Ligamente incrucisate
Ligamentele incrucisate ofera stabilitate si limiteaza atat miscarile de rotatie interna ale tibiei, cat si deplasarea interna a acesteia in timpul flexiei genunchiului. Acestea sunt de doua tipuri: ligament incrucisat anterior si ligament incrucisat exterior. In cele mai multe dintre cazuri, atunci cand avem in vedere anumite probleme la nivelul ligamentelor incrucisate ale genunchiului, ne referim la cel anterior. Mai exact, acest ligament incrucisat anterior este constituit dintr-o banda puternica de tesut si are rolul de a conecta femurul (osul coapsei) cu tibia.
De regula, acest tip de leziuni apar in situatia persoanelor care practica anumite sporturi solicitante, care presupun schimbari bruste de directie sau opriri bruste, sarituri si aterizari. Astfel, persoanele care practica de exemplu schi alpin, baschet sau fotbal, prezinta un risc mai mare de accidentare. Se poate ca cei care se accidenteaza chiar sa auda un sunet specific atunci cand are loc leziunea, sau sa simta o senzatie anume la nivelul genunchiului in momentul respectiv.
Exista posibilitatea ca genunchiul sa se umfle in urma accidentarii, sa devina instabil si sa provoace dureri atunci cand incercati sa va sprijiniti greutatea corporala pe piciorul in cauza. Tratamentul recomandat va depinde de severitatea afectarii ligamentelor . Poate sa presupuna odihna si exercitii care sa va ajute sa va redobanditi stabilitatea si forta, insa poate sa fie vorba soi despre interventie chirurgicala pentru inlocuirea ligamentului.
Simptome ligamente incrucisate
In cazul lezarii ligamentelor incrucisate este posibil ca pacientul sa simta instabilitate la nivelul genunchiului, durere si inflamare a acestuia in 24 de ore, precum si sensibilitate la nivelul articulatiei. De asemenea, poate sa apara atat imposibilitatea executarii miscarii de flexie/extensie, cat si disconfort in timpul deplasarii. Simptomul resimtit cel mai adesea este durerea, indiferent de locul unde apare leziunea. Este posibil ca durerea sa se manifeste la foarte scurt timp dupa ce a avut loc traumatismul de la nivelul articulatiei genunchiului, dar se poate si ca aceasta sa devina cronica atunci cand nu este tratata corespunzator si la timp.
In afara de durerile specifice, persoanele care au suferit leziuni ale ligamentelor intampina dificultati la mers din cauza instabilitatii. De asemenea, regiunea articulara se umfla, se invineteste si se instaleaza rigiditatea. In functie de felul leziunii si de localizarea acesteia, simptomele pot sa fie mai mult sau mai putin severe.
Cauze ligamente incrucisate
Principala cauza care duce la lezarea ligamentelor incrucisate este practicarea sporturilor precum fotbalul, schiatul, rugby-ul, baschetul, gimnastica, acestea fiind sporturi ce presupun schimbari rapide de directie, opriri si alergari repetate sau aterizari din saritura. Leziuni de ligamente incrucisate apar de cele mai multe ori in timpul efectuarii de activitati care presupun exercitarea presiunii pe genunchi, acesta fiind si motivul pentru care cele mai multe astfel de traumatisme se produc in timpul activitatilor sportive, fie ele de performanta sau la nivel recreational. In majoritatea cazurilor leziuni de ligamente incrucisate nu este vorba despre o accidentare prin contact, ci de intinderea fortata a genunchiului (hiperextensie) si de pivotari bruste.
Atunci cand talpa este stabila pe sol insa genunchiul se roteste in alta directie, sau atunci cand va opriti brusc din alergare, poate sa apara ruptura de ligamente incrucisate. De asemenea, acelasi lucru se poate intampla si in situatia in care va accidentati printr-o lovitura puternica in zona genunchiului, situatie intalnita in special in cazul sportivilor care practica sporturi de contact. Pe de alta parte, pot sa apara leziuni de ligamente incrucisate si din alte motive. Unul dintre factorii care pot sa favorizeze o astfel de accidentare il constituie si purtarea de incaltaminte neadecvata activitatilor pe care le desfasurati.
Tratament ligamente incrucisate
Medicul poate recomanda un program de exercitii pentru fortificarea muschilor inconjuratori, precum exercitiile de stretching sau de rezistenta. Aceste exercitii ajuta la restabilirea flexibilitatii genunchiului, prevenind rigiditatea si consolidand muschii piciorului. Inainte de a stabili programul de exercitii si metoda de tratament, medicul va efectua o examinare clinica a pacientului si va solicita anumite investigatii precum radiografia, RMN – ul sau ecografia. Tratamentul pentru leziuni de ligamente incrucisate este individualizat, medicul luand in calcul atat varsta pacientului precum si tipul de activitati pe care acesta le desfasoara sau daca sufera sua nu de artroza. De asemenea, specialistul va avea in vedere severitatea instabilitatii genunchiului.
Tratamentul nechirurgical este recomandat pacientilor la care stabilitatea genunchiului nu este alterata. Pentru a proteja genunchiul impotriva instabilitatii, se poate ca medicul ortoped sa sugereze purtarea unei orteze. O alta alternativa pe care o poate propune medicul este folosirea carjelor in vederea evitarii plasarii greutatii corporale asupra piciorului care este afectat. Odata cu reducerea inflamatiei, va puteti consulta cu medicul in privinta sedintelor de kinetoterapie si puteti urma un program de exercitii care sa va ajute la intarirea musculaturii piciorului si la reluarea functiei acestuia.
Tratamentul chirurgical presupune reconstruirea ligamentului, procedura care implica inlocuirea cu o grefa de tesut a ligamentului rupt. Avand in vedere faptul ca este nevoie de mai mult timp pentru ca recuperarea dupa o astfel de interventie chirurgicala sa fie completa, exista posibilitatea ca reluarea activitatii sa nu fie posibila mai devreme de jumatate de an (sau chiar mai mult) de la momentul operatiei.