Metatarsalgia – ce este si cum poate fi prevenita / tratata

Metatarsalgia se caracterizeaza prin durere si inflamatie la nivelul piciorului, in scobitura plantara, centrandu-se sub cele 5 oase metatarsiene. Aceasta durere este cauzata de o serie de afectiuni si poate avea tratamente variate, fiind mai degraba un simptom decat o boala specifica.

Metatarsalgia – ce este si cum poate fi prevenita / tratata

Care sunt cauzele metatarsalgiei

Nu sunt cunoscute complet cauzele metatarsalgiei, dar oricine poate fi afectat. Este mai frecvent intalnita la cei ce practica sporturi cu impact mare sau alergatori sau persoane ce isi petrec mult timp pe varful picioarelor.

Utilizarea unei incaltaminte necorespunzatoare sau tocuri inalte poate declansa durerea. Excesul de greutate poate contribui si el, precum si artrita reumatoida, artroza sau guta.

Piciorul poate fi ranit in cursul activitatilor sportive. Ca si in cazul altor leziuni prin suprasolicitare, stressul repetat local poate determina o iritatie cronica si inflamare a periostului, membrana ce acopera osul, dar si a tesuturilor adiacente, a ligamentelor si tendoanelor.

Anatomia locala influenteaza si ea frecventa metatarsalgiilor. Astfel, persoanele cu arcade plantare mai inalte, ce determina o presiune crescuta la nivelul oaselor metatarsiene si a calcaielor, pot dezvolta metatarsalgii. De asemenea, un deget mai lung comparativ cu degetul 1 (halucele) creste riscul de a dezvolta metatarsalgie, precum si deformarile piciorului, cum este montul (hallux valgus) sau degetul in ciocan.

Care sunt simptomele metatarsalgiei?

Principalul simptom este durerea, localizata la nivelul scobiturii plantare sau la capatul unuia sau a mai multor oase metatarsiene, insotita sau nu de vanatai, tumefactii sau inflamatii locale. Durerea poate aparea rapid sau se poate dezvolta lent, pe o perioada de mai multe luni. Ea este agravata de stat in picioare, mers sau alergare, si poate asocia amorteli sau furnicaturi.

Sportivii ce practica sporturi de impact pot dezvolta o afectiune inflamatorie locala, o bursita, si pot avea dureri difuze la nivelul piciorului.

Tratamentul metatarsalgiei

Metatarsalgia netratata poate determina aparitia degetului in ciocan, sau poate duce la mers schiopatat si dureri in alte zone ale corpului, inclusiv dureri lombare joase sau dureri de sold. 

Masurile conservatoare, cum ar fi odihna, schimbarea incaltamintei sau utilizarea de talonete pentru sustinere plantara, pot fi suficiente pentru ameliorarea simptomelor in majoritatea cazurilor. Puteti incerca una din urmatoarele:

  • Repaus – se recomanda a se evita sporturile cu impact la nivelul piciorului o perioada. Se pot efectua sporturi cu impact scazut, cum este inotul sau ciclismul. Dupa mers sau stat in picioare, incercati sa mentineti piciorul ridicat.
  • Aplicatii locale reci – cate 20 de minute, de mai multe ori pe zi.
  • Tratament antiinflamator local sau oral – pentru a reduce durerea si inflamatia
  • Talonete – pentru a proteja metatarsienele si pentru a indeparta presiunea din zona dureroasa. Acestea pot fi achizitionate din farmacii sau pot fi personalizate.
  • Utilizati incaltaminte potrivita – evitati incaltamintea prea stramta sau prea larga si limitati utilizarea de tocuri inalte. Utilizati incaltaminte potrivita tipului de sport practicat.

In cazuri rare, cand aceste masuri nu amelioreaza simptomatologia si avem de-a face cu o anomalie anatomica locala (deget in ciocan), interventia chirurgicala de corectie poate fi o optiune.