Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Boala Lupus (lupus eritematos sistemic) - ce trebuie sa stii

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 2 octombrie 2017 Ultima actualizare: 24 august 2021

Lupusul este o boala cronica autoimuna caracterizata prin inflamatie, durere si leziuni la nivelul tesuturilor intregului organism. Boala lupus afecteaza in general atat rinichii, inima, plamanii, cat si celulele sangvine, insa aceasta boala nu este una contagioasa. La pacientii cu lupus eritematos sistemic, sistemul imunitar ajunge sa atace propriile tesuturi. Este vorba despre o afectiune caracterizata de intrepatrunderea perioadelor de acalmie cu perioade in care boala se acutizeaza, perioadele de acutizare fiind dominate de senzatia de oboseala, febra crescuta precum si inflamarea articulatiilor. Boala lupus nu este mereu usor de diagnosticat, pentru ca simptomele si semnele care anunta aceasta boala pot sa fie confundate adesea cu cele specifice altor probleme de sanatate.

CUPRINS:

Tipuri de Lupus
Simptome Boala Lupus
Cauze Boala Lupus
Boala Lupus - posibile complicatii
Diagnosticul de boala Lupus
Tratament Boala Lupus
Boala Lupus - sfaturi pentru preventie
Dieta pentru boala Lupus

Semnul cel mai evident al aparitiei lupusului il constituie eruptia asemanatoare cu aprilile de fluture, care apare la nivelul fetei si poate sa se intinda pe amandoi obrajii. Chiar daca apare la multi pacienti cu lupus, nu este obligatoriu sa apara la toti cei afectati. Medicii nu au reusit sa identifice o cauza anume care sa duca la aparitia acestor probleme, insa au ajuns la concluzia ca exista persoane care se nasc cu o predispozitie de a dezvolta lupus eritematos sistemic. Boala poate sa fie declansata de unele infectii, de unele medicamente sau din cauza expunerii la razele ultra – violete.

Tipuri de Lupus

Boala lupus este de cinci tipuri: lupus sistemic, cutanat, subacut discoid, indus medicamentos sistemic si neonatal. Identificarea si clasificarea tipurilor de lupus se realizeaza in functie de formele in care se manifesta boala precum si de momentul in care apare aceasta. Dintre toate tipurile de lupus, cel eritematos sistemic este cel mai frecvent. Afecteaza de multe ori atat inima, rinichii si plamanii, cat si pielea si sistemul nervos.

Un alt tip de lupus este cel cutanat acut, asociat in foarte multe cazuri cu boala lupusului sistemic, insa exista si situatii in care apare doar la nivelul pielii. Lupusul eritematos cutanat provoaca eruptii si leziuni, care pot sa lase cicatrici, insa poate fi vorba si despre lupus cutanat subacut, care nu este urmat de cicatrici. Poate sa mai apara si lupus cutanat cronic, care genereaza o eruptie purburie si care poate sa duca la decolorarea pielii, caderea parului si aparitia de cicatrici.

Un alt tip de lupus, care apare foarte rar si afecteaza sugarii, este lupusul neonatal. Cand mama are anumiti anticorpi autoimuni, acestia se transmit prin placenta catre fat. Mai exista si lupus indus de medicamente, care poate sa fie declansat de administrarea pe termen lung a unor anumite tratamente pe baza de reteta.

Simptome Boala Lupus

Simptomele acestei boli pot evolua pana la manifestari ale afectarii rinichilor, inimii, plamanilor. Persoanele care sufera de boala lupus se confrunta cu dureri articulare, oboseala, probleme ale pielii, afectiuni cardiace, dureri de cap, pierderi de memorie, anxietate, depresie, modificari ale greutatii corporale, caderea parului cat si inflamarea vaselor sangvine.

Simptomele la pacientii cu lupus apar timpuriu si evolueaza treptat, de multe ori inca din timpul adolescentei, pana in jurul varstei de aproximativ 30 de ani. In cele mai multe dintre situatii, simptomele se acutizeaza si apoi intra in remisie, chiar si fara a folosi vreun fel de terapie. Si din aceasta cauza, primele semne ale lupusului sunt ignorate de catre multi pacienti.

