Edem limfatic (limfedem): factori de risc, simptome si tratament

Edemul limfatic, cunoscut si sub denumirea de „limfedem”, se manifesta prin acumularea anormala de lichid cu proteine – limfa in interstitiu. Aceasta afectiune este declansata de o problema la nivelul sistemului de drenaj limfatic. In cele mai multe dintre situatii sunt afectate extremitatile, dar se poate sa fie implicate si trunchiul, organele genitale sau fata. In cazul pacientilor cu edem limfatic, sistemul limfatic este compromis si determina diminuarea sau impiedicarea intoarcerii limfei. De asemenea, circulatia limfei poate fi impiedicata sau diminuata si in situatia in care ganglionii (nodulii) limfatici au fost indepartati in urma unei interventii chirurgicale, daca ganglionii sunt blocati de celule canceroase sau daca pe zona respectiva s-a facut radioterapie.

CUPRINS:

Despre limfedem sau edem limfatic – informatii generale
Tipuri de edem limfatic
Limfedem – cauze si factori de risc
Simptome edem limfatic
Diagnosticul de limfedem
Tratament pentru edem limfatic
Complicatiile edemului limfatic
Sfaturi de preventie

Pentru ca sistemul imunitar sa functioneze corect, este extrem de important ca sistemul limfatic sa nu aiba probleme, acesta fiind o componenta esentiala a sistemului circulator. In situatia persoanelor cu edem limfatic, blocarea vaselor limfatice obliga lipidele, proteinele, toxinele sau alte reziduuri sa se intoarca in fluxul sanguin, ajungandu-se astfel la tumefierea tesuturilor. Chiar daca avem de-a face cu o afectiune imposibil de vindecat, pacientii cu edem limfatic pot sa tina boala sub control prin ameliorarea simptomelor, datorita mai multor tehnici speciale. Pentru a evita complicatiile care ar putea sa apara, este esential ca aceste tehnici sa fie aplicate cat mai devreme de la debutul afectiunii.

Despre limfedem sau edem limfatic – informatii generale

Persoanele cu limfedem (edem limfatic) sunt afectate negativ, atat din punct de vedere al sanatatii fizice, cat si din cel al psihosocial. Cu cat diagnosticarea are loc mai repede de la debutul acestei afectiuni cornice progresive si cu cat interventiile au loc intr-un stadiu incipient, cu atat rezultatele vor fi mai bune. Trebuie avut in vedere faptul ca pot sa apara complicatii care sa duca la cresterea morbiditatii, asa cum este in cazul dezvoltarii celulitei recurente, a infectiilor fungice sau bacteriene si a limfangioadenitei.

Limfa se reintoarce in circulatie din spatial interstitial datorita sistemului venos si limfatic, compozitia acesteia fiind similara cu cea a lichidelor din spatial extracelular, diferentele fiind foarte mici fata de plasma sanguina. Din compozitia limfei fac parte, atat proteine, electroliti, apa si enzime, cat si grasimi, protrombina si fibrinogen. La randul lui, sistemul limfatic are in alcatuire ganglioni limfatici, trunchiuri, vase si capilare limfatice. La pacientii cu limfadem (edem limfatic), pe langa blocajele sau intreruperile de la nivelul sistemului limfatic, poate sa fie vorba si despre anomalii genetice. Limfedemul duce in general la umflarea unuia sau a ambelor membre, atat cele inferioare, cat si cele superioare, dar si la umflarea altor parti ale organismului.

Tipuri de edem limfatic

Poate sa apara limfedem primar sau secundar, cel primar fiind cauzat de hipoplazia limfatica, iar cel secundar de ruperea sau de blocarea vaselor limfatice. Atunci cand bacteriile patrund prin leziuni de la nivelul pielii si se ajunge la infectarea vaselor limfatice, poate sa apara limfangita. In caz de limfedem primar, acesta este evident, diagnosticarea se face pe baza edemului caracteristic de la nivelul tesutului moale. Diagnosticarea in situatia pacientilor cu limfedem secundar, diagnosticarea presupune examinare fizica, fiind nevoie si de anumite teste suplimentare. Pentru a trata limfedemul primar este nevoie de interventie chirurgicala pentru a reduce tesutul moale si pentru a reconstrui membrul, iar la persoanele cu limfedem secundar trebuie sa fie tratata cauza care a generat afectiunea.

