Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Cum si de ce se formeaza pintenii calcaneeni

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 4 mai 2018 Ultima actualizare: 27 septembrie 2018

Pintenii calcaneeni pot fi confundati deseori cu fasciita plantara

Aceste proeminente osoase incep sa se dezvolte la marginea plantara anterioara a calcaneului. Fascia plantara (tesutul care formeaza arcul piciorului) se inflameaza si astfel apare durerea. Pintenii calcaneeni sunt niste depuneri osoase care se formeaza pe calcaneu si care pot fi confundati deseori cu fasciita plantara. In cazul acesteia, durerile se manifesta pe marginea interna a piciorului, dimineata, la primii pasi. Dupa ce v-ati incalzit putin de la mers, durerile par sa se amelioreze, insa daca nu le tratati devin insuportabile. Daca vorbim despre pintenul calcaneean, in acest caz durerea apare la sprijin. Durerea nu vine de la pintenul in sine, ci de la compresia pe care acesta o exercita asupra unui nerv care trece pe sub el. La un examen radiologic, pintenul osos poate fi observat la aproximativ 70% dintre pacientii care sufera de fasciita plantara; simptomele de durere insa, pot sa nu apara in cazul multor pacienti care au pinteni ososi.

Pot sa deterioreze tesuturile si sa provoace dureri, chiar si ruperea piciorului in cazuri extreme

Cand se produce o agresiune sau o tensiune asupra organismului, acesta tinde sa reactioneze ca masura de precautie. In acelasi fel se poate ca ligamentele tensionate sa afecteze calcaiul. Odata cu reparatia osoasa care are loc, pe fata plantara a calcaiului se poate forma un osteofit. Repetata in timp, aceasta agresiune asupra calcaiului este des intalnita la atleti, dansatori, persoane supraponderale sau care poarta incaltaminte nepotrivita (pantofi cu toc, de exemplu). Sunt si cazuri in care pintenii calcaneeni nu genereaza simptome. In unele dati sunt descoperiti din intamplare in timpul unei radiografii de rutina, dar pot sa deterioreze tesuturile si sa provoace dureri, chiar si ruperea piciorului in cazuri extreme. Artrita (inflamatia articulatiilor) este una dintre afectiunile asociate cu pintenii calcaneeni; la fel si spondilita anchilozanta sau fasciita plantara. Pentru persoanele care fac sport de agrement sau de performanta este recomandata pernita din silicon activ pentru calcai. A fost proiectata in asa fel incat sa isi exercite efectul pe toata suprafata din spate a piciorului. Are suprafata mare de contact si este foarte eficienta in tratarea si prevenirea malformatiilor calcaielor. Este un produs ideal pentru pacientii cu pinten calcanean, pentru cei care au suferit contuzii sau pentru cei afectati de osteoporoza.