Ce este un aparat pentru apnee in somn si cand se foloseste?
Pe lista afectiunilor cu care un pacientul poate trai fara sa fie constient de existenta unei probleme de sanatate se numara si apneea in somn.
Ce este apneea in somn?
Apneea este o afectiune in care pacientul, in timpul somnului, se opreste din respirat in mod repetat, pentru perioade de cel putin 10 secunde. Primele semne ale acestei afectiuni sunt sforaitul puternic si, dupa un somn de noapte de opt ore, pacientul se trezeste foarte obosit. Exista trei tipuri de apnee in somn:
- Apnee de somn obstructiva: apare din cauza relaxarii muschilor gatului, ceea ce duce la blocarea cailor respiratorii;
- Apnee centrala de somn: creierul nu trimite semnale adecvate muschilor care controleaza respiratia;
- Apnee complexa de somn: este combinatie de apnee obstructiva si centrala.
Importanta diagnosticarii si tratarii acestei afectiuni
Cand pacientul nu mai respira, creierul nu mai este oxigenat, moment in care acesta transmite un semnal de trezire, astfel incat muschii se tensioneaza si apare respiratia. Pacientul revine la starea de somn adanc, dar ciclul de oprire si repornire a respiratiei se poate repeta de 80-90 in decursul unei singure ore.
Diagnosticarea si tratarea apneei in som sunt esentiale pentru a preveni aparitia complicatiilor precum: hipertensiunea arteriala, insuficienta cardiaca, aritmiile cardiace, diabet zaharat de tip 2, afectare hepatica, dificultati severe de respiratie, dureri toracice. Apneea in somn netratata in timp poate duce la infarct miocardic sau accident vascular cerebral.
Ce este un aparat pentru apnee in somn?
In functie de severitatea afectiunii si de tipul de apnee, pacientului i se poate recomanda, ca parte din tratament, utilizarea unui aparat pentru apnee in somn; acest aparat este un dispozitiv de respiratie sau dispozitiv CPAP: presiune aeriana pozitiva continua in caile aeriene. In alte cuvinte aparatul pentru apnee in somn are rolul de a mentine caile aeriene deschise in timpul somnului, prin furnizarea unui flux constant de presiune.
Tipuri de aparate pentru monitorizarea apneei in somn
Exista mai multe tipuri de aparate pentru apnee in somn:
- CPAP standard- cu presiune fixa;
- Auto-CPAP- cu o singura presiune ajustata automat;
- BiPAP- cu 2 presiuni de terapie, o presiune pe inspir si alta presiune pe expir.
Componentele unui aparat pentru apnee in somn si sfaturi pentru o utilizare corecta
Aparatul pentru apnee in somn asigura un flux de aer constant, pentru a asigura o respiratie fara intreruperi, prin intermediul unei masti care se pozitioneaza peste nas sau peste gura.
Componentele unui aparat pentru apnee in somn sunt:
- Generator de aer: dispozitiv care genereaza aerul sub presiune, in vederea mentinerii cailor respiratorii deschise;
- Masca: poate acoperi doar nasul - masca nazala, doar gura - masca orala sau ambele - masca oronazala. Alegerea mastii este esentiala in tratamentul apneei; aceasta face diferenta intre ceea ce priveste confortul si pierderile de aer;
- Tub de conectare intre masca si generator;
- Umidificator: aceasta componenta poate fi optionala si are rolul de a preveni uscarea cailor respiratorii.
Cand se foloseste un aparat pentru apnee in somn?
Medicul recomanda utilizarea unui aparat pentru apnee in somn in cazul pacientilor cu diagnostic de apnee obstructiva in somn moderata, pana la severa. Diagnosticul este stabilit in urma unui studiu de somn- polisomnografie; se masoara parametrii respiratori si activitatea cerebrala in timpul somnului. Cand studiul arata ca pacientul are numeroase episoade de apnee sau hipopnee pe ora de somn, medicul va recomanda, in vederea tratarii afectiunii, folosirea unui aparat pentru apnee in somn.
Simptome care indica necesitatea unui aparat pentru apnee in somn
Pacientii care prezinta unele din urmatoarele simptome pot avea nevoie in tratamentul apneei de un aparat pentru apnee in somn sunt:
- Somnolenta diurna excesiva;
- Hipertensiune arteriala necontrolata;
- Congestie nazala;
- Pacientul pare sa se inece sau sa se sufoce;
- Sforait zgomotos;
- Episoade de oprire a respiratiei;
- Dureri de cap matinale;
- Irascibilitate;
- Dificultati de concentrare;
- Reducerea performantelor la locul de munca;
- Gura uscata dimineata la trezire;
- Scaderea libidoului.
Beneficiile utilizarii unui aparat pentru apnee in somn
Utilizarea unui aparat pentru apnee in somn poate avea rezultate semnificative, odata ce pacientul se adapteaza la utilizarea acestui dispozitiv. Pacientul va beneficia de:
- Reducerea sau eliminarea completa a sforaitului;
- Cresterea calitatii somnului;
- Reducerea sau disparitia starii de somnolenta diurna;
- Normalizarea tensiunii arteriale;
- Imbunatatirea functiilor cognitive;
- Reducerea simptomelor de anxietate si depresie.
Cum sa alegi aparatul potrivit? Factori de luat in considerare
In functie de severitatea bolii medicul va va indruma catre alegerea tipului de aparat pentru apnee in somn cel mai potrivit nevoilor dumneavoastra.
Caracteristicile de care se poate tine cont in alegerea unui astfel de dispozitiv sunt:
- Intervalul de presiune si de ajustare:
- presiune reglabila;
- functie de rampa: presiunea sa inceapa la un nivel mai scazut si sa creasca treptat.
Acestea contribuie inclusiv la obtinerea unui somn bun.
- Nivelul de zgomot: unele aparate pentru apnee in somn pot fi foarte zgomotoase, dar puteti opta pentru variantele cu nivel scazut de zgomot sau cu functii precum modul „linistit” sau „soapta”.
- Confort si compatibilitate cu mastile: aveti in vederea alegerea unui aparat care ofera mai multa flexibilitate in gasirea unei masti care sa se potriveasca nevoilor dumneavoastra;
- Optiunea de portabilitate in cazul in care calatoriti mult: luati in considerare dimensiunea, greutatea si portabilitatea dispozitivului CPAP;
- Meniu usor de utilizat de catre pacient;
- Aparat usor de curatat si asamblat.
Ingrijirea si intretinerea aparatului
Intretinerea corecta a unui aparat pentru apnee in somn consta in curatarea zilnica a mastii cu un prosop umed, cu detergent si apa calda pentru eliminarea uleiurilor, celulelor moarte ale pielii si a transpiratiei. Ulterior masca se va lasa la uscat.
Daca aparatul e prevazut cu umidificator apa din acesta se va goli in fiecare dimineata si seara la culcare se va alimenta cu apa distilata.
O data pe saptamana este necesara igienizarea intregului ansamblu: masca, tub si hamul de sustinere al mastii. Toate componentele se vor pune in apa calda cu detergent pentru aproximativ 5 minute. Se vor roti pe toate partile, se vor clati si se vor lasa la uscat. Se va sterge si baza aparatului cu un prosop umed.