Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Gripa tip B - transmitere, simptomatologie si tratament

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 5 octombrie 2023 Ultima actualizare: 5 octombrie 2023

Gripa de tip B este una dintre infectiile respiratorii cel mai des intalnite, aceasta ajungand sa afecteze extrem de multi oameni in fiecare an, pe toata planeta. Este important de avut in vedere faptul ca acest tip de gripa, foarte raspandit, poate sa provoace oamenilor anumite complicatii destul de serioase.

Gripa de tip B este mai putin frecventa decat gripa de tip A, insa poate sa genereze simptome severe. In randurile care urmeaza gasiti informatii in legatura cu felul in care se transmite gripa de tip B, detalii despre simptomele cu care va puteti confrunta si despre alternativele de tratament pe care le aveti la indemana.

In ce fel se transmite gripa de tip B?

Exista trei feluri de virus gripal (A, B si C), iar gripa de tip B se transmite aproximativ la fel ca cea de tip A. In foarte multe dintre situatii, virusul gripal de tip B este raspandit prin secretiile nazale sau prin picaturile de saliva atunci cand o persoana infectata tuseste, vorbeste sau stranuta.

Picaturile sau secrectiile respective pot sa ajunga in nasul sau in gura unei alte persoane, care se afla in apropiere, dar pot sa ajunga si pe obiecte sau suprafete, contaminandu-le si transformandu-le in potentiale pericole pentru cei care le ating - poate sa fie vorba despre clanta unei usi, despre un telefon sau o jucarie, de exemplu. Pe de alta parte, gripa de tip B poate sa se transmita si prin contact direct cu o persoana care este infectata.

Este bine sa aveti in vedere faptul ca gripa de tip B poate sa fie contagioasa chiar si cu o zi inainte de debutul evident al simptomelor. De asemenea, acest tip de gripa poate fi contagios timp de o saptamana (sau chiar mai mult in unele situatii) dupa ce au fost observate primele simptome. Tocmai din aceste motive, este foarte important sa avem grija sa mentinem o igiena personala adecvata si sa respectam masurile de prevenire a raspandirii gripei.

Simptomele gripei de tip B

Persoanele cu gripa de tip B se pot confrunta cu simptome usoare, dar si cu simptome cu caracter sever. Unul dintre simptomele cele mai comune in caz de gripa de tip B este febra, care poate sa varieze din punct de vedere al intensitatii. Un alt simptom prezent la persoanele cu gripa de tip B este tusea, iar aceasta poate sa fie productiva sau uscata. Durerile musculare se numara si ele printre simptomele acestui fel de gripa, fiind insotite in multe dintre situatii si de senzatia accentuata de oboseala. Persoanele afectate pot avea adesea si dureri de cap, acesta fiind unul dintre simptomele frecvente la gripa de tip B.

Printre aceste simptome se numara si frisoanele, care insotesc febra de cele mai multe ori. In unele situatii poate sa fie vorba si despre greata sau varsaturi. O alta categorie de simptome care apar la persoanele cu gripa de tip B este cea a simptomelor respiratorii. Astfel, pacientii pot prezenta de multe ori durere in gat si congestie nazala. Odata infectata cu virusul in cauza, o persoana poate ajunge sa se confrunte cu stari de oboseala severa care sa persiste de-a lungul mai multor saptamani.

Trebuie avut in vedere faptul ca simptomele gripei de tip B pot sa varieze de la o persoana la alta, in functie de mai multi factori. De exemplu, poate sa fie vorba despre cat de puternic este sistemul imunitar al unei persoane, despre starea generala de sanatate a acesteia, dar si despre varsta – gripa de tip B manifestandu-se mai puternic in cazul copiilor.

Tratatament si preventie pentru gripa de tip B

In cazul in care ati remarcat simptome precum cele mentionate in randurile de mai sus, sau daca aveti o banuiala ca v-ati infectat cu gripa de tip B, cel mai indicat este sa mergeti la un medic pentru a fi diagnosticat si pentru a va asigura ca urmati un tratament adecvat cazului dumneavoastra. Odata ce evalueaza simptomele si efectueaza o examinare fizica, medicul poate sa mai recomande si efectuarea unor teste de laborator pentru a se asigura ca este vorba despre gripa de tip B. Din punct de vedere al tratamentului, acesta are ca scop ameliorarea simptomelor si favorizarea unei vindecari mai rapide.

Pentru a gestiona simptomele respiratorii, medicul va poate recomanda anumite pastile pentru gat si decongestionante nazale. In vederea reducerii durerilor si a febrei, veti avea nevoie de medicamente antipiretice – asa cum sunt, de exemplu, ibuprofenul sau paracetamolul. Exista si situatii in care medicul poate sa va prescrie medicamente antivirale, scopul acestora fiind de a scurta durata bolii si de a diminua din gradul de severitate cu care se manifesta aceasta. Eficienta antiviralelor este mai mare atunci cand sunt folosite in primele doua zile de la momentul in care au debutat simptomele.

In cazul in care v-ati imbolnavit de gripa de tip B, pentru a reusi sa sprijiniti organismul in lupta cu infectia este esential sa nu uitati sa va odihniti suficient. O alta recomandare a specialistilor este ca, in cadrul procesului de tratament pentru gripa de tip B, sa aveti grija sa va hidratati corespunzator. In special in cazul pacientilor care se confrunta cu simptome precum febra sau varsaturile poate sa intervina deshidratarea, de aceea este foarte important sa consume suficiente lichide.

Poate fi prevenita gripa de tip B?

Exista anumite masuri de care ar trebui sa tineti cont pentru a incerca sa preveniti imbolnavirea. De asemenea, aceste masuri sunt utile si pentru a evita raspandirea gripei de tip B. Una dintre aceste masuri o reprezinta administrarea vaccinului antigripal in fiecare sezon de gripa. Este foarte important si ca mainile sa fie spalate frecvent cu apa si sapun, mai ales daca ati stranutat sau ati tusit. Atunci cand tusiti sau cand stranutati este bine sa va acoperiti gura sau nasul cu un servetel sau cu partea interioara a cotului. Trebuie sa evitati pe cat posibil contactul cu persoanele bolnave, iar daca v-ati imbolnavit este important sa evitati sa va apropiati de persoanele sanatoase pentru a nu raspandi virusul. O alta masura de care trebuie sa tineti cont este aceea de a curata si de a dezinfecta suprafetele si obiectele pe care le atingeti, ca de exemplu telefonul mobil sau clanta usii.