Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Hiperhidroza – cauze si solutii

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 8 aprilie 2020 Ultima actualizare: 9 mai 2024

Sunt foarte multe situatii in care la medic se prezinta pacienti cu probleme din cauza transpiratiei nocturne. Atunci cand temperatura din dormitor este prea mare sau daca purtati haine groase noaptea, este normal sa transpirati. Exista insa si persoane care transpira din cauze medicale, chiar daca temperatura din dormitor este una potrivita pentru somn.

Aceste cauze pot fi multiple iar pentru determinarea lor medicul analizeaza istoricul medical al respectivei persoane, facand recomandarea de efectuare a unor analize, in functie de fiecare pacient.

Cauzele cel mai des intalnite ale transpiratiei nocturne excesive

Transpiratia ajuta la racirea organismului. Corpul are aproape peste tot in piele milioane de glande sudoripare, deci si in zona fetei si a capului. Aceste glande au un rol foarte important in termoreglarea naturala a organismului. Atunci cand temperatura corpului este prea mare, hormonii incep sa stimuleze glandele sudoripare; acestea elibereaza transpiratia care ulterior se evapora, racind organismul.

Chiar daca transpiratia este un proces firesc si folositor, exista si factori care pot genera transpiratie excesiva; aceasta mai poarta si denumirea de hiperhidroza. Transpiratia excesiva la nivelul fetei si al capului (hiperhidroza craniofaciala) poate sa deranjeze, mai ales ca este o zona vizibila si se poate sa jeneze pacientul in context social. Zonele afectate pot fi cele ale obrajilor, urechilor, gatului, barbiei, scalpului, al tamplelor si al buzei superioare, linia scalpului.

In afara rolului pe care il are de a racori corpul, transpiratia este utila in procesul de hidratare a pielii. Se poate ca transpiratia sa mai apara si atunci cand organismul trebuie sa elimine unele substante pe care rinichii sau ficatul nu le-au putut elimina.

Care sunt bolile care pot cauza transpiratia excesiva

Atunci cand transpiratia depaseste un nivel normal, poate sa ascunda diverse probleme de sanatate. Insuficienta renala cu un nivel mare al creatinei si al acidului uric, ciroza hepatica, dar si emotiile sau stresul pot genera transpiratie excesiva. De asemenea, pacientii cu boli de inima care exagereaza cu efortul fizic sau cei cu afectiuni endocrine pot acuza un nivel anormal al transpiratiei. In foarte multe dintre situatii, odata cu tratarea bolii, transpiratia dispare si ea. In alte situatii, excesul de apa pe care il elimina organismul poate fi generat chiar de glandele sudoripare.

Cum poate fi combatuta hiperhidroza

Medicina moderna poate rezolva aceasta problema, asa cum poate fi de folos si celor care vor doar sa elimine transpiratia la nivelul axilei. Chiar daca exista si pareri contra, medicii sustin ca stoparea transpiratiei pe o zona mica a pielii nu conduce catre probleme de sanatate. Tratamentul cu toxina botulinica are rolul de blocare a glandei sudoripare pentru o perioada de sase pana la 12 luni de la inceperea tratamentului. Se poate ca in urma acestei proceduri, axila fiind complet uscata, sa apara asa numita “transpiratie compensatorie”. Aceasta se va manifesta la nivelul unor zone care nu transpirau pana atunci, si anume fruntea sau zona lombara, pentru ca excesul de caldura trebuie totusi eliminat din organism.

Hiperhidroza poate fi combatuta de asemenea extirpand glandele sudoripare. In majoritatea cazurilor, pacientul va ramane cu anumite cicatrici sau cu o deformare a zonei respective, ceea ce ii face pe medici sa avertizeze ca aceasta solutie nu este una convenabila.

Dermatologii ofera cateva solutii, printre care igienizarea corespunzatoare a zonei respective. Sunt persoane care aplica deodorantul direct pe pielea murdara, ceea ce poate declansa dermatite iritative sau dermatite de contact. Stilul de viata si alimentatia pot, de asemenea, sa influenteze felul si nivelul transpiratiei. Ceapa si usturoiul, de exemplu, consumate in cantitati mari, pot duce la o eliminare prin transpiratie a componentelor lor, ceea ce poate genera un miros neplacut. Este ideal sa evitam consumul exagerat de alimente prajite si condimentate, alcoolul si tutunul, acestea fiind recunoscute pentru favorizarea transpiratiei in exces. Este recomandat sa purtam haine confectionate exclusiv din bumbac, mai ales lenjeria intima, fibrele sintetice impiedicand evaporarea transpiratiei in conditii normale. Vara se recomanda purtarea hainelor mai largi si de culoare deschisa, ca de asemenea si consumul de ceai verde, cald, in detrimentul cafelei, care creste nivelul secretiilor glandelor sudoripare.