Hernia inghinala – simptome si tratament

Sfatul medicului_activitatea fizica in cazul persoanelor cu diabetHernia inghinala este o afectiune caracterizata de o slabiciune a tesutului conjunctiv cu exteriorizarea prin orificul format a organelor de la nivelul abdomenului inferior. Cu alte cuvinte o parte din intestin sau chiar din vezica pot patrunde prin orificiul canalului inghinal slabit.

De regula hernia inghinala apare mai frecvent la barbat decat la femeie. Exista numeroase cauze implicate in aparitia herniei inghinale. Astfel, cresterea presiunii asupra musculaturii abdomenului poate duce la slabirea acesteia si la aparitia herniei. Persoanele supraponderale sau obeze, sportivii de performanta (mai ales cei care lucreaza cu greutati) si cei care tusesc cronic pot sa prezinte o crestere a presiunii abdominale si sunt mai predispusi catre aparitia acestei afectiuni.

Hernia inghinala – semne si simptome 

Primul semn al herniei inghinale este aparitia unei umflaturi de diverse marimi in zona inghinala. Aceasta umflatura poate sa fie insotita de durere cu agravare la eforturi fizice. Totodata, defecatia, urinatul, tusea cronica, sau perioadele lungi de stat in picioare pot sa duca la agravarea simptomatologiei herniei inghinale.

articole medicale catena pas cu pas

Alte semne si simptome insotioare pot fi:

  • senzatia de presiune inghinala;
  • umflarea scrotului la barbat si durere la acest nivel;
  • senzatia de mancarime;
  • senzatia de plenitudine, crampe abdominale, varsaturi.

In momentul in care durerea este extrem de severa este posibil ca unul din organele care s-a exteriorizat prin orificiu sa fie strangulat putandu-se ajunge pana la ischemierea acestuia.

Exista si alte cauze medicale care pot determina aparitia umflaturilor la nivel inghinal. Astfel,  adenopatiile inghinale (inflamarea lanturilor ganglionare) pot mima o hernie inghinala.

In acest context, medicul chirurg este cel in masura sa puna un diagnostic corect si sa ghideze conduita terapeutica pentru fiecare caz in parte.

Tratament hernia inghinala

In cazul herniei inghinale tratamentul de electie este cel chirurgical. Exista doua modalitati de abordare chirurgical si anume calea clasica (pe cale deschisa) si cea laparoscopica.

Ambele tipuri de interventii au drept scop repararea defectului cu localizare inghinala si repozitionarea organelor implicate. Pentru a putea sustine peretele abdominal se poate folosi un material protetic. Desi in trecut se utiliza cu succes varianta clasica de interventie chirurgicala, in momentul de fata metoda de tratament prin abord laparoscopic este preferata avand numeroase avantaje. Astfel, pacientii operati laparoscopic prezinta o recuperare postoperatorie mult mai rapida, acuza mai putine dureri dupa interventie, riscul de infectie si rata de recidiva sunt mai mici, iar din punct de vedere estetic acest tip de operatie prezinta rezultate superioare.

Daca simptomele herniei inghinale sunt ignorate cu amanarea consultului chirurgical sau a interventiei chirurgicale pacientii pot sa prezinte complicatii grave ce pot merge pana la necroza de perete intestinal, ocluzie intestinala sau  chiar peritonita.

Dupa tratamentul chirurgical toti pacientii trebuie sa respecte cateva reguli si anume:

  • evitarea efoturilor fizice mari inclusiv cel ce implica ridicarea de greutati
  • scaderea in greutate prin respectarea unei diete echilibrate
  • evitarea constipatiei prin incorporarea in dieta zilnic a fibrelor
  • renuntare la fumat.