Colita ulcerativa: cum se manifesta, cauze, tratamente
Colita ulcerativa este o boala autoimuna care provoaca inflamatii si leziuni (denumite si ulceratii) la nivelul intestinului gros. Pacientii cu colita ulcerativa prezinta simptome similare cu pacientii cu boala Chron, dar diferentele intre cele doua afectiuni sunt: colita ulcerativa se manifesta la nivelul intestinului gros, iar in boala Chron inflamtiile patrund mai in profunzimea intestinului si se manifesta in multiple zone ale sistemului digestiv: intestin subtire, esofag, gura sau stomac.
Ce este colita ulcerativa?
Colita ulcerativa este o boala inflamatorie intestinala ce provoaca ulceratii in zonele in care celulele mucoasei intestinale au fost distruse de infectie. Zonele afectate sunt rectul (zona din care porneste de cele mai multe ori boala) si colonul. Poate fi afectata orice persoana inidferent de varsta, dar cele mai multe cazuri sunt intalnite la tinerii cu varste intre 15 si 30 de ani.
Incidenta colitei ulcerative la nivel european este de 505 cazuri la 100.000 de locuitori.
Colita ulcerativa este una din bolile grupului de boli inflamatorii intestinale, boli care afecteaza tractul gastro- intestinal. Atentie! A nu se confunda cu sindromul de colon iritabil.
Cum se manifesta colita ulcerativa?
Pacientii cu colita ulcerativa se confrunta cu:
- balonare;
- scaune moi;
- durere la nivelul rectului;
- crampe abdominale;
- malnutritie;
- deficit de crestere la copii;
- scadere in greutate;
- febra;
- sange in scaun;
- leziuni la nivelul tegumentelor;
- anemie;
- stare de oboseala accentuata
- articulatii umflate si dureroase;
- stare de voma;
- lipsa poftei de mancare;
- in cavitatea bucala pot aparea afte/ rani;
- ochi iritati/ rosii.
Cand colita ulcerativa se agraveaza pacientii pot prezenta urmatoarele simptome:
- respiratie dificila;
- batai neregulate ale inimii;
- volum ridicat de sange in materiile fecale;
- febra.
Care sunt cauzele si factorii de risc?
Persoanele cu varsta cuprinsa intre 15 si 30 de ani sunt mai predispuse sa fie afectati de colita ulcerativa, iar in cazul persoanelor cu varsta de peste 50 de ani barbatii sunt mai predispusi sa fie diagnosticati cu colita ulcerativa decat femeile din aceeasi grupa de varsta. In cazul copiilor colita ulcerativa apare in general dupa varsta de 10 ani.
Cauza principala pentru declansarea colitei ulcerative este existenta unui sistem imunitar hiperactiv.
Ca factori de risc in colita ulcerativa putem vorbi de:
- Factori genetici - 20% din persoanele diagnosticate cu colita ulcerativa au un alt membru in familie cu aceasta afectiune sau cu boala Chron;
- Factori imunitari - existenta unor alte afectiuni imunitare poate contribui la declansarea colitei ulcerative;
- Factori de mediu - bacterii, virusuri, antigene ce pot declansa reactii ale sistemului imunitar.
Diagnosticul de colita ulcerativa
Diagnosticarea colitei ulcerative este un proces dificil avand in vedere asemanarile simptomatice cu boala Chron.
Practic diagnosticarea colitei ulcerative se face prin efectuarea mai multor teste care au rol in excluderea posibilitatii existentei altor afectiuni:
- Teste din materiile fecale- pentru depistarea sangelui in scaun si volumul acestuia, pentru determinarea unor markeri inflamatori, bacterii, paraziti ce pot produce inflamatie;
- Colonoscopie sau endoscopie inferioara- se investigheaza tractul digestiv- colon;
- Endoscopie superioara - pentru investigarea tractului digestiv- stomac, esofag, intestin subtire;
- Computer Tomograf - teste imagistice pt abdomen si pelvis;
- Teste de sange - pentru a se vedea daca pacientul prezinta anemie si pentru a se verifica proteina C reactiva si viteza de sedimentare;
- Biopsie - de la nivelul colonului se analizeaza portiuni mici de tesut.
