Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

6 reguli de aur pentru o igiena orala completa

Data publicării: 2 octombrie 2017 Ultima actualizare: 16 iunie 2021
Ar trebui sa fim constienti ca sanatatea dintilor si a gingiilor este responsabilitatea noastra in primul rand, inainte de a fi nevoiti sa apelam la medicul stomatolog. Specialistii ne avertizeaza ca o igiena orala corecta inseamna mai mult decat obisnuitul periaj al dintilor din fiecare dimineata si seara.

Alegerea periutei si a pastei de dinti

Este foarte important de stiut ca periuta si pasta de dinti trebuie sa fie alese in functie de starea de sanatate a cavitatii bucale. Daca exista vreo afectiune pe care medicul dentist o depisteaza, iti poate recomanda o anume pasta de dinti, specializata, care sa aiba o actiune complementara procedurilor pe care le efectueaza la cabinet. Pastele de dinti cu nivel ridicat de abrazivitate sunt printre cele pe care este bine sa le evitam,  avand in vedere ca agreseaza dantura. Pentru periuta de dinti, recomandarea este sa aiba peri medii sau moi. O periuta cu peri aspri ar putea zgaria dintii si gingiile, in ciuda impresiei ca ar curata mai bine dantura.

Periajul propriu zis

Este important ca periajul dentar, care trebuie facut de doua ori pe zi, dimineata si seara, sa fie efectuat corect. In caz contrar, smaltul si gingia pot avea de suferit. Pentru dintii superiori, periajul se incepe de la nivelul implantarii dintelui in gingie inspre marginea libera a acestuia; pentru dintii inferiori se va repeta acelasi proces, dar invers. Se evita astfel impingerea bacteriilor sub gingie si agresarea acesteia.

Ata dentara

Dupa fiecare masa este indicat sa folositi ata dentara. Specialistii o recomanda pentru o curatare eficienta a spatiilor unde periuta de dinti are mai greu acces. Riscul aparitiei cariilor pe partea interioara a dintilor si in spatiile interdentare este mai redus daca folositi ata dentara.

Apa de gura

Dupa fiecare periaj este bine sa folositi si apa de gura, aceasta avand efect antibacterian si astringent. Clatirea cu apa de gura ajuta la eliminarea completa a resturilor alimentare din cavitatea bucala si da o senzatie de prospetime. Specialistii in domeniu recomanda clatirea gurii timp de 30 de secunde, suficient pentru prevenirea unor posibile afectiuni.

Detartrajul profesional

Toate solutiile pe care vi le-am prezentat mai sus nu inlocuiesc insa un control la medicul dentist. Vi se recomanda un detartraj profesional o data la sase luni. In acest fel puteti fi la curent cu starea reala a sanatatii dumneavoastra la nivelul cavitatii bucale. Statisticile ne arata foarte clar ca pe primul loc intre toate afectiunile organismului se afla afectiunile stomatologice. Mai mult de 60% din populatie acuza anomalii dento-maxilare, iar caria dentara are o prevalenta de 90%. Dintre cei cu varsta de peste 35 de ani, mai mult de 60% prezinta parodontopatii. Datele sunt ingrijoratoare, mai ales daca avem in vedere cat de usor putem evita in realitate sa ajungem la astfel de probleme grave de sanatate.

Alimentatia

Alimentatia este un alt factor important de care trebuie sa tinem cont. Semintele, legumele si fructele nu contin atat de multe grasimi si atat de multa sare, deci sunt de preferat. Branzeturile, alunele si iaurturile, chiar si gumele fara zahar, sunt de asemenea bune pentru dinti. Este ideal sa evitam alimentele care contin zahar, gustarile intre mese sau inainte de culcare. Tutunul este si el pe lista produselor care afecteaza igiena orala, intarziind vindecarea extractiilor sau a altor interventii chirurgicale si producand respiratie urat mirositoare cat si pete la nivelul dintilor. Curatarea cavitatii bucale si a dintilor trebuie efectuata de-a lungul intregii vieti, indiferent daca vorbim despre dinti naturali sau artificiali, punti sau coroane dentare, proteze mobilizabile sau implanturi.