Limfedemul cronic duce la fisurarea epidermului si la infectarea acestuia, pentru ca permite bacteriilor sa patrunda si sa afecteze zona. Exista cinci stadii de limfedem:

  • stadiul 0, subclinic, care este asimptomatic si afecteaza vasele limfatice;
  • stadiul 1, sau usor, unde edemul poate sa apara intermitent si sa se manifeste furnicaturi, rigiditate sau senzatie de oboseala;
  • stadiul 2, cel moderat, unde apare tesut fibrotic, membrul se deformeaza, pielea devenind mai fragila;
  • stadiul 3 este sever, insotit de fibroza, deformari semnificative, limforee si colorarea pielii in nuanta maronie;
  • stadiul 4 este definit de un risc foarte mare de aparitie a infectiilor, precum si de deformarea masiva a membrului.

Limfedem – cauze si factori de risc

Cauzele si factorii de risc care pot sa genereze limfedem pot fi generale, ca de exemplu afectiunile renale, cardiace si endocrine sau poate fi vorba despre cauze locale, ca de exemplu diverse traumatisme, malformatii congenitale determinate de dispalzii limfatice sau infectii repetate, determinate de ciuperci, microbi sau paraziti. Printre cauzele locale care genereaza limfedem se numara si interventiile chirurgicale complicate, care lezeaza trunchiurile limfatice colectoare, radioterapia inainte si dupa o interventie chirurgicala, neoplaziile in stadiu avansat prin invadarea trunchiurilor limfatice sau venoase, dar si afectiunile venoase care sunt urmate de staza si de o crestere a transudatului limfatic la nivel interstitial.

Poate sa apara limfedem la orice persoana care a trecut printr-o interventie chirurgicala in urma careia sistemul limfatic a fost deteriorat. De asemenea, edem limfatic poate sa apara si din cauza presiunii pe care o exercita o tumora la nivelul ganglionilor limfatici. In foarte multe tari, una dintre cele mai des intalnite cauze de limfedem secundar o constituie tratamentul citostatic si neoplasmul. Chiar daca nodulii se regenereaza in urma disectiei, riscul de limfedem creste din cauza fibrosclerozarii tesutului in timpul efectuarii de radioterapie locala. Intoarcerea limfatica este, de foarte multe ori determinata si de obezitate morbida.

Simptome edem limfatic

In functie de motivele care au dus la aparitia edemului, simptomatologia poate sa fie diferita. Daca avem de-a face cu limfedem primar, in cele mai multe dintre situatii se manifesta prin afectare bilaterala a membrelor inferioare, dar pot fi afectate si membrele superioare, fata sau gatul. In cazul pacientilor cu limfedem secundar, de cele mai multe ori este afectat un picior sau un brat. Se formeaza pliuri, membrul care este afectat incepe sa creasca progresiv in volum. Odata cu evolutia bolii, pielea si tesuturile de sub ea incep sa se ingroase. Membrul respectiv incepe sa-si piarda treptat mobilitatea si poate fi resimtita o senzatie de tensiune la nivelul acestuia.

Infectiile de la nivelul vaselor limfatice si al pielii apar pentru ca rezistenta tesuturilor in fata microorganismelor este scazuta, din cauza faptului ca lichidul bogat in proteine se acumuleaza. Pielea incepe sa se inroseasca si sa se incalzeasca, pacientul are febra si frisoane, vasul limfatic inflamat poate fi simtit prin palpare pentru ca se intareste. Din cauza inflamatiilor frecvente, tesuturile se ingroasa progresiv, pielea incepe sa capete un aspect asemanator cojii de portocala. Edemul capata o consistenta lemnoasa, riscul de aparitie a unei neoplazii devine mai mare.

