Data publicării: 2 octombrie 2017
Ultima actualizare:
8 ianuarie 2024
Osteofitele, care mai sunt cunoscute si sub denumirea de ciocuri osoase sau de osteopite, sunt niste cresteri anormale de os care se formeaza pe marginea articulatiilor. Aceste excrescente pot sa apara in diverse parti ale corpului si pot sa provoace limitari ale mobilitatii si chiar dureri. Atunci cand ne referim la osteofite, ne referim la o problema comuna – in special in situatia persoanelor in varsta si a celor cu afectiuni la nivelul articulatiilor. Pentru ca simptomele sa fie gestionate corect si eficient este esential sa constientizam care sunt cauzele si tipurile de osteofite. De asemenea, se impune consultarea unui medic pentru ca evaluarea sa fie una specializata iar tratamentul recomandat sa fie unul personalizat, imbunatatind astfel calitatea vietii persoanelor cu osteofite.
Pentru a reusi sa preveniti si sa rezolvati problemele legate de osteofite este nevoie de o abordare integrata, care sa cuprinda atat aspecte medicale cat si aspecte legate de stilul de viata. Este important sa acordati atentia cuvenita sanatatii articulare pentru a evita eventualele complicatii ce pot aparea din cauza osteofitelor. In randurile care urmeaza gasiti detalii despre motivele care duc la aparitia acestei probleme, despre tipurile de osteofite in functie de localizare, precum si despre optiunile de tratament care sunt disponibile.
Cauzele aparitiei osteofitelor
Exista mai multe cauze care pot sa duca la aparitia osteofitelor, cele mai comune fiind leziunile articulare, procesul natural de imbatranire, tulburarile metabolice, stilul de viata si activitatea fizica intensa. Osteofitele sunt asociate adesea cu imbatranirea, motivul fiind reprezentat de deteriorarea in timp a cartilajului articular. Atunci cand acest lucru se intampla, se formeaza niste „ciocuri” osoasecare sa compenseze pierderea de structura si de stabilitate.
Puteti ajunge sa aveti osteofite si din cauza unor traumatisme, a unor leziuni, sau pe fondul deteriorarii articulatiilor, pentru ca acestea determina organismul sa reactioneze prin cresterea osului pentru recuperarea stabilitatii. Un mediu propice pentru formarea osteofitelor poate sa apara si la persoanele care sufera din cauza anumior boli, ca de exemplu osteoartrita sau artrita reumatoida, pentru ca acestea afecteaza cartilajul si pot sa provoace remodelarea articulatiilor. Osteofite pot sa apara si in situatia in care suprasolicitati articulatiile sau practicati anumite activitati repetitive, in special in zona coloanei vertebrale si la nivelul articulatiilor membrelor.
Tipuri de osteofite in functie de localizare
In functie de localizarea lor, exista trei tipuri de osteofite: cele spinale, cele de la nivelul articulatiilor soldului sau al genunchiului, si cele de la nivelul mainilor si al degetelor. Osteofitele spinale sunt localizate pe vestebrele coloanei si pot sa provoace compresie nervoasa, negerand dureri si o stare de disconfort. Osteofitele de la nivelul articulatiilor soldului sau al genunchiului apar ca niste ciocuri osoase in zonele unde a fost afectat cartilajul, provocand dureri si ducand la limitarea mobilitatii. Al treilea tip de osteofite este cel care poate fi intalnit la membrele superioare si la degete, o problema cu care se confrunta de regula persoanele care sufera de artrita si care le afecteaza acestora desfasurarea activitatilor de zi cu zi.
Tratamentul recomandat persoanelor cu osteofite
Pentru persoanele cu osteofite exista mai multe alternative de tratament, medicul putand sa recomande anumite medicamente, sedinte de fizioterapie sau chiar interventia chirurgicala. Din punct de vedere al medicamentelor recomandate in caz de osteofite, acestea pot fi analgezice sau antiinflamatoare, pentru ca au capacitatea de a diminua durerea resimtita si sunt utile in gestionarea inflamatiei asociate cu osteofitele. Sedintele de fizioterapie presupun executarea unor exercitii specifice, care au rolul de a imbunatati flexibilitatea si forta musculara a pacientului, reducand in acest fel impactul pe care il au osteofitele asupra articulatiilor persoanei respective.
