Alimentele si bauturile dulci – cum pot afecta organismul si ce probleme pot aparea?

Alimentatia corecta si respectarea piramidei alimentare sunt subiecte intens dezbatute de catre nutritionisti. Cu totii intelegem faptul ca zaharul este nociv, insa realitatea si statisticile arata ca obezitatea este in continuare o problema de sanatate la nivel mondial. Cu alte cuvinte, de la a intelege implicatiile excesului de zahar asupra organismului si pana la urmarea pasilor corecti din punct de vedere alimentar este cale lunga. Efectele pe termen lung ale zaharului sunt extrem de nocive. Astfel, consumul regulat de alimente si bauturi dulci nu determina numai obezitate, fiind dovedit faptul ca anxietatea, depresia, iritabilitatea si tulburarile de somn pot fi si ele consecinte ale acestui tip de alimentatie deficitara.

alimentele-si-bauturile-dulci
Cum apare obezitatea?

Legatura dintre consumul excesiv de zahar si obezitate

Sucurile dulci, produsele de patiserie, prajiturile si ciocolata sunt din pacate asa zise recompense pe care multi si le ofera zilnic. In timp, aceasta greseala alimentara va duce la cresterea depozitelor adipoase. In plus, numeroase produse dulci din comert contin grasimi, care vor contribui la cresterea in greutate si la aparitia complicatiilor care vin la pachet cu sporul ponderal. O alta descoperire interesanta este faptul ca persoanele care consuma alimente si bauturi dulci in fiecare zi resimt senzatia de satietate mai greu, ceea ce va duce in timp la consumul unor cantitati din ce in ce mai mari.

Zaharul, obezitatea si diabetul zaharat tip 2

Obezitatea este considerata de multi o boala, fiind unul din principalii factori de risc pentru aparitia tolerantei alterate la glucoza si ulterior a diabetului zaharat. Alimentele si bauturile dulci consumate zilnic vor avea drept consecinta instalarea rezistentei tesuturilor la insulina, intretinerea inflamatiei, aparitia dislipidemiilor si, in cele din urma la cresterea nivelului de zahar din sange.

tulburarile-de-somn
Cum influenteaza consumul de zahar somnul?

Tulburarile de somn

Fiecare aliment sau bautura bogata in zaharuri poate afecta calitatea somnului. Explicatia acestui fenomen este cat se poate se simpla. Zaharul este un compus care da energie, astfel incat orice aliment dulce consumat ziua va reusi sa va tina treaz. In plus, cei care nu dorm bine se vor trezi obositi, nervosi si anxiosi.

Zaharul in exces poate predispune catre cancer

Alaturi de obezitate si diabet zaharat, o alta problema ridicata de catre oamenii de stiinta este cea a legaturii dintre consumul de alimente si bauturi dulci si cancer. O alimentatie cu un nivel ridicat de zaharuri va duce la spor ponderal, iar instalarea obezitatii creste riscul de aparitie a cancerului colorectal. Avand in vedere acest cerc vicios, este evident faptul ca alimentatia dezechilibrata si in mod special zaharul pot avea consecinte nefaste asupra starii de sanatate.

Zaharul dauneaza pielii

Un alt efect negativ al alimentelor si bauturilor dulci este aparitia si intretinerea inflamatiei. Astfel, consumul de zahar in exces predispune catre aparitia acneei si intretine puseele acestei afectiuni dermatologice.