Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Neurom Morton - cauze, incidenta, simptome, diagnostic si tratament

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 5 noiembrie 2021 Ultima actualizare: 5 noiembrie 2021

In termeni medicali, un neurom reprezinta o crestere dezorganizata a celulelor nervoase si apare de obicei dupa ce un nerv este lezat in urma unei compresii, sectionari sau unei intinderi.

Neuromul Morton reprezinta deci o leziune nervoasa aparuta la nivelul piciorului. Aceasta maladie este numita dupa chirurgul american George Thomas Morton, care a descris modificarile din cadrul acestei afectiuni pentru prima oara in 1876.

CUPRINS:

Neurom Morton - generalitati
Cauze neurom Morton
Simptome neurom Morton
Diagnosticul de neurom Morton
Neurom Morton - tratament

Neurom Morton – generalitati

Neuromul Morton este o crestere anormala, dar benigna, a fibrelor nervoase de la nivelul talpii piciorului care ajung la degetele de la picioare. Traseul acestor fibre strabate zona metatarsiana - oasele metatarsiene sunt oasele piciorului care fac legatura intre degetele de la picioare si oasele tarsiene care formeaza jumatatea posterioara a piciorului.

Aceasta afectiune este denumita si neurinom Morton, metatarsalgie Morton, boala Morton, nevralgie Morton, neurom plantar sau neurom intermetatarsian.

Un neurom Morton se dezvolta cel mai frecvent intre al treilea si al patrulea deget de la picior si intre al doilea si al treilea deget. Alte localizari sunt foarte rare. De obicei, neuromul Morton este unilateral (apare numai la un picior).

Anatomia oaselor piciorului contribuie si ea la dezvoltarea neuromului Morton, pentru ca aceste spatii dintre oasele metatarsiene sunt mai inguste intre al doilea si al treilea si intre al treilea si al patrulea metatarsian. In plus, prin aceste spatii au traiectul nervi plantari interdigitali care au grosimea mai mare si sunt predispusi la compresie si traumatisme.

Cauze Neurom Morton

Incidenta exacta a neuromului Morton nu este cunoscuta, insa acesta apare mai frecvent la femeile de varsta mijlocie. Din 4 pacienti diagnosticati cu aceasta afectiune, 3 sunt femei.

In aparitia neuromului Morton au fost incriminati mai multi factori precum: purtarea pantofilor ascutiti cu toc inalt (care determina o pozitie anormala a oaselor picioarelor), kilogramele in plus (care suprasolicita talpa), purtarea pantofilor prea stramti sau ortostatismul (statul in picioare) prelungit. De asemenea, neuromul Morton este mai frecvent la persoanele care prezinta deformatii ale picioarelor (monturi, platfus). O categorie aparte de persoane cu risc mai mare de a dezvolta un neurom Morton este reprezentat de cele care practica balet.

Simptome Neurom Morton

Cele mai frecvente simptome date de neuromul Morton sunt durerea plantara, intre degetele piciorului, care se agraveaza la mers. Durerea este descrisa ca fiind ascutita sau avand caracter de arsura, iar unii pacienti relateaza senzatia data de neuromul Morton ca mersul cu pietricele in pantofi. Pot aparea furnicaturi (parestezii) la aproximativ jumatate din persoanele afectate.

Dupa cum am amintit, mersul agraveaza durerea, aceasta putand iradia posterior si putand cauza crampe.

Este important de precizat ca in unele cazuri simptomele pot sa apara si sa dispara pe parcursul mai multor ani, iar in altele durerea poate fi cvasipermanenta.

Diagnosticul de Neurom Morton

Va sfatuim sa cereti sfatul unui medic in cazul in care va confruntati cu orice durere la nivelul piciorului care dureaza mai mult de cateva zile.

Diagnosticul de neurom Morton se face pe baza anamnezei si examenului clinic. Palparea zonei afectate poate sa fie dureroasa, iar compresia piciorului (a metatarsului) cu o mana, in timp ce palparea se face cu cealalta mana de catre medic va avea adesea ca rezultat o senzatie de „clic” sau de scrasnet, cunoscuta sub numele de „semnul lui Mulder”.

In unele cazuri, medicul poate sa decida sa efectueze radiografii de picior pentru a exclude posibile luxatii sau fracturi. Ecografia sau RMN-ul nu sunt de obicei necesare.

Neurom Morton – tratament

Tratamentul pentru neuromul Morton depinde de severitatea simptomelor, si, de regula, medicul dumneavoastra va incepe cu un tratament conservator. Daca durerea persista poate fi necesar tratamentul chirurgical.

Tratamentul conservator (non-chirurgical) cuprinde:

  • Evitarea pantofilor cu toc inalt, ascutiti sau ingusti care comprima piciorul. De asemenea, se recomanda evitarea pantofilor cu talpa subtire.
  • Daca sunteti supraponderal sau obez, apelati la ajutorul unui nutritionist pentru a slabi.
  • Masajul zonei afectate sau aplicarea compreselor cu gheata pot ameliora durerea data de neuromul Morton.
  • Evitarea ortostatismului prelungit.
  • Folosirea sustinatoarelor plantare poate ajuta in unele cazuri de neurom Morton.
  • Medicamentele antiinflamatoare sau amitriptilina si gabapentina pot fi administrate pentru a reduce severitatea simptomelor.
  • Injectiile locale cu steroizi sau anestezice (sau amandoua) pot fi necesare daca celelalte masuri nu au ameliorat complet simptomele, insa efectul lor este de scurta durata.
  • Metode mai rar utilizate in tratamentul pentru neuromul Morton sunt ablatia cu radiofrecventa, ultrasunetele si crioterapia.

Tratamentul chirurgical este indicat in cazul in care masurile descrise mai sus nu au efectul dorit. Procedura cea mai folosita pentru tratamentul neuromului Morton este neurectomia: o portiune a nervului afectat este excizata, fie prin abordare plantara, fie prin abordare dorsala. Va fi necesara purtarea de incaltaminte ortopedica postoperator timp de 1-2 saptamani.

Majoritatea pacientilor cu neurom Morton necesita numai tratament conservator, iar in cazul celor care au nevoie de interventie chirurgicala recidiva este des intalnita. Este important de retinut ca este esentiala schimbarea tipului de incaltaminte si scaderea in greutate.