Dureri musculare – cauze

Cand vorbim despre cauzele durerilor musculare, lista este una foarte lunga. Sunt situatii in care durerea musculara este o consecinta a unei alte afectiuni, asa cum este cazul gripei. Iata mai jos o lista cu posibile cauze ale durerilor musculare.

Traumatismele

Traumatismele reprezinta una dintre principalele cauze ale durerii musculare, indiferent ca este o luxatie a mainii sau o entorsa a gleznei. Practic, atunci cand capetele oaselor sunt deplasate fortat, este afectata nu doar articulatia, cat si structurile din jurul ei, asa cum sunt muschii.

Atentie! Nu intotdeauna, o luxatie a gleznei spre exemplu este intr-atat de dureroasa incat sa impiedice mersul. Traumatismul poate avea diverse grade de severitate, iar la gradul 1 durerea poate sa intervina in timpul mersului sub forma unui disconfort.

  • Hepatitele A, B, C

Aceste infectii date de diversi virusi pot produce si ele dureri ale muschilor.

  • Fibromialgia

Desi inca nu se cunosc cauzele exacte ale acestei afectiuni, se considera ca fibromialgia poate fi declansata de un dezechilibru hormonal si chimic. Practic, felul in care nervii semnaleaza durerea este perturbat si astfel apar dureri musculare in tot corpul, alaturi de probleme cu somnul, oboseala si anxietatea. De alta parte, unii medici apreciaza ca fibromialgia are la baza o combinatie de factori, printre care se numara si stresul.

  • Afectiuni ale oaselor

si nu numai. Chiar daca au o incidenta mai mica, nu este exclus ca durerea la nivel muscular sa fie asociata cu unele afectiuni precum: osteoartrita, artrita reumatoida, boli ca malaria sau boala Lyme.

Dureri musculare - cauze
  • Varicele

Atunci cand sangele care trebuie sa se ridice de la picioare catre inima, nu mai circula in mod optim din diverse cauze (de exemplu, din cazul valvelor deteriorate) si apar varicele, trebuie sa stim ca odata cu acestea se produce si o irigare insuficienta a muschilor. Irigarea insuficienta cauzeaza dureri la nivelul membrelor inferioare.

  • Sarcina

Durerile musculare apar frecvent si in timpul sarcinii, mai ales la nivelul membrelor inferioare, atat din cauza greutatii mai mari, cat si din cauza circulatiei periferice defectuoase/ deficitare.

  • Gripa si raceala puternica

Cercetatorii au explicat ca infectia specifica gripei face ca expresia genelor de degradare a muschilor sa creasca, in timp ce expresia genelor de constructie scade. Daca la persoanele tinere acest efect dispare odata cu eliminarea infectiei, la varstnici durerea poate sa persiste chiar si dupa ce episodul de gripa s-a consumat.

  • Efecte adverse medicamente

Exista unele medicamente care, printre efectele adverse, pot sa dea si dureri musculare, asa cum este cazul tratamentelor pentru scaderea colesterolului. De exemplu, statinele sunt o clasa de medicamente utilizate pentru a reduce valorile colesterolului. Consultati cu atentie prospectul medicamentelor.

  • Stresul

Desi ne-am obisnuit sa spunem ca stresul face parte din viata noastra de zi cu zi, nu intotdeauna cunoastem toate efecte lui. Durerea musculara, care apare cu precadere in zona cefei, este o consecinta a stresului la care suntem supusi.

  • Sedentarismul

Atunci cand petrecem 8 – 9 ore/ zi, 5 zile/ saptamana stand la birou, iar in weekend preferam sa stam pe canapea, cu ochii in telefon ori la televizor, spatele nostru are de suferit. “Neantrenata”, coloana vertebrala “adopta” o pozitie vicioasa care se poate vedea (cocoasa) sau nu, dar care poate sa provoace dureri.  Este valabil si in cazul persoanelor care dorm intr-o pozitie ori pe o perna incomoda.

  • Febra musculara

Aparuta in urma unui efort fizic intens, cu care corpul nu este obisnuit, febra musculara se manisfesta prin durere puternica la nivelul muschilor care au fost suprasolicitati. In interiorul muschiului se produc niste microleziuni, de aici suferinta fizica. Din fericire, aceasta trece de la sine, iar intre timp puteti ameliora durerea musculara cu ajutorul unei comprese termice.

  • Consumul de stupefiante

Printre efectele extrem de nocive ale consumului de droguri, se numara si durerea musculara. Cocaina consumata in mod repetat determina aparitia durerii de muschi.