczeme, alergii, dermatite;
- Dureri articulare cronice (artrita);
- Inflamatii minore obtinute in urma unor lovituri accidentale, insotite sau nu de vanatai.
Ingrediente active comune in cremele antiinflamatoare
Exista doua categorii de creme antiinflamatoare:
- Creme antiinflamatoare cu substanta activa de sinteza (ex. diclofenac, betametazona)
- Creme antiinflamatoare cu substante active naturale din plante (ex. menta, camfor, eucalipt, ginseng, gheara dracului, etc.)
Ingredientele active folosite frecvent in cremele antiinflamatoare sunt:
- diclofenac, piroxicam pentru dureri musculare, articulare, entorse sau artrita;
- betametazona, mometazona, clobetazol pentru inflamatii ale pielii (eczeme, dermatite);
- capsaicina - extras din ardei iute pentru dureri musculare si neuropatice;
- mentol si camfor au efect de racire si calmare;
- salicilati au efect antiinflamator si analgezic;
- extract de arnica montana, utilizata pentru inflamatii usoare;
- gheara diavolului cu rol de antiinflamator natural;
- aloe vera, extract de galbenele pentru inflamatiile cutanate.
Beneficiile cremelor antiinflamatoare
Utilizarea unei creme antiinflamatoare aduce beneficii in primul rand prin modul de administrare: actioneaza direct la nivelul zonei afectate, oferind un efect rapid.
Cremele antiinflamattoare se absorb rapid in piele ceea ce va duce la diminuarea inflamatiei si durerii intr-un timp scurt.
Prin aplicare la nivel local scade riscul aparitiei efectelor secundare sistemice care pot sa apara la administarea aceleasi substante pe cale orala (ex. substantele antiinflamatoare nesteroidiene: diclofenac).
Un alt beneficiu al utilizarii unei creme antiinflamatoare pe baza de plante este usurinta utilizarii acesteia: poate fi aplicata la nevoie fara a fi necesare echipamente medicale sau persona.
Aceste produse farmaceutice se elibereaza fara prescriptie medicala, cu foarte mici exceptii.
Utilizarea corecta a unei creme antiinflamatoare
Pentru a beneficia de efectele unei creme antiinflamatoare se recomanda respectarea unor pasi simpli in administrarea ei:
- Zona dureroasa se va spala cu apa si sapun dupa care se va usca prin tapotare usoara cu un prosop curat, astfel incat absorbtia substantelor active din crema sa fie cat mai eficienta;
- Aplicarea cremei se face initial cu o cantitate mica, urmand sa se mai adauge treptat pana la acoperirea intregii zone afectate;
- Aplicarea cremei se face prin masaj usor, dar fara aplicare de presiune, pentru a nu intensifica durerea;
- Dupa aplicare se recomanda spalarea mainilor pentru a evita contactul accidental cu ochii (unele substante active din cremele abtiinflamatoare pot avea efect iritant).
Cand sa consulti medicul?
Durerilor musculare, cunoscute si ca mialgii, de intensitate mica sau medie pot fi abordate terapeutic la domiciliu cu creme antiinflamatoare, dar in situatia in care imtensitatea durerii creste sau daca durerea nu cedeaza in urma aplicarii tratamentelor topice este recomandat sa se apeleze la medic.
Cand durerea musculara este asociata cu una din urmatoarele situatii este recomandata consultatia medicala de urgenta: imposibilitatea de a ridica mainile sau de a misca picioarele, ridicarea din pat sau din sezut se face extrem de greu, paralizie, lesin sau crampe la nivelul abdomenului, dureri de cap intense, slabiciune musculara extrema, rigiditate la nivelul gatului, inrosire si inflamatie la nivelul muschiului afectat.
In cazul durerilor articulare, daca s-au folosit creme antiinflamatoare, dar durerea nu a cedat sau poate chiar s-a intensificat se recomanda programarea la medic, mai ales daca durerea este asociata cu febra sau daca durerea afecteaza capacitatea locomotorie.
De asemenea pierderea in greutate inexplicabila asociata cu dureri articulare este un semn ca pacientul trebuie sa apeleze la un medic.