Inaintarea in varsta si declinul fizic – strategii de aplicat

O viata mai lunga aduce mari oportunitati, dependente de mentinerea unei sanatati bune la varste inaintate. Din pacate, multi oameni in varsta sunt marcati de afectiuni cronice care pot fi prevenite sau intarziate prin aplicarea de comportamente sanatoase pe parcursul vietii. Alte conditii pot fi gestionate eficient, mai ales daca sunt depistate si tratate din timp.

 

Inaintarea in varsta si declinul fizic – strategii de aplicat

Organizatia Mondiala a Sanatatii a elaborat o strategie mondiala privind dieta, activitatea fizica si sanatatea, cu niveluri de activitate fizica recomandate pentru adultii cu varste peste 65 de ani, acestea incluzand activitati fizice de petrecere a timpului liber (mersul pe jos, gradinaritul, drumetiile, inotul), de transport (mersul pe jos sau cu bicicleta), activitati ocupationale, pentru adultii ce inca lucreaza, jocuri, exercitii fizice.

Astfel, pentru a imbunatati starea cardio-respiratorie si musculara, pentru mentinerea sanatatii osoase, dar si pentru a reduce riscul de afectiuni cardiace, depresie si declin cognitiv, este recomandat:

  • Cel putin 150 de minute de activitate fizica moderata pe saptamana sau 75 de minute de activitate fizica intensa, in special activitati aerobice efectuate in sesiuni repetate, cu durata de cel putin 10 minute pe sesiune.
  • Pentru a avea beneficii suplimentare, este recomandat a creste intensitatea antrenamentelor moderate pana la 300 de minute pe saptamana, respectiv la 150 minute a activitatilor intense.
  • Persoanele cu varste inaintate si mobilitate scazuta ar trebui sa efectueze exercitii pentru a-si imbunatati echilibrul si pentru a preveni caderile, de cel putin 3 ori pe saptamana.
  • Exercitiile de intarire a musculaturii ar trebui efectuate de cel putin 2 ori pe saptamana.
  • In cazul adultilor ce datorita problemelor de sanatate sau a mobilitatii reduse nu pot efectua exercitiile fizice conform recomandarilor, acestia trebuie sa fie atat de activi fizic cat le permit afectiunile lor.

Aceste recomandari se adreseaza persoanelor peste 65 de ani, dar ele sunt utile si persoanelor cu diabet sau afectiuni cronice cardio-vasculare, care ar putea avea nevoie de precautii suplimentare in efectuarea nivelului recomandat de activitate fizica.  

Exista multe modalitati prin care se poate acumula totalul de 150 minute de activitate fizica pe saptamana, de exemplu prin impartirea in sedinte de cel putin 10 minute, repetate o data, de 2 ori pe zi. Astfel, la sfarsitul saptamanii se va observa acumularea totalului de 150 de minute de activitate fizica moderat-intensa.

Pacientii varstnici cu limitari secundare afectiunilor de baza sau inactivi, vor avea beneficii suplimentare asupra sanatatii doar trecand de la nici o activitate la cateva activitati imprastiate pe parcursul zilei.

Adultii ce nu indeplinesc in prezent aceste recomandari privind activitatea fizica, trebuie sa urmareasca cresterea duratei, frecventei si, in final, a intensitatii activitatilor fizice practicate pentru a atinge nivelul optim.

Beneficiile activitatii fizice pentru adultii in varsta sunt demonstrate, astfel, adultii activi fizic:

  • Au o rata mai mica de boli coronariene, hipertensiune arteriala, accident vascular, diabet de tip 2, cancer de colon si san.
  • Au o stare generala mai buna din punct de vedere cardio-vascular, respirator si muscular, precum si o compozitie mai sanatoasa a corpului si a sistemului osos
  • Au un nivel mai ridicat al sanatatii functionale, avand un risc scazut de cadere, dar si o functie cognitiva mai buna, cu un risc mai mic al limitarilor functionale moderate si severe.