Halitoza: cauze, remedii

Halitoza sau halena se refera la aparitia respiratiei urat mirositoare. Se pare ca un procent ridicat din populatie sufera de aceasta problema, cauza principala fiind o igiena orala necorespunzatoare. In plus, neglijarea vizitei de rutina la medicul stomatolog poate fi si ea raspunzatoare de aparitia acestei probleme neplacute. Uneori, halena poate sa fie doar o problema pasagera, legata de alimentatie. Alteori, aceasta poate sa ascunda diverse afectiuni cu localizare in sfera orala sau chiar la distanta. In cele ce urmeaza dorim sa va prezentam cele mai frecvente cauze ce pot duce la aparitia unei respiratii cu miros neplacut, cat si o serie de remedii care va pot fi utile pentru a scapa de aceasta problema.

halitoza-cauze-remedii
Cat de importanta este igiena orala?

De ce apare halitoza?

  • Igiena orala este extrem de importanta. Acumularea de resturi alimentare si depunerea acestora la nivelul dintilor si gingiilor pe fondul umezelii caracteristice mucoasei bucale vor da nastere unui mediu prielnic pentru inmultirea bacteriilor. Astfel, igiena orala deficitara poate fi una din cele mai frecvente cauze ale aparitiei respiratiei cu miros neplacut, iar remediul consta in periajul dintilor dupa fiecare masa, folosirea atei dentare si a apei de gura. In plus, pentru a indeparta placa bacteriana se recomanda detartrajul periodic la recomandarea medicului stomatolog.
  • Alimentatia poate sa reprezinte o cauza a aparitiei halenei. Astfel, exista anumite alimente ce provoaca mirosul neplacut al respiratiei, printre care amintim: ceapa, usturoiul, branzeturile si carnea. Cu cat alimentatia este mai bogata in proteine de origine animala, cu atat riscul de aparitie a halenei este mai mare. Un remediu in acest sens consta in schimbarea dietei, cu incorporarea fructelor si legumelor si consumul cu masura a produselor pe baza de carne.
  • Deficitul de vitamine este si el citat ca fiind raspunzator de aparitia halitozei. Astfel, persoanele care sufera de un deficit de vitamina C pot sa dezvolte afectiuni gingivale care intretin respiratia urat mirositoare.
  • Afectiunile ce tin de tractul gastric (de tipul refluxului gastroesofagian) se pot manifesta alaturi de tabloul clinic specific si prin aparitia halenei. Totodata, bolile de ficat si rinichi, diabetul zaharat si intoleranta la lactoza sunt si ele incriminate ca fiind posibile cauze ale acestei probleme. Rezolvarea acestora necesita consult medical si tratament tintit pentru fiecare afectiune in parte.
  • Si, nu in ultimul rand, trebuie mentionat faptul ca unele medicamente pot fi raspunzatoare de aparitia halenei prin aparitia uscaciunii mucoasei bucale. Printre acestea amintim: antihistaminicele, antibioticele si antihipertensivele.
halitoza-cauze-remedii
Cum rezolvam halena?

Halena poate fi rezolvata daca se depisteaza cauza exacta si se trateaza in consecinta. In plus, exista cateva metode de a evita aparitia acesteia:

  • periajul dintilor dupa fiecare masa, la care se adauga curatarea limbii
  • schimbarea periutei de dinti la 2 maxim 3 luni de zile
  • renuntarea la fumat
  • hidratarea corespunzatoare (2 litri de lichide pe zi) pentru a preveni uscarea gurii
  • vizita anuala la medicul stomatolog (sau chiar mai des daca situatia o cere)