Informatii complete despre incontinenta urinara la femei

Incontinenta urinara la femei este o problema destul de suparatoare, insa persoanele afectate evita de multe ori sa mearga la medic pentru un consult si pentru a obtine tratamentul necesar. Aceasta conditie medicala apare la foarte multe persoane de sex feminin, statisticile aratand ca numarul acestora este de ordinul milioanelor in intreaga lume. Atunci cand discutam despre incontinenta urinara la femei, ne referim la golirea accidentala a vezicii pe fondul imposibilitatii persoanei respective de a mentine sub control deplin necesitatea de a urina.

Despre incontinenta urinara, pe scurt

Desigur, este o problema care poate sa afecteze atat barbatii cat si femeile, insa in cazul femeilor apare mai adesea. Specialistii considera ca aceasta diferenta rezulta din faptul ca femeile insarcinate sufera din cauza stresului care apare atunci cand nasc – problema care declanseaza in multe cazuri incontinenta urinara la femei. Avem de-a face cu o conditie care influenteaza negativ capacitatea persoanei afectate de a avea suficienta incredere sa participe la diverse activitati sau de a face sport, din cauza faptului ca pot sa apara urinari accidentale care sa provoace situatii jenante.

Incontinenta urinara la femei – cauze si factori de risc

Incontinenta urinara la femei poate sa aiba un caracter persistent sau temporar si poate sa fie provocata de mai multi factori de risc. Perioada de sarcina este una in care organele interne ale femeii sunt supuse unui stres suplimentar, si mai ales in ultimul trimestru al sarcinii. Exista posibilitatea ca vezica sa fie deplasata din acest motiv, iar muschii pelvini pot ajunge sa se slabeasca si sa duca la aparitia incontinentei urinare la femei. Muschii pelvini pot sa se slabeasca si dupa ce femeia trece printr-o nastere vaginala, situatie in care pot sa fie afectati negativ si nervii care sunt asociati vezicii urinare.

In situatia in care femeia trece printr-un travaliu prelungit si se ajunge la slabirea sau deteriorarea ligamentelor care sustin vezica, se poate declansa incontinenta urinara. Aceasta problema de sanatate poate sa apara si la femeile care au ajuns la menopauza, pe fondul modificarilor hormonale. Muschii pelvini si sfincterii de la nivelul uretrei pot sa fie afectati de histerectomie, ducand la incontinenta urinara la femei. De vina poate sa fie si fistula uro – genitala, adica acel tunel anormal care face legatura intre o zona a tractului genital, uretra si vezica urinara. Printre factorii de risc ce pot provoca incontinenta urinara la femei se numara si constipatia cronica, infectii ale vezicii sau ale tractului urinar, obezitatea, procesul natural de imbatranire sau boli precum scleroza multipla sau diabetul.

Incontinenta urinara la femei – semne si manifestari

Principalul simptom in caz de incontinenta urinara la femei este cel al imposibilitatii de a mentine controlul voluntar asupra necesitatii de eliminare a urinei. De asemenea, printre cele mai comune simptome se numara senzatia de urinare urgenta, precum si nevoia de a urina foarte des – atat ziua cat si noaptea. Exista mai multe tipuri de incontinenta, fiecare dintre ele fiind insotit de simptome specifice. In cazul incontinentei urinare „de stres”, preoblema apare din cauza presiunii bruste exercitate asupra vezicii – stranut, tuse, ras, ridicarea de obiecte grele sau exercitii fizice. Senzatia de urinare urgenta, sau „vezica hiperactiva”, este insotita de spasme involuntare care se manifesta brusc si frecvent – problema care apare si in caz de cancer al vezicii urinare.

Scurgerea continua de urina, cunoscuta si sub denumirea de „adevarata incontinenta” apare de regula la femeile cu fistula urogenitala. In situatia femeilor cu „incontinenta mixta” pot sa apara simptome specifice mai multor forme ale incontinentei, insa in majoritatea cazurilor este vorba despre semne comune incontinentei de stres si a celei de urgenta. In cazul in care suferiti de incontinenta urinara si nu mergeti la timp la medic pentru a vi se prescrie un tratament adecvat, se poate ajunge la complicatii – uneori, destul de severe. Astfel, se poate ajunge inclusiv la obezitate sau diabet, precum si la infectii recurente la nivelul tractului urinar. De aemenea, in aceasta situatie se poate ajunge si la iritarea pielii sau aparitia unor eruptii.

Diagnosticul de incontinenta urinara

Este important de inteles faptul ca incontinenta urinara la femei nu reprezinta o afectiune in sine, fiind considerata mai adesea un simptom al unei alte conditii medicale. In situatia in care o pacienta merge la medic din cauza imposibilitatii de a putea sa controleze necesitatea de a urina, specialistul trebuie sa identifice adevarata cauza care provoaca neplacerile. Va lua la cunostinta istoricul medical al femeii afectate, incercand sa identifice anumiti factori care predispun la aceasta problema de sanatate. De asemenea, specialistul trebuie informat daca suferiti din cauza unor afectiuni. Dupa ce este efectuata examinarea pelvina initiala, de cele mai multe ori medicul va recomanda pacientei si alte teste pentru a putea sa determine cauza exacta a incontinentei urinare precum si o schema de tratament eficienta.
Tratament si remedii pentru incontinenta urinara la femei

Exista mai multe de alternative de tratament pentru incontinenta urinara la femei. De cele mai multe ori, medicii pot prescrie anumite medicamente si pot sugera utilizarea insertiilor uretrale. De asemenea, specialistul poate propune folosirea unor „materiale de incarcatura” sau a botoxului. Atunci cand ne referim la tartament medicamentos pentru incontinenta urinara la femei, avem in vedere acele medicamente care ajuta la relaxarea muschilor vezicii – ca de exemplu tamsulosina, oxibutinina sau mirabegronul.

In special in cazul femeilor care au ajuns la post – menopauza, medicul poate sa recomande si creme cu estrogen. Insertiile uretrale au scopul de a diminua stresul exercitat asupra vezicii, in vederea prevenirii scurgerilor de urina. In alte situatii se poate recurge la injecatrea de colagen in jurul zonei uretrale, in asa fel incat sa fie inchis si sa nu permita scurgeri involuntare de urina. Medicul poate sa recomande botoxul pentru a spori capacitatea de retinere a vezicii, rarind astfel moemntele in care se manifesta incontinenta urinara.

Inainte de a ajunge sa fie nevoie de tratament pentru incontinenta urinara la femei, specialistii va recomanda sa tineti cont de anumite sfaturi de preventie. Puteti, de exemplu, sa beti lichidele cu inghitituri mici in loc de a bea o cantitate mare o data, sa nu beti lichide inainte de somn, sa mentineti o greutate corporala normala si sa preveniti constipatia.