Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Tonifierea musculaturii la orice varsta: sfaturi si recomandari

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 12 august 2020 Ultima actualizare: 14 august 2020

O greutate corporala in limite normala la care se adauga o musculatura tonifiata sunt pentru multi deziderate la care din pacate se ajunge greu. Nimic bun nu se obtine fara efort iar starea de sanatate trebuie sa reprezinte o prioritate. Din pacate, din ce in ce mai multe persoane uita sa isi indrepte atentia asupra propriului corp fiind acaparate de ritmul alert al fiecarei zile. 
Astfel, sedentarismul si consecintele acestuia de tipul supraponderalitatii si obezitatii sunt doar cateva din problemele cu care se confrunta un procent ridicat din populatie. In plus, scaderea tonusului muscular si a tolerantei la efort vin sa complice si mai mult scenariul descris.

Tonifierea musculaturii

 Sanatatea muschilor este o prioritate. Cu timpul, daca nu se tine cont de miscare,  masa musculara se pierde progresiv ceea ce are drept consecinta slabiciunea generalizata si indeplinirea cu dificultate a activitatilor de zi cu zi. In plus, pierderea masei musculare poate in timp sa duca la o crestere a vulnerabilitatii in contextul traumatismelor crescand astfel riscul de fracturi.

Sportul-aliatul musculaturii indiferent de varsta

Tonifierea musculaturii seniori
Cele mai potrivite sporturi

Activitatea fizica este de real ajutor celor care doresc sa aiba o silueta de invidiat, acest lucru presupunand si tonifierea musculaturii. Sportul este benefic la orice varsta. In pofida acestui lucru, persoanele in varsta si cei care prezinta diverse probleme de sanatate (boli cardiace, osteoporoza sau alte afectiuni musculoscheletale) trebuie sa se consulte cu medicul inainte de a demara antrenamentele sportive.

 In acest fel, medicul curant va putea recomanda intr-o maniera personalizata (in functie de fiecare caz in parte, afectiuni asociate, varsta) cea mai buna forma de activitate fizica la care se adauga detalii cu privire la spatierea antrenamentelor si durata acestora. Printre cele mai potrivite sporturi pentru a va tonifia principalele grupe musculare se numara:

  • ciclismul sau folosirea unei biciclete de interior
  • urcatul treptelor
  • inotul
  • flotarile si genoflexiunile
  • dansul
  • yoga
  • pilates
  • drumetiile

Alimentatia si rolul acesteia in tonifierea musculaturii

Mancare sanatoasa
Ce este alimentatia echilibrata?

Sanatatea si integritatea fibrei musculare depind de alimentatie. Este cunoscut faptul ca proteinele reprezinta elementul de baza ce confera rezistenta si sustinere muschilor. Astfel, cele mai importante surse de proteine si alimentele care nu trebuie sa lipseasca din dieta zilnica a celor preocupati de sanatatea muschilor sunt: carnea (mai ales cea de peste, somon, ton), ouale si produsele lactate. Proteinele de origine vegetala sunt si ele importante si merita introduse in regimul alimentar ce vizeaza sanatatea muschiului. In acest sens fasolea, mazarea, lintea, nautul, soia, nucile si migdalele trebuie incluse in planul alimentar.

In concluzie cu o alimentatie echilibrata si cu incorporarea in rutina zilnica a unei activitati fizice in limita gradului de toleranta aveti toate sansele sa ajungeti la greutatea optima si la tonusul muscular mult dorit, ambele concurand la mentinerea starii de sanatate.