La persoanele cu lupus pot sa apara probleme tiroidine si boala tiroidiana autoimuna, motiv pentru care este afectata functia cerebrala, dar si cea cardiana, hepatica si renala. Lupusul eritematos sistemic poate sa provoace disfunctionalitati la nivelul glandelor salivare si  lacrimale, probleme gastrointestinale precum arsurile sau refluxul acid frecvent.

Sunt foarte multe posibile simptome pentru pacientii cu boala lupus, unele dintre ele mai putin frecvente, asa cum sunt de exemplu ulceratiile orale, durerile musculare, marirea ganglionilor limfatici, osteoporoza sau durerile toracice. Exista si cazuri in care pacientii cu lupus prezinta convulsii, anemie si stari de ameteala.

Cauze Boala Lupus

Exista mai multi factori care duc la aparitia bolii lupus, asa cum sunt de exemplu cei hormonali, factorii genetici, expunerea la soare, administrarea unor medicamente, dar si unele infectii. Cu toate acestea, pana in momentul de fata, specialistii nu au reusit sa identifice cauza exacta a declansarii acestei boli. Cei mai multi dintre cercetatori sunt de acord ca este vorba despre o combinatie intre factorii genetici si cei din mediul inconjurator. Lupusul eritematos sistemic este o boala imuna, din cauza careia sistemul imunitar al persoanei afectate nu mai poate sa faca diferenta dintre tesuturile straine si cele proprii. Nu este cunoscut pe deplin motivul pentru care organismul ajunge sa isi atace propriile tesuturi, insa studiile evidentiaza faptul ca este vorba despre o determinare genetica a bolii. In acelasi timp, sunt si mai multi factori ce pot sa declanseze procesul imun. Acesti factori declansatori (triggeri) pot sa difere de la un pacient la celalalt.

Expunerea la raze ultraviolete – mai ales la cele de tip B – poate sa duca la aparitia eruptiei cutanate sau poate sa declanseze un puseu de activitate a bolii lupus. Exista si factori hormonali care pot influenta aparitia bolii, aceasta fiind mai adesea intalnita la femei decat in cazul barbatilor si aparand mai ales in timpul perioadei reproductive.

Boala Lupus - posibile complicatii

Riscul de complicatii este mare pentru pacientii cu lupus eritematos sistemic, inclusiv din cauza tratamentului administrat – medicamente imunosupresoare si corticoterapie. Nivelul de severitate al bolii este determinat de gradul de afectare al mai multor organe. In situatia pacientilor cu tromboze sau infectii, cu nefrita, vasculita sau neurolupus se poate ajunge la decese precoce. Decesele tardive sunt determinate de complicatii cardiovasculare, asa cum este accidentul vascular cerebral sau ateroscleroza, dar poate sa fie vorba si despre boala renala terminala sau neoplazii. In situatia femeilor insarcinate care au lupus, riscul de avort spontan este unul crescut. Boala lupus creste si riscul de hipertensiune arteriala la femeile insarcinate, precum si riscul de nastere prematura. Pentru ca riscul de aparitie a acestui fel de complicatii sa fie cat mai mic, medicul ginecolog o sa recomande temporizarea sarcinii.

Cele mai multe dintre femeile care au boala lupus pot sa aiba sarcini normale iar copiii sa se nasca fara probleme de sanatate. Cel mai bine este insa ca sarcina sa apara atunci cand boala este controlata deja cu succes pentru o perioada suficienta de timp, in special la pacientele unde este vorba despre afectare renala. Este ideal ca femeile cu boala lupus care sunt insarcinate sa fie consultate de catre un obstetrician specialist in sarcini cu risc, precum si de medicul reumatolog.

