Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Chiropractica - in ce consta si cand avem nevoie sa recurgem la un chiropractician

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 18 iunie 2019 Ultima actualizare: 27 august 2021

Chiropractica este o modalitate extrem de eficienta de a manipula articulatiile  in vederea restabilirii pozitiei si mobilitatii normale a acestora. Denumirea acestei manevre vine din limba greaca, chiros insemnand mana. Cu totii am trecut prin suprasolicitarea aparatului osteomuscular, motiv pentru care aceasta tehnica este recomandata celor care se confrunta cu tulburari la acest nivel. Atat durerile si blocajele osoase de zi cu zi datorate pozitiilor vicioase, cat si cele secundare antrenamentelor sportive sunt tratate cu succes cu ajutorul chiroterapiei.

CUPRINS:

Chiroterapia-o tehnica eficienta
Cand poate fi de ajutor chiroterapia
Atentie la chiroterapia efectuata gresit

Chiroterapia-o tehnica eficienta

Chiroterapia este o tehnica non-invaziva ce poate fi utilizata ca alternativa la manevrele clasice mecanice sau chiar pentru evitarea tratamentelor medicamentoase. Cu ajutorul acesteia se pot diagnostica, trata si preveni probleme osteoarticulare ulterioare. Pentru chiropractician, succesul manevrei poate fi cuantificat prin aparitia cracmentelor (pocnituri) in timpul manipularii zonei afectate. Cel care practica aceasta manevra isi foloseste mainile, realizand miscari de palpare, rotire, impingere sau tragere asupra diverselor portiuni ale corpului. Intensitatea pe care o exercita chiropracticianul poate sa fie mica sau medie, realizandu-se astfel o detensionare la nivel osteo-muscular. O sedinta de chiroterapie dureaza intre 15 si 30 de minute, iar numarul necesar de sedinte depinde de problema de fond dar si de gradul de toleranta al pacientului.

Cand poate fi de ajutor chiroterapia

  • durerile articulare cu localizare la nivelul articulatiilor mari (de tipul genunchi, umar, sold) si mici (mana, glezna, laba piciorului)
  • migrena/cefalee
  • accidente sportive si dureri musculare
  • tulburarile cu localizare la nivelul articulatiei soldului
  • durerile cu localizare la nivelul coloanei vertebrale
  • lumbago
  • discopatia si hernia de disc
  • durerile cauzate de afectarea nervului sciatic
  • tulburarile de concentrare

Si, nu in ultimul rand, chiroterapia condusa de catre un specialist in domeniu va avea un efect benefic si din punct de vedere psihologic, nu putini fiind cei care dupa o astfel de sedinta se simt plini de energie si cu un tonus general bun.

 Atentie la chiroterapia efectuata gresit

Pentru a beneficia de avantajele acestei tehnici si pentru a evita complicatiile care pot sa apara in urma efectuarii manevrelor gresite este bine sa va adresati unui real specialist in chiroterapie. Inainte de a incepe va recomandam sa va interesati foarte bine si sa verificati acreditarea chiropracticianului si daca acesta poate face dovada specializarii in acest sens. O astfel de terapie efectuata dupa ureche poate duce la fisuri, entorse si chiar rupturi musculare. Mai mult decat atat, miscarile incorecte aplicate la nivelul coloanei vertebrale pot sa dea nastere la tulburari neurologice sau le pot agrava pe cele deja existente. Astfel, tulburarile de mers si chiar paralizia sunt doar cateva dintre complicatiile ce pot sa apara in urma chiroterapiei efectuate de catre un terapeut fara experienta.