Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Durerile articulare la persoanele in varsta: factori de risc si remedii

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 29 august 2023 Ultima actualizare: 29 august 2023

Pe masura ce oamenii inainteaza in varsta, foarte multi incep sa se confrunte cu dureri articulare. Este un disconfort care poate ajunge sa le afecteze semnificativ calitatea vietii, pentru ca durerile pot fi mai putin intense dar si foarte severe, aparand la nivelul tuturor articulatiilor corpului. Factorii de risc ce pot genera dureri articulare sunt multi, insa exista si multe remedii care pot reprezenta solutii pentru a gestiona eficient simptomele de acest fel.

De multe ori, aceste dureri articulare sunt trecatoare si nu dureaza mai mult de o zi sau doua. In cazul in care, totusi, durerea persista, este esential sa ajungeti cat mai curand la medic pentru a evita pe cat posibil aparitia unor posibile complicatii sau a progresului afectiunii respective. Cu cat se intervine mai din timp cu tratamentul adecvat, cu atat problemele articulatiilor pot fi ameliorate mai usor iar recuperarea va fi una mai rapida, permitandu-va sa reluati mai curand activitatile dumneavoastra obisnuite.

De cele mai multe ori, atunci cand ne referim la dureri articulare, avem in vedere dureri ale articulatiilor de la genunchi sau de la membrele superioare. In afara de durere, pacientii pot sa remarce si o anumita senzatie de rigiditate – care se diminueaza odata ce persoana respectiva incepe sa se miste. In cazul in care este vorba despre o durere articulara ca efect al efortului fizic, aceasta se va ameliora odata ce va odihniti suficient.

Principalii factori de risc ce pot sa provoace dureri articulare

Cu cat o persoana inainteaza mai mult in varsta, cu atat mai tare se degenereaza articulatiile. Acestea ajung sa isi piarda gradual cartilajul care le protejeaza, provocand ulterior frecare si inflamarea articulatiei respective. Din acest motiv, urmatoarea faza este reprezentata de aparitia durerilor. Un alt factor de risc ce poate sa provoace dureri articulare este reprezentat de artrita, o afectiune care apare la varste inaintate si care genereaza inflamatie in articulatii. In cele mai multe dintre situatiile de acest fel, pacientii se confrunta cu artrita reumatoida sau cu osteoartrita.

Dureri articulare apar adesea si la persoanele supraponderale sau la cele obeze. Din cauza surplusului de kilograme, presiunea resimtita la nivelul articulatiilor este una crescuta. Pe fondul acestei presiuni mai mari, riscul de aparitie a inflamatiei si a durerii articulare creste si el. Este o problema care le afecteaza si pe acele persoane care sunt sedentare, pentru ca lipsa oricarui tip de activitate fizica va favoriza atat slabirea muschilor cat si a articulatiilor. Atunci cand se intampla, efectul consta in aparitia de dureri articulare. 

Exista posibilitatea ca dureri articulare sa apara si din cauza unei predispozitii genetice a persoanei respective. Odata cu inaintarea in varsta, factorul genetic poate incepe sa isi spuna cuvantul si sa favorizeze agravarea problemelor articulare. Pe langa toti factorii de risc naturali prezentati anterior, daca o persoana se accidenteaza sau sufera un traumatism exista riscul de aparitie a unor dureri articulare. Eventualele leziuni de la nivelul articulatiilor conduc in timp la deteriorarea acestora, motiv pentru care pot sa apara si durerile. 

Recomandari in vederea prevenirii si ameliorarii durerilor articulare

Persoanele care nu isi mentin un stil de viata activ de-a lungul anilor, pot ajunge sa resimta dureri articulare. Cu cat mentineti mai serios un program regulat de exercitii fizice, cu atat riscul de aparitie al acestor dureri este mai scazut. Poate sa fie vorba si despre banalul mers pe jos, despre inot sau despre yoga, toate aceste alternative fiind extrem de utile in mentinerea flexibilitatii articulatiilor. De asemenea, toata aceasta miscare este folositoare si pentru ca favorizeaza intarirea musculaturii.

Cu cat aveti mai mare grija la mentinerea unei greutati corporale normale, cu atat aveti mai multe sanse sa tineti la distanta durerile articulare. Atunci cand greutatea dumneavoastra este adecvata, presiunea exercitata asupra articulatiilor scade iar durerile sunt diminuate semnificativ. Exista o legatura inclusiv intre alimentatie si durerile articulare, aceasta fiind reprezentata de consumul de alimente antiinflamatorii. Este vorba despre legume cu frunze verzi, despre nuci sau despre pestele gras, alimente bogate in substante care au proprietati antiinflamatorii si care pot sa sprijine ameliorarea durerilor articulare.

Tot la capitolul remedii pentru dureri articulare trebuie amintite si fizioterapia si terapia ocupationala. Aceste doua metode pot sa fie de ajutor datorita exercitiilor si tehnicilor specifice, care sprijina imbunatatirea functionalitatii si a mobilitatii articulatiilor. O alta alternativa pe care o aveti la indemana in situatia in care va confruntati cu dureri articulare este aceea a terapiei „cald – rece”. Este vorba despre aplicarea de gheata sau de caldura in zona articulatiilor dureroase, o metoda care favorizeaza atat scaderea inflamatiei cat si diminuarea durerilor.

Tratamente chirurgicale, medicale si terapii alternative pentru dureri articulare

Persoanele care sufera de dureri articulare cu caracter persistent sau sever sunt sfatuite sa mearga la un control medical pentru a primi diagnosticul corect si cea mai potrivita metoda de tratament. Medicul reumatolog este specialistul care poate sa descopere adevarata cauza a durerilor articulare si care poate sa va indrume in vederea ameliorarii acestora. In situatia in care vi se recomanda un tratament medicamentos, acesta poate sa fie bazat pe administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, prescrise special pentru a diminua inflamatia si durerea. De asemenea, exista si cazuri in care medicul poate sa va prescrie injectii cu corticosteroizi, medicatie patogenica, analgezice (paracetamol), analgezice opioide (tramadol sau codeina) si medicamente cu antiune lenta (sulfat de condroitina si glucozamina).

Se poate ca specialistul sa va recomande si anumite terapii alternative daca sferiti de dureri articulare. Aceste terapii alternative si-au dovedit eficienta in cazul multora dintre pacienti, asa ca puteti avea in vedere si acupunctura, terapia cu apa calda sau masajul terapeutic pentru ameliorarea durerilor articulare.

O alta posibilitate prin care puteti scapa de aceste dureri articulare este reprezentata de tratamentul pe cale chirurgicala. Acest tip de interventie ajunge sa fie considerat o optiune doar in cazul in care celelalte alternative de tratament s-au dovedit ineficiente pentru pacientul respectiv sau daca boala care genereaza durerile este intr-un stadiu prea avansat. Interventiile chirurgicale la care se apeleaza cel mai adesea cand vine vorba despre operatii pentru tratarea durerilor articulare sunt artroscopia si cea care presupune inlocuirea in intregime a articulatiei cu probleme.