Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Sfaturi pentru o igiena orala corecta

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 2 martie 2023 Ultima actualizare: 2 martie 2023

Atunci cand mentineti o igiena orala corecta, cavitatea dumneavoastra bucala are un aspect sanatos si nu apar mirosuri neplacute. O igiena orala corecta presupune ca dintii sa fie curatati si sa nu ramana resturi alimentare, iar gingiile trebuie sa aiba culoarea roz si sa nu apara sangerari atunci cand periati dantura sau cand utilizati ata dentara. In situatia in care apar dureri sau sangerari in timpul acestor operatiuni, sau daca respiratia dumneavoastra are un miros neplacut pentru mai multa vreme, este foarte important sa mergeti cat mai curand la un medic stomatolog pentru a identifica adevarata cauza, mai ales ca unele dintre aceste probleme se pot complica sau pot anunta alte afectiuni.

Asigurati-va ca va periati corect dintii

Atunci cand va periati dintii corect va protejati atat dantura cat sanatatea intregului organism. Odata cu indepartarea resturilor alimentare este indepartata si placa bacteriana, insa este important sa curatati si obrajii, gingiile si limba. Un periaj corect al dintilor presupune miscari verticale, dinspre gingie catre varful dintilor, miscarile orizontale nefiind recomandate pentru ca favorizeaza introducerea intre dinti a resturilor alimentare. Trebuie sa periati bine zona dintre gingie si dinte, pentru ca acolo se aduna tartru si placa bacteriana, evitand astfel inflamarea gingiilor.

Utilizati o periuta electrica si o pasta de dinti eficienta

Specialistii recomanda utilizarea unei periute de dinti electrice in igiena orala, pentru ca este net superioara din punct de vedere al eficientei fata de o periuta de dinti manuala. Numarul de miscari realizate intr-un minut este mult mai mare in cazul unei periute electrice, aceasta indepartand cu mai mult succes placa bacteriana. De asemenea, este important sa schimbati capetele de periaj atunci cand perii s-au tocit. Este ideal sa schimbati la timp aceste capete, pentru ca in perii lor se pot acumula bacterii. Pasta pe care o alegeti nu trebuie sa fie neaprat cea mai parfumata sau cu cea mai mare putere de albire, ci mai degraba este important sa aiba fluor – substanta care apara eficient impotriva cariilor.

Beneficiile utilizarii unui dus bucal

Pentru ca igiena orala sa fie realizata corespunzator, puteti apela inclusiv la dusul bucal. Placa bacteriana de pe dinti nu poate fi indepartata complet cu periuta, insa dusul bucal foloseste un flux de apa sau de solutie speciala cu presiune care ii permite sa ajunga si in zone inaccesibile periajului. Folosirea unui dus bucal pentru igiena orala ajuta la prevenirea cariilor, la prevenirea si tratarea bolilor gingivale, la combaterea respiratiei urat mirositoare si la prevenirea aparitiei gingivitei la femeile insarcinate si la cele care alapteaza. Dusul bucal trebuie utilizat dupa realizarea periajului de baza si trebuie folosita exclusiv apa dezinfectata sau solutie speciala.

Folositi corect ata dentara

Sunt foarte multe persoane care nu includ in igiena orala folosirea atei dentare, chiar daca isi periaza dintii zilnic. Trebuie mentionat ca aceasta nu este utila doar pentru a indeparta bucatile mici de alimentecare raman blocate intre dinti; ajuta inclusiv la reducerea placii, stimuleaza gingiile si favorizeaza diminuarea inflamatiei in zonele respective. Specialistii recomanda folosirea atei dentare o data pe zi, cu miscari delicate care sa nu provoace ranire.

Folositi apa de gura

Igiena orala nu este completa fara utilizarea apei de gura. Sunt trei beneficii extrem de importante pe care le aveti atunci cand o folositi, si anume reducerea cantitatii de acid din cavitatea bucala, curatarea zonelor greu accesibile si remineralizarea dintilor. Exista anumite tipuri de apa de gura care sunt recomandate anume copiilor si persoanelor cu o dantura sensibila, ba chiar si apa de gura care se elibereaza doar cu prescriptie medicala. In special pentru persoanele in varsta si pentru copii, care nu isi pot peria corect dintii si nu pot folosi corect ata dentara, folosirea apei de gura pentru a mentine igiena orala este esentiala.

Mergeti la stomatolog

Igiena orala corecta nu presupune exclusiv periajul danturii sau folosirea apei de gura sau a atei dentare, pentru ca tot pot sa apara probleme pe care nu le putem identifica mereu cu ochiul liber. De aceea, recomandarea specialistilor este sa mergeti la un control stomatologic cel putin de doua ori in fiecare an. Este singura modalitate prin care va puteti mentine aspectul placut si sanatatea dentara. Medicul stomatolog este singurul care poate sa efectueze un detrartaj profesional, procedura care presupune curatarea in profunzime a cavitatii bucale. Este important sa ajungeti la dentist din timp, inainte de agravarea eventualelor probleme si mai ales inainte de aparitia durerilor.

Aveti grija la alimentatie si hidratati-va

Este ideal sa limitati pe cat de mult posibil consumul de alimente acide sau care contin zahar. Igiena orala presupune inclusiv grija in privinta alimentatiei, asa ca trebuie sa stiti ce anume poate sa aiba un efect negativ asupra smaltului dintilor - de exemplu, cafeaua, ceaiurile sau sucurile acide. Dupa ce consumati alimente cu zahar, acesta se transforma in acid la nivelul cavitatii bucale si poate duce la erodarea smaltului dintilor. De asemenea, igiena orala depinde si de hidratare. Este recomandat sa beti apa dupa fiecare masa, eliminand astfel unele posibile neplaceri provocate de anumite alimente sau bauturi.