Tratament colita ulcerativa
Colita ulcerativa este o boala cronica pentru care nu exista in momentul de fata un tratament. Tratamentul recomandat in aceasta afectiune are rolul de a ameliora simptomele cu care se confrunta pacientul si este prescris de medicul specialist in functie de factori precum simptomele pe care le prezinta pacientul si de stadiul manifestarilor acute ale bolii.
Tratamentul colitei ulcerative urmareste in primul rand reducerea inflamatiei care determina aparitia simptomelor si mentinerea unei perioade de remisie cat mai lunga – simptomele scad ca intensitate sau dispar complet.
Tratamentul consta in asocierea medicamentelor ( antiinflamatoare in cazurile usoare, corticosteroizi pentru reducerea inflamatiei, antibiotice in cazul existentei unei infectii bacteriene, medicamente biologice- in cazurile severe sau imunomodulatoare cu rol in intervenirea modului de functionare al sistemului imunitar) cu o dieta alimentara specifica si cu aport de suplimente cu vitamine si minerale recomandate de medicul specialist.
Dieta alimentara in colita ulcerativa presupune 5 sau 6 mese pe zi, dar in portii mici; hidratarea cu apa a organismului; evitarea alcoolului si cofeinei din cauza ca provoaca scaune moi, evitarea bauturilor carbogazoase- produc flatulenta; evitarea alimentelor grase- grasimilor provoaca diaree.
E necesara sustinerea organismului cu aport de vitamina C datorita rolului protectiv ce il ofera la nivelul intestinelor- se recomanda consumul de patrunjel, ardei gras, spanac, fructe de padure.
Existenta unor perioade cu regim scazut in fibre si alimente cu seminte si coaja pentru evitarea aparitiei ulceratiilor si fermentarii in perioadele de criza, sunt recomandate.
Printre suplimentele recomandate in colita ulcerativa se numara: boswellia- rol antiinflamtor, bromelaina, curcuma- reduce inflamatia, probiotice, psyllium- previne constipatia, dar nu se recomanda in perioadele de criza.
Se recomanda efectuarea de exercitii fizice, meditatie si yoga, exercitii de respiratie si comunicare activa cu cei din jur. Sunt recomandate si grupurile de sprijin cu persoane ce se confrunta cu aceeasi afectiune.
Colita ulcerativa netratata- care sunt complicatiile?
Complicatiile medicale cu care se poate confrunta un pacient cu colita ulcerativa netratata corect sunt:
- Deshidratare severa;
- Ingrosarea peretelui intestinal;
- Megacolon toxic;
- Pietre la rinichi;
- Ruptura de colon;
- Septicemie;
- Sangerari intestinale;
- Cancer de colon;
- Spondilita anchilozanta;
- Boala hepatica;
- Inflamatii ale pielii, articulatiilor.
Sfaturi pentru preventie
Pentru a preveni aparitia colitei ulcerative puteti fi atenti la obiceiurile alimentare, ceea ce vizeaza:
- Mancat 5-6 portii mici pe zi;
- Evitarea alimentelor bogate in grasimi;
- Evitarea alimentelor procesate industrial si a bauturilor carbogazoase;
- Limitarea consumului de alimente cu lactoza;
- Sustinerea corpului cu vitamine, probiotice si enzime;
- Hidratare corect - consum de apa in cantitati mici si des pe intreaga perioada a unei zile.
Daca prezentati simptome ale colitei ulcerative apelati la medicul de familie care va va face o anamneza si va sti cum sa gestioneze mai departe situatia in vederea unei diagnosticari corecte a afectiunii pe care o aveti si pentru a primi cat mai curand tratamentul adecvat problemei de sanatate cu care va confruntati.