Cervicita cronica
Cervicita este o infectie a colului uterin, partea inferioara a uterului, vizibila prin vagin. Colul uterin este o parte importanta a tractului genital deoarece indeplineste mai multe functii printre care: functia menstruala, functia static pelvina, cea sexuala, functia de fecundatie si functia in sarcina.
In general, atunci cand cervicita cronica isi face simtita prezenta apare o secretie vaginala constanta, care poate prezenta uneori striuri sangvine. In cazul in care aceasta afectiune este asociata cu parametrita, pot interveni dureri lombare, dureri in timpul actului sexual, menstruatii abundente, cat si inflamatie locala.
Principalele cauze ale cervicitei sunt infectiile vaginale, unele boli cu transmitere sexuala, printre care clamidioza, tricomonaza, gonoreea, herpesul genital sau virusul papilloma uman.
In tratarea acestei afectiuni este indicat sa consulti un medic specialist. De cele mai multe ori, insa, tratamentul pentru cervicita poate fi de doua feluri: tratamentul medical sau procedura chirurgicala. In cazul cervicitei, procedura chirurgicala presupune electrocauterizarea, crioterapia, terapia cu laser, conizatia, amputatia de col.
Tratamentul medical se axeaza pe eradicarea infectiei, rezultatele acestuia vazandu-se dupa aproximativ doua luni de la eliminarea infectiei.
Informatii generale despre cervicita cronica
Cervicita este o inflamatie a colului uterin care poate fi cauzata de infectie sau alti iritanti. Cand tesutul colului uterin este inflamat, acesta devine umflat si poate sangera mai usor. Poate provoca simptome precum scurgere vaginala asemanatoare puroiului, sangerari vaginale neregulate sau dureri in timpul actului sexual. Unele femei nu prezinta deloc simptome. Cele mai multe cazuri de cervicita sunt cauzate de o infectie bacteriana, insa poate fi provocata de orice irita colul uterin.
Tipuri de cervicite
Cervicita poate fi acuta sau cronica:
Cervicita acuta incepe brusc
Infectiile cu transmitere sexuala (ITS) sau alte bacterii infectioase sunt cele mai frecvente cauze ale acesteia. Simptomele pot fi mai vizibile. Tratamentul este de obicei sub forma de antibiotice.
Cervicita cronica dureaza cateva luni
In cazul cervicitei cronice, simptomele pot fi mai usoare sau invizibile. De obicei, cervicita cronica nu este cauzata de o infectie. Mai degraba, cauzele sunt iritantii (sau alergenii) care se gasesc in produsele de ingrijire intima si prezervativele din latex sau de mentinerea unor lucruri precum capacele cervicale in interiorul vaginului pentru prea mult timp.
Cervicita este o afectiune frecventa, motiv pentru care furnizorii de asistenta medicala o pot identifica foarte usor in timpul unei examinari. Si pentru ca este posibil ca cervicita cronica sa nu provoace semne si simptome, este important sa mergi in mod constant la medicul specialist pentru examinari (chiar si atunci cand crezi ca totul este in regula).
Cervicita cronica - semne si simptome
Cervicita cronica poate provoca urmatoarele semne si simptome:
- mancarime sau iritatie vaginala;
- sangerare intre menstruatii;
- durere in timpul sexului;
- sangerare dupa sex;
- durere in timpul unui examen cervical;
- urinare frecventa si dureroasa;
- scurgeri neobisnuite de culoare gri sau alba care pot emana un miros neplacut;
- senzatie de presiune in pelvis;
- dureri in zona lombara;
- durere abdominala.
Este posibil ca unele femei sa nu prezinte niciun simptom atunci cand au cervicita. Cervicita severa poate declansa o scurgere vaginala groasa, galbena sau verde, care seamana cu puroiul.
Cauze cervicita cronica
Cazurile de cervicita cronica pot fi usoare sau grave. Cervicita este adesea cauzata de o infectie cu transmitere sexuala (ITS), cum ar fi:
- chlamydia;
- gonoree;
- trichomonaza;
- herpes genital;
- mycoplasma;
- ureaplasma.
Cervicita poate avea si alte cauze, printre care:
- Alergiile: Alergiile la spermicide, dusuri vaginale sau prezervativele din latex pot provoca inflamarea colului uterin.
- Iritatie: Introducerea tampoanelor, pesarelor sau diafragmelor poate irita sau rani colul uterin. Cervicita se poate dezvolta, de asemenea, daca aceste elemente nu sunt indepartate la timp.
- Dezechilibru bacterian: Daca nivelul de bacterii daunatoare este mai mare decat al bacteriilor sanatoase din vagin, acest dezechilibru poate provoca vaginoza bacteriana. Un col uterin inflamat poate fi un simptom al acestei probleme.
- Sarcina: Acest lucru poate perturba nivelurile hormonale si poate duce la cervicita, deoarece colul uterin este mult mai sensibil in aceasta perioada.
- Cancerul sau tratamentul pentru cancer: Tratamentele pentru cancer sau stadiile avansate ale cancerului de col uterin in sine pot afecta tesutul cervical. Acest lucru este rar, dar poate duce la simptome de cervicita cronica.
Cervicita cronica nu este de obicei cauzata de o infectie. Simptomele pot fi mai usoare, dar dureaza mai mult. Unele femei prefera sa trateze cervicita cronica acasa, folosind remedii naturiste care se adauga la tratamentele conventionale.
Metode de tratament
Nu exista un tratament standard pentru cervicita cronica. Medicul determina cel mai bun tratament pe baza unor factori, cum ar fi:
- starea generala de sanatate;
- istoricul medical;
- severitatea simptomelor;
- amploarea inflamatiei.
De obicei, tratamentul este pe baza de antibiotice. Aceste medicamente au rolul de a anihila orice infectii. Daca cervicita cronica este cauzata de o iritatie provocata de un corp strain (un tampon sau un pesar) sau de utilizarea anumitor produse (un capac cervical), tratamentul presupune de regula intreruperea utilizarii produsului pentru o perioada scurta de timp pentru a permite vindecarea.
Daca cervicita cronica este cauzata de cancerul de col uterin sau precancer, medicul poate recomanda criochirurgia, care implica inghetarea celulelor anormale din colul uterin si implicit distrugerea acestora. Nitratul de argint poate, de asemenea, sa distruga celulele anormale.
Medicul poate trata cervicita dupa ce descopera cauza acesteia. Fara tratament, cervicita poate dura ani de zile (cervicita cronica), provocand dureri in timpul actului sexual si agravarea simptomelor.
Cervicita cronica, posibile complicatii
Daca nu este tratata, cervicita cronica poate duce la complicatii, cum ar fi:
- boala inflamatorie pelvina;
- infertilitate;
- sarcina extrauterina (ectopica), in care un ovul fertilizat se implanteaza in afara uterului;
- dureri pelvine cronice.
Cum poate fi prevenita cervicita cronica?
Exista modalitati de a reduce riscul de a dezvolta cervicita. Folosirea prezervativelor in timpul contactelor sexuale poate reduce riscul de a contracta o boala cu transmitere sexuala.
Evitarea produselor care contin substante chimice, cum ar fi dusurile si tampoanele parfumate, poate reduce riscul unei reactii alergice. De asemenea, este important sa urmezi instructiunile de folosire si indepartare a produselor intime, cum ar fi tampoanele.
Referinte: