Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Care sunt riscurile unei posturi incorecte?

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 18 ianuarie 2022 Ultima actualizare: 18 ianuarie 2022

Este un fapt bine-cunoscut ca stilul de viata sedentar este in crestere in intreaga lume, inclusiv in Romania, fie din cauza muncii de birou pe care multi dintre noi o prestam, fie din cauza utilizarii frecvente a masinii personale. In plus, din ce in ce mai multi oameni se adreseaza medicilor pentru „cocoasa” cauzata de folosirea in exces a telefonului mobil (asa-numitul „text neck”). Pe langa aceste cauze, postura incorecta poate sa apara si datorita greutatii in exces, pozitiei necorespunzatoare de somn sau purtatul pantofilor cu toc.

Informatii despre postura corecta a corpului la copii si adulti

Postura reprezinta modul sau pozitia in care mentinem corpul atunci cand stam in picioare sau asezat, dar si atunci cand efectuam anumite activitati fizice precum alergatul sau ridicatul de greutati.

Postura corecta inseamna echilibrarea corpului intr-o maniera corecta in timp ce stam in picioare, intinsi pe pat sau asezati pe scaun (postura statica), dar si atunci cand citim, mergem, alergam, deci in timpul oricarei actiuni (postura dinamica). Cheia pentru adoptarea unei posturi corecte este pozitia coloanei vertebrale. Aceasta are 3 curburi fiziologice (lordoza cervicala, cifoza toracala si lordoza lombara), iar o pozitie corecta ar trebui sa mentina aceste curburi, dar nu sa le accentueze. Capul ar trebui tinut drept, cu barbia inainte si umerii drepti. Postura corecta la copii nu este diferita fata de adulti.

Daca stam asezati pe scaun, ecranul calculatorului trebuie sa fie la nivelul ochilor si trebuie sa avem coatele, soldurile si genunchii indoiti la un unghi de 90 de grade. In plus, picioarele nu trebuie sa atarne, ci sa fie sprijinite pe podea. Pentru a avea un suport lombar suplimentar puteti sa folositi o perna lombara. Statul picior peste picior reprezinta o postura incorecta, ca si statul in aceeasi pozitie pentru o perioada lunga de timp sau efectuarea activitatilor repetitive.

Riscurile posturii incorecte asupra sanatatii

In continuare va vom prezenta riscurile la care va supuneti daca adoptati o postura incorecta.

Afectarea sistemului osteo-articular

O postura incorecta (in special cocosat la birou sau cu capul aplecat) va duce la devierea coloanei vertebrale, care poate sa afecteze aproape toate componentele majore ale sistemului musculo-scheletal. Devierea coloanei va perturba si alte oase, dar si muschii care se insera pe ele, iar acest lucru va cauza dureri de spate, ceafa, gat si umeri (pe termen scurt) si leziuni structurale (pe termen lung).

Postura incorecta afecteaza cel mai frecvent articulatiile coloanei vertebrale, umerilor si genunchilor.

Un alt efect negativ al unei posturi incorecte este cresterea riscului de osteoartrita. Aceasta afectiune apare ca rezultat al degradarii severe a tesutului conjunctiv dintre articulatii care protejeaza oasele de frecare. Atunci cand adoptam o postura incorecta, tesutul conjunctiv va fi „mancat”, iar oasele se vor freca unele de altele.

Afectarea aparatului respirator

O postura incorecta va face ca plamanii dumneavoastra sa nu primeasca suficient aer, in special daca stati cocosat (prin comprimarea diafragmei). Acest lucru va afecta in mod negativ functia si capacitatea pulmonara, iar daca plamanii nu functioneaza eficient si alte organe si sisteme ale corpului pot sa fie afectate.

Afectarea nervilor

Nervii pot fi si ei afectati de o postura incorecta. Oasele si muschii pot sa comprime nervii din vecinatate daca sunt fortate sa adopte o pozitie nefireasca, iar asta va cauza dureri, furnicaturi (parestezii) sau amorteala, in functie de nervul afectat si de severitatea leziunii.

Afectarea sistemului gastro-intestinal

O pozitie cocosata (in special dupa o masa) poate sa determine aparitia arsurilor la stomac din cauza refluxului acid gastroesofagian (deplasarea retrograda a acidului gastric din stomac in esofag), dar compresia organelor din cavitatea abdominala poate duce si la incetinirea digestiei, constipatia fiind frecventa la persoanele care adopta posturi incorecte.

O alta postura incorecta care poate sa afecteze tubul digestiv este mancatul in timp ce stam intinsi pe burta, practicat in special de tinere in cadrul intalnirilor sociale. Aceasta pozitie va incetini digestia si va determina formarea de gaze, ducand la balonare.

Afectarea circulatiei

Daca petreceti mult timp la birou, postura incorecta pe scaun poate sa afecteze circulatia sangelui de la nivelul muschilor si articulatiilor, care pot comprima vasele de sange. Acest lucru va face ca inima sa lucreze mai mult, iar in timp riscul de aparitie a hipertensiunii arteriale va creste. Aceasta afectiune poate sa duca la insuficienta cardiaca, boli de inima sau accident vascular cerebral.

Afectarea somnului

Un alt efect negativ al unei posturi incorecte este reprezentat de insomnie. Explicatia este urmatoarea: muschii vor fi tensionati in urma statului intr-o pozitie nefireasca, iar atunci cand veti incerca sa dormiti va veti foi in pat pentru a va putea gasi o pozitie confortabila (in special pentru muschii gatului si ai spatelui), asa ca va fi mai greu sa adormiti. In plus, nu este exclus sa va treziti in cursul noptii „intepenit”.