Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Afectiunile coloanei vertebrale si repercusiunile acestora asupra organismului

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 16 mai 2018 Ultima actualizare: 23 iulie 2019
Sfatul medicului_activitatea fizica in cazul persoanelor cu diabetPersoanele care se confrunta cu probleme la nivelul coloanei verebrale prezinta cel mai frecvent clasica durere de spate. Nu putini sunt insa cei care acuza durere difuza la nivel toracal sau cu alte localizari, si a caror cauza poate sa fie tot o afectiune ce tine de coloana vertebrala. Durerea poate astfel sa iradieze si sa nu respecte doar zona unde este localizata coloana si ramurile nervoase ce pleaca de la nivelul acesteia. De asemenea, orice curbura anormala a coloanei poate duce la modificarea cutiei toracice si, implicit, la afectarea organelor de la acest nivel.

Durerea de cap

Durerea de cap cu diverse localizari si de intensitati variabile poate sa ascunda de fapt o posibila problema la nivelul coloanei vertebrale. Pozitiile vicioase, traumatismele si bolile inflamatorii ce afecteaza coloana cervicala pot sa cauzeze dureri de cap extrem de suparatoare. In cazul in care va confruntati cu cefalee persistenta, va recomandam sa consultati un medic reumatolog pentru evaluarea coloanei cervicale. In cazul in care se confirma o problema la acest nivel, gimnastica medicala sub atenta indrumare a unui specialist va va ajuta sa scapati de neplacutele dureri de cap. Si, nu in ultimul rand afectiunile coloanei cervicale mai pot sa provoace tulburari de inghitire, tiuit in urechi si tulburari de vedere.

Durerile in piept si problemele respiratorii

Coloana vertebrala prezinta curburi fiziologice la nivel cervical, toracal si lombar. In momentul in care apar anomalii de curbura pot sa fie afectate organele interne. Astfel, daca sunt afectate coloana toracala si lombara vor avea de suferit organele cutiei toracice si cele abdomino-pelvine. Durerile toracale, durerea in piept in punct fix si tulburarile respiratorii sunt doar cateva din acuzele celor care se confrunta cu probleme ale coloanei toracale. afectiuni ale coloanei vertebrale Durerea difuza abdominala, si chiar tulburarile de tranzit/urinare pot sa reflecte de fapt anomalii ale coloanei vertebrale lombare. In cazul in care va confruntati cu astfel de acuze neplacute, va recomandam sa nu temporizati vizita la medical reumatolog.

Durerile de membru - semn al afectarii coloanei

Durerile ce apar la nivelul membrelor superioare sau inferioare, insotite de amorteli si furnicaturi ale degetelor pot sa semnifice o problema la nivelul coloanei vertebrale. Daca durerea are caracter de arsura si merge pe spatele piciorului, cu atat mai mult trebuie sa faceti o vizita la medic deoarece cea mai probabila cauza este tot o afectiune la nivelul coloanei vertebrale. In cazul in care este afectata coloana lombara, atunci sensibilitatea membrelor poate sa fie afectata in sens negativ (prin reducerea acesteia). Cei care se confrunta cu aceste probleme ajung sa aiba dificultati de mers, fiind astfel afectate activitatile zilnice si, implicit, calitatea vietii.