Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Spondiloza cervicala: cauze, simptome si tratament

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 14 septembrie 2018 Ultima actualizare: 14 iunie 2021
Spondiloza cervicala (sau osteoartrita) este acea afectiune localizata la nivelul vertebrelor si a discurilor intervertebrale cervicale ce deterioreaza coloana vertebrala. Atunci cand apar durerile de cap, de brate si umeri, cu sau fara amorteli, iar forta musculara a mainilor si picioarelor scade, este semn ca discurile intervertebrale incep sa se miscoreze. Aceasta conditie degenerativa a coloanei cervicale (numita si artrita gatului) afecteaza atat corpurile vertebrale si discurile intervertebrale de la nivelul gatului - asa cum este in cazul herniei de disc -  cat si continutul canalului spinal (maduva spinarii si/sau radacinile nervilor). Osteoartrita se dezvolta atunci cand pacientul trece prin etapa deshidratarii si a micsorarii discurilor intervertebrale, cand isi fac aparitia osteofitele si se ajunge la alterarea cartilajelor articulare si a discurilor intervertebrale. Spondiloza este cea mai frecvent intalnita afectiune a coloanei vertebrale la adulti si apare dupa varsta de 35-40 de ani.

Cauzele spondilozei cervicale

Spondiloza cervicala apare ca urmare a unei pozitii incorecte a coloanei cervicale, care poate fi dobandita in cazul  statului prelungit la birou sau in fata calculatorului. Accidentele, traumatismele gatului, lipsa activitatii fizice, obezitatea si fumatul sunt de asemenea cauze ale aparitiei spondilozei cervicale. In cazul copiilor si al adultilor tineri, discurile intervertebrale contin mai multa apa. Odata cu inaintarea in varsta, acestea incep sa se usuce si sa faramiteze cu mai mare usurinta. In etapa urmatoare intervine colapsul zonelor intervertebrale iar distanta dintre discurile intervertebrale se micsoreaza. Remedii pentru durerile cauzate de spondiloza cervicala Principalul factor al declansarii spondilozei cervicale este imbatranirea. La radiografia cu raze X, majoritatea oamenilor cu varsta de aproximativ 60 de ani vor prezenta semne de spondiloza cervicala. Alte cauze ale aparitiei spondilozei cervicale pot fi anumiti factori genetici, interventii chirurgicale anterioare la nivelul coloanei vertebrale, artrita severa sau mici fracturi cauzate de osteoporoza la nivelul coloanei vertebrale.

Simptomele spondilozei cervicale

De cele mai multe ori, spondiloza cervicala nu are simptome, dar acestea pot varia in intensitate atunci cand exista. Manifestarile pot sa includa durere la nivelul cefei, umerilor, bratelor si mainilor, rigiditate la nivelul gatului, dureri de cap, etc. Totodata pot sa apara ameteli, pierderea echilibrului si scaderea fortei musculare. Sunt situatii in care radacinile nervoase sau maduva spinarii sunt presate, existand posibilitatea ca pacientul sa simta furnicaturi, slabiciunea bratelor si a picioarelor, amorteala, dificultati in timpul mersului si lipsa de coordonare, pierderea controlului vezicii urinare.

Tratamentul spondilozei cervicale

Severitatea semnelor si a simptomelor este cea de care depinde tratamentul potrivit pentru spondiloza cervicala. Scopul tratamentului este acela de a calma durerea si de a ajuta pacientul sa poata mentine ritmul activitatilor zilnice obisnuite. Tratamentul este foarte util si prin prisma rolului de a preveni prejudicierea permanenta a nervilor si a coloanei vertebrale. spondiloza produse care amelioreaza durereaIn tratarea acestei afectiuni este necesara consultarea unui medic specialist. Este foarte important sa va intariti musculatura si sa mariti elasticitatea muschilor umerilor si gatului prin efectuarea unor exercitii fizice prescrise de catre un kinetoterapeut. Poti apela si la masajul in zona musculaturii posterioare a gatului deoarece acesta are rol benefic asupra coloanei vertebrale, dar si asupra starii tale de bine. Sau folositi suporturi ortopedice si orteze care vin sa sustina zona respectiva, ameliorand considerabil disconfortul. Tratamentul medicamentos poate sa includa acetaminofen, miorelaxante, anticonvulsivante, antiinflamatoare si chiar injectii cu steroizi in cazul in care analgezicele fara prescriptie medicala nu ajuta. Foarte benefice sunt si sedintele de fizioterapie, asta in cazul in care nu suferiti de boli de inima  sau boli respiratorii. Miscarea este foarte importanta, iar 10-15 minute de gimnastica medicala in fiecare zi, fac minuni. Incearca sa-ti corectezi pozitia coloanei, sa nu dormi cu capul pe perne inalte si sa eviti pozitiile indelungate cu capul aplecat. Interventia chirurgicala se impune numai in cazul in care tratamentele conventionale nu au efect sau daca simptomele neurologice se agraveaza – slabiciune a bratelor sau a picioarelor. Acest tip de interventie mareste spatiul alocat pentru maduva si radacini nervoase si poate implica eliminarea unui disc herniat sau a unei parti dintr-o vertebra.