Interventia chirurgicala este o alternativa de tratament pentru osteofite doar in situatia in care alte metode de tratament nu s-au dovedit a fi eficiente sau daca pacientul se confrunta cu o forma severa a acestei conditii medicale. Prin operatie, osteofitele sunt eliminate si se restabileste astfel functionalitatea articulatiilor. De asemenea, este foarte important ca persoanele cu osteofite sa faca anumite schimbari in stilul lor de viata. De exemplu, trebuie sa adopte o dieta echilibrata si sa urmeze un program regulat de exercitii, aceste masuri putand sa contribuie eficient la mentinerea sanatatii articulatiilor si la prevenirea formarii osteofitelor.
Sfaturi pentru prevenirea si gestionarea osteofitelor
Asa cum am mentinat anterior, osteofitele pot sa fie gestionate eficient printr-o abordare holistica, ceea ce presupune atat tratamente medicale, cat si schimbari in ceea ce priveste alimentatia si exercitiile fizice. Aceste exercitii trebuie sa fie unele moderate ca intensitate, rolul lor fiind acela de a mentine mobilitatea si flexibilitatea articulatiilor. Activitatile recomandate in acest sens de catre specialisti sunt cele precum inotul, mersul pe jos sau yoga, pentru ca ajuta la intarirea musculaturii si favorizeaza imbunatatirea sanatatii articulatiilor. Mentinerea unei greutati corporale sanatoase este extrem de importnata, pentru ca excesul de kilograme ajunge sa puna o presiune suplimentara asupra articulatiilor si sa favorizeze formarea de osteofite.
Din punct de vedere al alimentatiei pe care o recomanda specialistii pentru reducerea inflamatiei asociate cu osteofitele, aceasta poate sa includa legume si fructe, peste gras sau nuci. Un alt sfat de care este bine sa tineti cont este acela de a evita pe cat posibil pozitiile sau activitatile repetative ce ajung sa creeze o presiune excesiva la nivelul articulatiilor. In cazul in care serviciul dumneavoastra presupune desfasurarea unor astfel de activitati si efort intens, este esential sa nu uitati sa faceti pauze in mod regulat pentru a reusi sa preveniti suprasolicitarea.
Inclusiv tehnicile de relaxare si de management al stresului s-au dovedit a fi utile, pentru ca stresul poate sa intensifice inflamatiile si problemele de natura articulara. Atunci cand ne referim la tehnici de relaxare avem in vedere, de exemplu, respiratia profunda sau meditatia. Este foarte importanta si monitorizarea simptomelor care apar, precum si consultarea unui medic. In situatia persoanelor cu osteofite care se confrunta cu dureri persistente, umflaturi sau limitari ale miscarii articulare, este foarte important sa fie evaluate cat mai din timp de un specialist pentru a se asigura ca diagnosticul este cel corect si ca planul de tratament este unul care sa poata impiedica progresia problemelor articulare.
Abordari recente ale diagnosticarii si ale tratamentului pentru osteofite
Cu cat dezvoltarea din domeniul medical a avansat mai mult, cu atat au aparut mai multe alternative de a diagnostica si de a trata persoanele cu osteofite, imbunatatindu-le astfel calitatea vietii. Utilizarea tehnicilor avansate de imagistica (rezonanta magnetica – RMN si tomografia computerizata – CT) permite obtinerea de imagini detaliate ale articulatiilor, facilitand un diagnostic mai precis si personalizarea tratamentului. O optiune moderna de tratament fizioterapeutic este si terapia cu ultrasunete, care stimuleaza vindecarea si reduce durerea resimtita datorita undelor sonore de inalta frecventa – este o alternativa recomandata in cazul pacientilor cu osteofite la nivelul articulatiilor mici, precum cele ale membrelor superioare.