Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802
Artrita juvenila – care sunt cauzele, simptomele si optiunile de tratament

Artrita juvenila – care sunt cauzele, simptomele si optiunile de tratament

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 5 aprilie 2024 Ultima actualizare: 15 aprilie 2024

Daca am fost ancorati in realitate in ultimii 20-30 de ani, am trecut cu siguranta de faza in care ne miram cand afectiuni sau dureri pe care le intalneam preponderent la persoanele trecute de o anumita varsta am inceput sa le intalnim si la persoane tinere sau copii.

O astfel de situatie este artrita juvenila, care este afectiunea in care la nivelul articulatiilor copiii se confrunta cu inflamatie si cu rigiditate.

Artrita juvenila - generalitati

Artrita juvenila sau artrita idiopatica (termen folosit in bolile de cauza necunoscuta) juvenila este o afectiune reumatologica ce afecteaza cu aproximatie 80-90 de copii din 100.000. Este mai frecvent intalnita decat diabetul la copii. Artita juvenila afecteaza atat baietii, cat si fetele cu varsta cuprinsa intre 2 si 16 ani in majoritatea cazurilor, dar parintii trebuie sa fie constienti de anumite semne care ar putea sa indice debutul bolii chiar din primul an de viata. Fetele sunt mai predispuse sa fie afectate si diagnosticate cu artrita juvenila.

O clasificare simplista a artritei juvenile este:

  • Artrita juvenila care afecteaza doar articulatiile (si poate fi subclasificata);
  • Artrita juvenila care afecteaza atat articulatiile, cat si alte organe (ficat, splina, etc.).

Odata declansata, in artrita juvenila sunt afectate, pentru o perioada de minim 6 saptamani, una sau mai multe articulatii ale copilului; in functie de gradul de afectare exista:

Artrita juvenila pauciarticulara sau oligoartrita - sunt afectate intre 1 si 4 articulatii, iar afectiunea nu persista pentru o perioada lunga, dar este frecvent asociata cu inflamatie la nivelul ochilor, deci prezinta risc oftalmologic mare. Totodata pot aparea anomalii de crestere, inclusiv diferente de dezvoltare in lungime a membrelor.

  1. Artrita juvenila poliarticulara - poliartrita- afecteaza un numar mare de articulatii. Cel mai des sunt afectate articulatiile de la nivelul soldurilor, genunchilor, incheieturilor mainilor, gleznelor, coatelor. Este forma grava a bolii care poate persista dincolo de varsta de 16 ani, agravandu-se odata cu trecerea timpului. Durerea de articulatii este insotita de apatie, febra, lipsa apetitului si aparitia nodulilor la nivelul articulatiilor.
  2. Artrita juvenila sistemica - aceasta forma afecteaza un numar mic de copii si debuteaza cu febra si urticarie (mancarimi), dupa care apar durerile articulare. Odata cu evolutia bolii, se dilata splina, ficatul si ganglionii limfatici. Acest tip de artrita juvenila se poate recupera complet, in cazurile in care nu apar complicatii cardiace si pulmonare pe parcursul afectiunii.

Artrita juvenila- factori de risc si cauze

Dupa cum spuneam mai sus, artrita juvenila este o afectiune de cauze necunoscute (idiopatica). Ca factori de risc care duc la declansarea artritei juvenile medicii au adus in prim plan:

  • factorul genetic;
  • infectii ce au stat “in spatele” declansarii bolii;
  • istoricul familial cu boli autoimune.

Artrita juvenila - manifestari clinice

Simptomele din artrita juvenila se pot manifesta o perioada mai lunga de timp, dupa care pot intra in remisie, dupa care se pot declansa iar. Manifestarile artritei juvenile cu care se confrunta copiii sunt:

  • umflaturi si dureri la nivelul articulatiilor;
  • durere in cazul anumitor miscari;
  • flexibilitate limitata;
  • rigiditate in miscari;
  • tulburari de crestere;
  • febra;
  • urticarie;
  • durere si roseata in zona ochilor.

Artrita juvenila - protocol de diagnostic

Parintii trebuie sa ia in serios situatiile in care copilul acuza: dureri articulare sau prezinta umflaturi la nivelul articulatiilor, insotite si de refuzul de a face anumite miscari si de o stare crescuta de irascibilitate. Daca aceste manifestari se intampla mai ales in prima parte a diminetii este cazul ca parintii sa se prezinte cat mai repede la medic. In situatiile in care copilul are febra peste 39 de grade Celsius, insotita de urticarie, iar febra nu cedeaza dupa doua zile de asemenea este obligatorie vizita la medic.

