Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Cum "functioneaza" ciorapii compresivi - inclusiv pentru sportivii amatori si profesionisti

Postat in: Pentru sportivi
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 16 decembrie 2019 Ultima actualizare: 20 mai 2024

Unul din cele mai importante aspecte ale efectuarii unei activitati sportive in conditii adecvate este alegerea echipamentului potrivit. Daca pentru incaltaminte, tricouri si pantaloni ati investit atat timp (in cautarea celor de calitate) cat si resurse materiale atunci trebuie sa aveti in vedere ca sustinerea piciorului incepe de la un simplu articol vestimentar si anume de la ciorapi. 

 

Fara o sustinere adecvata a membrelor inferioare nu putem discuta despre un antrenament corect. Ultimele studii in domeniul sportiv atrag atentia asupra beneficiului compresiei la nivelul muschilor picioarelor prin aceasta realizandu-se alimentarea cu oxigen a structurilor de la acest nivel. Indiferent ce fel de sport practicati este clar ca intreaga greutate a corpului se va rasfrange in zona membrelor inferioare motiv pentru care specialistii recomanda utilizarea ciorapilor compresivi.

Ciorapii compresivi pentru sportivi

Atunci cand incepeti o activitate sportiva trebuie sa fiti atenti la toate detaliile. Corectitudinea miscarilor, timpul alocat antrenamentului, hidratarea dar si echipamentul sportiv resprezinta un cumul de factori care vor concura la confortul si starea de bine, atat in timpul activitatii fizice cat si in perioada de dupa antrenament.

In momentul de fata, ciorapii compresivi medicinali pentru sportivi reprezinta o noutate si un adevarat fenomen in lumea fitnessului. In urma numeroaselor studii realizate in ultimii ani a fost demonstrat realul beneficiu pe care acest obiect vestimentar il are asupra organismului.

Compresia pe care ciorapii o vor realiza va avea drept consecinta o presiune ridicata si constanta asupra gleznei si pulpei, compresie care nu poate fi obtinuta cu ajutorul ciorapilor clasici. In acest fel va avea loc o crestere a circulatiei sangelui bogat in oxigen cu pana la 40%. Daca vascularizatia este imbunatatita este evident ca va creste randamentul sportiv, iar cei care poarta ciorapi compresivi se vor simti mai confortabili si vor putea sa aiba rezultate mai bune in urma efectuarii activitatii sportive.

In plus ciorapii compresivi au capacitatea, datorita materialului special din care sunt confectionati, sa reduca vibratiile si sa tina articulatia gleznei intr-o pozitie corecta asigurand totodata si libertate de miscare.

Ciorapii compresivi in cazul accidentarilor

Utilizarea ciorapilor compresivi este de real ajutor celor care au suferit o accidentare sau o intindere musculara. In astfel de cazuri prin mentinerea articulatiei intr-o pozitie fixa si prin reducerea vibratiilor (asa cum mentionam anterior) se va putea realiza o recuperare mai rapida dupa accidentare. Zona piciorului (glezna si laba piciorului) este frecvent supusa unei suprasolicitari constante atat in timpul efectuarii miscarilor uzuale (mers) dar mai ales atunci cand se practica o activitate sportiva. Pentru a micsora (atat cat este posibil) uzura care poate sa apara in timp la nivelul tendonului lui Ahile purtarea ciorapilor compresivi este eficienta.

Atentie!  Problemele vasculare (de tipul stazei vasculare si a varicelor) sunt relativ frecvent intalnite in populatie motiv pentru care multe persoane diagnosticate cu aceste afectiuni se tem sa faca o activitate sportiva pentru a nu agrava boala de fond. In acest sens ciorapii compresivi pot fi utili deoarece prin purtarea lor este prevenit refluxul venos.