Diagnosticul de limfedem

Diagnosticarea pentru pacientii cu limfedem se face in urma observarii simptomelor, a cercetarii istoricului medical si a efectuarii de analize imagistice. Medicul va recomanda aceste analize dupa examinarea fizica a pacientului si dupa identificarea in istoricul medical al acestuia a unor posibile cauze, ca de exemplu cheaguri de sange, insuficienta renala sau cardiaca, precum si alte afectiuni ce pot genera limfedem. Pacientul va fi intrebat de catre medic daca a trecut printr-o interventie chirurgicala sau daca a urmat un tratament pentru cancer. In stabilirea diagnosticului de limfedem, medicul specialist va avea invedere si alti factori de risc asociati acestei afectiuni. Poate sa fie vorba atat despre sex, greutate corporala sau varsta inaintata.

In situatia in care medicul nu poate sa stabileasca cu certitudine diagnosticul de limfedem in urma anamnezei, poate sa recomande trei teste imagistice. Tomografia computerizata este una dintre ele, cu ajutorul ei putand fi identificate anomalii sau tumori la nivelul nodulilor limfatici. Un alt test este limfoscintigrafia cu substanta de contrast, util in depistarea blocajelor din vasele limfatice. Utilizandu-se ultrasonografia Doppler poate fi evaluat fluxul sanguin si pot sa fie identificate cheaguri de sange, in cazul in care acestea exista si blocheaza circulatia limfatica si venoasa.

Tratament pentru edem limfatic

Pentru limfedem nu a fost identificat un tratament eficient in vindecare, insa pot fi luate anumite masuri pentru ameliorarea simptomelor, pentru a diminua edemul si durerile specifice bolii. Masajul pentru drenaj limfatic constituie o alternativa de tratament, insa este esential ca procedura sa fie executata de persoane calificate si nu se recomanda pacientilor cu infectii ale pielii sau celor cu cheaguri de sange. Compresiile externe cu bandaje sau mansete elastice trebuie alese cu atentie pentru ca marimea sa fie cea potrivita, iar masuratoarea trebuie refacuta periodic. Se poate apela si la o pompa pneumatica, si aceasta fiind tot o masura in sprijinul circulatiei limfatice.

Pentru a stimula circulatia limfatica si pentru a-si mentine mobilitatea, pacientilor cu edem limfatic (limfedem) li se recomanda exercitii fizice, in special in apa (incusiv inotul). Terapia completa decongestiva presupune masaj manual de drenaj limfatic si bandajare compresiva, insa nu este recomandata pacientilor cu hipertensiune arteriala, diabet, paralizie infectii acute, cheaguri de sange sau insuficienta cardiaca. Pentru a elimina tesutul excesiv si pentru a reduce edemul, in cazurile severe, medicul poate sa recomande interventia chirurgicala, insa exista si alte alternative precum transplantul de noduli limfatici sau anastomoza veno – limfatica.

Complicatiile edemului limfatic

Atunci cand nu sunt tratati corespunzator si la timp, pacientii cu limfedem risca anumite complicatii severe. Cel mai adesea este vorba despre infectii bacteriene ale pielii care pot duce la limfangita. O alta complicatie o constituie limfangiosarcoma, o forma rar intalnita de cancer a tesutului moale. Pe de alta parte, limfedemul afecteaza aspectul fizic, ceea ce poate sa aiba un efect psihologic major, in special la pacientii cu cancer. De asemenea, edemul limfatic favorizeaza instalarea depresiei.

Sfaturi de preventie

Pentru a preveni aparitia limfedemului, specialistii recomanda tartarea eczemelor si o buna ingijire a pielii, evitand baile si dusurile fierbinti. Nu purtati haine sau incaltari prea stramte, evitati expunerea la frig si limitati traumatismele cutanate in zona afectata. De asemenea, evitati mersul descult, preveniti infectarea fungica a unghiilor si adoptati un stil de viata cat mai sanatos, evitand sedentarismul si reducand greutatea corporala.