Odata ajuns la medic pacientul va fi examinat clinic (se vor descrie simptomele) si i se vor recolta probe de sange, urina si exudat faringian. Medicul poate solicita si examinare imagistica- radiografie, ultrasunete sau imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) in vederea diagnosticarii artritei juvenile.

Se pot solicita teste si pentru factorul reumatoid si anticorpi antinucleari.

Artrita juvenila - tratament

Tratarea pacientilor diagnosticati cu artrita juvenila se face in echipa interdisciplinara: medici reumatologi, ortopezi, kinetoterapeuti.

Tratamentul medicamentos se stabileste in functie de forma bolii si de stadiul in care se afla pacientul.

Printre medicamentele recomandate se numara cele cu rol in calmarea durerilor articulare si cele care incetinesc evolutia degradarii/ afectarii articulare. In schemele de tratament pot fi prezente medicamente antiinflamatoare (pt reducerea durerii si inflamatiei), medicamente imunosupresoare (cu rol in suprimarea reactiilor inflamatorii din organism), corticosteroizi pentru perioade scurte- pentru a controla inflamatia si simptomele severe.

Se recomanda exercitii pentru cresterea flexibilitatii, exercitii de corectare a posturii membrelor si de intarirea a musculaturii. Se recomanda si aplicarea de comprese calde ( pentru articulatiile rigide) sau reci (pentru a scadea inflamatia si pentru a amorti zona dureroasa). Balneoterapia sau sportul (ciclism, inot) sunt de asemenea recomandate ca parte din tratamentul artritei juvenile.

Artrita juvenila- sfaturi pentru preventie

Pentru a preveni o posibila declansare a artritei juvenile parintii trebuie sa aiba grija la alimentatia copiilor. E recomandat ca acestia sa aiba in dieta lor alimente precum: rosii, nuci, migdale, varza, spanac, cirese, fructe de padure, peste gras, fasole, naut.

Obligatoriu trebuie evitate siropul de porumb, alimente cu aditivi alimentari “neobisnuiti”, uleiuri partial hidrogenate sau grasimi trans.

Adoptarea unui sport in rutina copilului poate fi un mod eficient de preventie.

Nu amanati vizita la medic in situatiile in care copilul acuza simptomele mentionate mai sus!

Articole similare
De ce este importanta incaltamintea ortopedica in perioada de crestere a copilului
Prevenim! Asta ar trebui sa fie o deviza pentru fiecare dintre noi. Dar noi, adultii, avem tendinta de a ne lasa acaparati de activitatile zilnice si ne lasam pe locul doi. Acest lucru nu se intampla cand vine vorba de copii, mai ales in primii ani de viata. Ne dorim pentru ei o evolutie si o dezvoltare cat mai armonioase si ca atare facem demersuri in aceasta directie. In continuare vom punct...
27 iulie 2023
Edited 27 iulie 2023
citește articolul
Luxatia congenitala de sold la copii: diagnostic, simptomatologie si tratament
Luxatia congenitala de sold la copii este considerata a fi una dintre malformatiile congenitale intalnite cel mai adesea la nivelul aparatului locomotor. Atunci cand articulatia soldului nu se dezvolta normal, apare aceasta afectiune a copilariei din cauza faptului ca osul coapsei nu se poate fixa cu precizie in zona cavitatii de la nivelul osului iliac. La copiii cu luxatie congenitala de sol...
17 februarie 2022
Edited 17 februarie 2022
citește articolul
Cele mai frecvente probleme ortopedice intalnite la copii
Odata cu trecerea timpului se poate observa ca picioarele copilului nu sunt neaparat drepte, iar mersul nu este asa cum ar trebui. In primii ani de viata, multi copii pot sa sufere de platfus, sa mearga pe varfuri, sa aiba picioarele arcuite din dreptul genunchilor spre exterior (cracanate), pot avea degetele indreptate catre interior (degete de porumbel) sau alte astfel de afectiuni.
13 martie 2018
Edited 27 septembrie 2018
citește articolul
Osteoporoza la copii

Osteoporoza la copii sau osteoporoza juvenila este o afectiune caracterizata prin scaderea concentratiei de minerale din oase, ceea ce duce la scaderea densitatii osoase si cresterea riscului  de fracturi. 

2 octombrie 2017
Edited 10 decembrie 2018
citește articolul