Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Displazie de sold: simptome, cauze si tratament

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 2 octombrie 2017 Ultima actualizare: 27 aprilie 2022

Displazia de sold este o afectiune congenitala caracterizata prin cresterea anormala a soldului, aceasta fiind rezultatul intreruperii relatiei normale dintre acetabulum si capul femural. Incidenta anuala a displaziei de sold este de doua – patru cazuri la o mie de nasteri, majoritatea copiilor afectati fiind fetite. Avand in vedere ca procentul este foarte mare, de 80 %, este evident o problema de sanatate la care femeile sunt mai predispuse.

Atunci cand acetabulul sau cavitatea osului iliac in care se fixeaza osul coapsei nu are adancimea suficienta, femurul urmeaza sa alunece in afara si sa se produca displazie de sold. Aceasta alunecare in afara poate sa fie partiala, dar si totala. Trebuie avut in vedere faptul ca forma articulatiei soldului este sferica, iar la sugarii si la copiii care sufera de dispalzie de sold inseamna ca aceasta articulatie nu este formata normal. Capul femural ajunge sa fie liber in articulatie, motiv pentru care dislocarea se poate produce destul de usor.

Este adevarat ca displazia de sold apare de cele mai multe ori la nastere, insa exista si situatii in care aceasta sa apara in primul an de viata. Au fost efectuate mai multe studii in ultima vreme pe acest subiect, iar specialistii au descoperit si ca displazia de sold apare de multe ori la bebelusii carora le sunt infasate prea strans picioarele dupa ce au fost nascuti. Pentru a evita astfel de situatii neplacute, se recomanda ca parintii sa fie bine instruiti in legatura cu ce au de facut.

Displazie de sold: simptome si manifestari

Odata cu aparitia acestei afectiuni, nou-nascutii prezinta instabilitate la nivelul soldului, schiopatat, dureri articulare, osteoartrita, inegalitate a picioarelor, precum si durere la nivelul coapsei si genunchiului. Exista posibilitatea ca displazia de sold sa nu fie descoperita in timp util, iar simptomele sa inceapa sa isi faca simtita prezenta abia in perioada de maturitate. De cele mai multe ori este resimtita blocarea spontana a articulatiei sau senzatia de instabilitate, ca si cum soldul ar aluneca.

Exista posibilitatea ca semnele externe sa nu poata fi observate la toti copiii care sufera de displazie de sold, de aceea este ideal ca un medic sa verifice daca aceasta afectare a avut loc sau nu. De exemplu, daca observati ca picioarele copilului au lungimi diferite, este recomandat sa fie consultat cat mai curand de catre un medic pediatru. Un alt semn care trebuie sa va determine sa mergeti cu copilul la un consult medical este reprezentat de inegalitatea pliurilor din regiunea coapselor. La fel trebuie sa procedati si in situatia in care ati remarcat anumite probleme din punct de vedere al flexibilitatii si al mobilitatii; poate sa fie vorba despre mersul pe varfuri, mers leganat sau schiopatat. 

Displazie de sold: cauze si factori de risc

Cauzele exacte ale displaziei de sold nu sunt cunoscute, insa aceasta este favorizata de cativa factori de risc. In primul rand, este vorba despre istoricul familial al fiecarui pacient in parte. In al doilea rand, asa cum am mentinat la inceputul articolului, aceasta afectiune apare mai des la fetite. In al treilea rand, displazia de sold este asociata atat cu torticolis, cat si cu o anomalie a antepiciorului (foarte des intalnita la nou-nascuti).

Printre factorii de risc ce pot duce la aparitia displaziei de sold se numara si pozitia pe care o are fatul in burta mamei, pentru ca exista posibilitatea sa creasca presiunea la nivelul ligamentelor, a oaselor si a soldurilor. O alta posibila cauza pentru aparitia displaziei de sold o reprezinta si cantitatea prea mica de lichid amniotic. In afara de faptul ca apare mai adesea in situatia fetelor, aceasta problema este specifica in situatia primilor nascuti si a copiilor care se nasc in pozitie pelviana. In situatia in care mama naste un copil care are displazie de sold, posibilitatea ca si urmatorul copil pe care l-ar naste sa sufere din cauza aceleiasi conditii este de aproximativ 6%.

Diagnosticul de displazie de sold

Pentru a identifica displazia de sold, in unele situatii nu este nevoie de mai mult de cateva indicii vizuale, usor de perceput de catre medic. In orice caz, este recomandat ca medicul sa efectueze si o atenta examinare fizica a pacientului. Aceasta examinare poate sa ofere indicii suplimentare in legatura cu displazia de sold, medicul putand sa remarce o eventuala senzatie de inclestare sau sa perceapa un sunet specific la unii dintre pacienti.

Examinarea va fi efectuata de catre un medic pediatru si presupune executarea anumitor manevre care sa il ajute sa determine pozitia soldului. Pentru nou – nascuti se foloseste de regula testarea cu ultrasunete, ecografia fiind indicata adesea de catre medici pentru identificarea displaziei de sold la fetite. In situatia copiilor sugari dar si a copiilor mai mari, specialistii recomanda efectuarea unei radiografii.

Tratament displazie de sold

In tratarea acestei afectiuni este recomandata terapia cu ham Pavlik. In cazul in care pacientul are peste sase luni, se aplica terapia prin reducere; daca acesta are peste doi ani, este indicata terapia prin reducere deschisa. In prima parte a procesului de tratament, hamurile Pavlik ajuta la mentinera pozitiei corecte a picioarelor. In afara de folosirea respectivelor hamuri, este important sa mergeti cu copilul si la sedinte de fizioterapie.

In a doua etapa a procesului de tratament, medicul poate sa recomande utilizarea atelelor si a legaturilor. In situatia in care soldul este disclocat in totalitate, se recurge la tratamentul prin „tractiune”. Aceasta metoda este utila pentru usoara intindere a muschilor si pentru o buna pozitionare a femurului. In situatia in care nicio alta alternativa de tratament nu este eficienta, se recomanda interventia chirurgicala.