Diagnosticul de boala Lupus

Boala lupus este destul de greu de diagnosticat, pentru ca simptomele si semnele acestei afectiuni pot fi destul de diferite de la un pacient la altul, pot fi diferite in timp si pot sa fie similare cu cele ale multor altor boli. Este recomandat ca diagnosticarea sa fie realizata de catre un medic specializat in aceasta afectiune. Pentru a putea sa stabileasca diagnosticul de lupus eritematos sistemic, medicul va avea in vedere atat istoricul medical al pacientului si simptomele pe care le prezinta acesta, precum si rezultatele analizelor. Chiar daca nu exista un test anume in urma caruia sa poata fi stabilit direct diagnosticul de boala lupus, se pot efectua mai multe analize de laborator care sa ajute medicul in identificarea afectiunii.

Analizele de laborator constau in teste pentru autoanticorpi, examen de urina, teste ale functiei renale, testare VSH, teste ale functiei hepatice si hemoleucograma completa. De asemenea, este nevoie si de investigatii de imagistica. Pentru a stabili diagnosticul de boala lupus, medicul poate sa recomande un RMN cerebral, radiografie articulara, ecografie cardiaca, radiografie toracica si tomografie computerizata toracica. Procesul de diagnosticare poate fi usurat prin efectuarea unei biopsii a tesutului unuia dintre organele afectate, ca de exemplu rinicii sau pielea.

Tratament Boala Lupus

In  tratarea acestei boli este necesara consultarea unui medic specialist si respectrarea tratamentului medicamentros prescris. Totodata este recomandat sa adoptati un regim de viata adecvat care sa includa exercitii fizice regulate, evitarea fumatului si un regim alimentar echilibrat. Este bine de stiut ca trebuie sa evitati sa va expuneti la soare si este recomandata aplicarea unei creme cu cortizon pentru iritatii. Tratamentul pe care medicul il va recomanda este stabilit in functie de gradul de severitate al bolii, de organele care sunt afectate, de stadiul in care este activitatea bolii si de masura in care activitatea de zi cu zi este afectata.

Medicamentele prescrise pentru pacientii cu boala lupus pot fi inflamatoare nesteroidiene, imunosupresive si corticosteroizi. Trebuie avut in vedere faptul ca boala lupus este una destul de imprevizibila si ca poate suferi modificari in timp. Din acest motiv, specialistii recomanda pacientilor cu lupus eritematos sistemic sa se prezinte la control o data la aproximativ patru – cinci luni in situatia in care boala este stabila, iar daca boala este grava sau apar complicatii din cauza tratamentului, sa vina mai des la examinarea medicala. In situatia pacientilor care iau hidroxiclorochina este necesara examinare anuala pentru a depista o eventuala afectare a retinei.

Boala Lupus - sfaturi pentru preventie

Avand in vedere faptul ca nu sunt cunoscute cauzele clare ale declansarii bolii, nu se poate stabili nici in ce fel trebuie prevenit lupusul eritematos sistemic. Una dintre principalele recomandari ale specialistilor este aceea de a evita expunerea la soare, pentru ca poate sa duca la declansarea puseului de boala in situatia persoanelor cu fotosensibilitate.

Dupa ce apare boala, riscul de ateroscleroza este mai mare iar pacientilor li se recomanda sa renunte la fumat si sa tina sub control si alti factori de risc cardiovasculari, precum hipertensiunea arteriala si dislipidemia. Este importat ca osteoporoza sa fie prevenita, sau sa fie tratata daca a aparut deja la pacientii carora li se administreaza corticosteroizi.

Dieta pentru boala Lupus

Chiar daca nu este vorba despre o dieta specifica, este recomandat ca stilul alimentar sa fie unul echilibrat si sanatos. Specialistii au remarcat faptul ca, in situatia pacientilor cu lupus eritematos sistemic, starea generala se imbunatateste atunci cand este asigurat un aport natural suficient de acizi grasi omega – 3 si cand se consuma lactate degresate. De asemenea, carbohidratii din cerealele integrale, precum si consumarea corecta a legumelor si a fructelor, pot influenta pozitiv starea generala de sanatate a pacientilor care au boala lupus.

Specialistii recomanda pacientilor sa elimine din dieta alimentele care sunt bogate in colesterol si sare, dar si sa renunte la alcool – pentru ca acesta poate sa interactioneze negativ cu mai multe medicamente.