Hidratarea, esentiala la pacientii cu tensiune arteriala mare

In special in perioada sezonului cald, persoanele cu tensiune arteriala mare trebuie sa aiba grija sa se hidrateze corespunzator pentru a evita eventualele situatii neplacute. Pentru pacientii cu afectiuni cardiace, lunile de vara sunt destul de greu de suportat si este esential sa respecte recomandarile specialistilor pentru a le putea depasi cu bine. Tensiunea arteriala mare (sau hipertensiunea arteriala) este o afectiune destul de comuna, insa daca nu este tratata corespunzator si la timp se poate ajunge la boli cardiovasculare.

Orice om poate sa se confrunte cu tensiune arteriala mare de-a lungul vietii, insa este o problema care apare in general la persoanele in varsta, la cele cu o greutate corporala prea mare si la cele care consuma prea multa sare, prea mult alcool, sau la cele care nu au suficienta activitate fizica.  

De ce este importanta o hidratare corecta?

Hidratarea corecta este esentiala pentru buna functionare a organismului. Toate celulele, toate tesuturile si toate organele corpului au nevoie de apa pentru a-si indeplini functiile. Apa din organism are rol inclusiv in mentinerea temperaturii corporale, in lubrifierea incheieturilor si in eliminarea din corp a reziduurilor. Probabil ca ati auzit de foarte multe ori indemnul de a consuma cel putin doi litri de apa in fiecare zi, insa nu reusiti de fiecare data sa beti aceasta cantitate. Desigur, de la persoana la persoana poate sa difere cantitatea de apa de care are nevoie, insa este important sa va hidratati cel putin atunci cand simtiti senzatia de sete.

Hidratarea corespunzatoare este extrem de importanta si pentru buna functionare a creierului, nu doar in caz de tensiune arteriala mare, pentru ca favorizeaza o mai buna alimentare a neuronilor cu sange oxigenat si nutienti. Puteti avea o digestie mai buna, iar tranzitul intestinal se poate imbunatati datorita hidratarii. Apa este considerata un excelent laxativ, care poate sa previna constipatia. Astfel, cu o digestie corecta si un metabolism eficient, va puteti mentine o greutate corporala normala.

Hidratarea este importanta pentru sanatatea rinichilor

Atunci cand beti suficienta apa, riscul de aparitie a pietrelor la rinichi este mai mic, pentru ca apa are si proprietatea de a dilua mineralele si sarurile prezente in urina. Rinichii au un rol extrem de important in procesul de detoxifiere a organismului. Daca nu exista suficient de multa apa in corp, va fi eliminata o cantitate mai mica de urina prin care sa iasa din organism deseurile metabolice.

Hidratarea si beneficiile ei in cazul pacientilor cu tensiune arteriala mare 

Persoanele cu tensiune arteriala mare (hipertensiune) sunt sfatuite sa evite expunerea excesiva la razele soarelui, in special in sezonul cald si mai ales intre orele 12 si 16. Este foarte important ca aceste persoane sa se hidrateze corespunzator, cu cel putin doi litri de apa in fiecare zi, sau consumand bauturi neindulcite si care sa nu contina cofeina. Hidratarea este necesara si pentru a elimina din organism medicamentele antihipertensive, pentru a evita eventualele efecte secundare provocate de acestea.

Hidratarea corespunzatoare imbunatateste functia cognitiva

O hidratare suficienta asigura si alte beneficii in afara de a ametiora tensiunea arteriala mare. Unul dintre aceste beneficii este reprezentat de mentinerea in bune conditii a functiei cognitive. Atunci cand nu bem suficient de multa apa nu ne mai putem mentine atentia, capacitatea de concentrare incepe sa scada iar memoria este afectata si ea negativ.

Hidratarea corespunzatoare sprijina intarirea sistemului imunitar

Cu cat sistemul imunitar al unei persoane este mai intarit, cu atat organismul respectivei persoane va lupta mai eficient impotriva alergiilor, a virusurilor si a racelii, precum si impotriva unor afectiuni severe.

Semnele deshidratarii si complicatiile acesteia

In situatia in care o persoana este deshidratata, pot fi pbservate mai multe semne care sa anunte acest lucru. De exemplu, cantitatea de urina eliminata este mai mica iar urina este de culoare inchisa. Atunci cand nu bem suficienta apa, cavitatea bucala se usuca – la fel si pielea. Pe fondul deshidratarii, persoana in cauza poate sa resimta stari de ameteala si de confuzie, precum si somnolenta sau stare de epuizare. Un alt semn al deshidratarii il reprezinta si aparitia migrenelor. De asemenea, atunci cand bem prea putina apa, putem remarca o stare de disconfort la lumina puternica si imposibilitatea de a lacrima. Specialistii recomanda sa nu asteptati pana la aparitia acestor semne si s ava hidratati suficient din timp.