Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Orteza genunchi, glezna, cervicala. Stii la ce ajuta?

de , Redactie Toncia Group
Data publicării: 6 mai 2020 Ultima actualizare: 16 iunie 2021

Atunci cand mergem, cand ne ridicam sau ne asezam, apreciem aceste gesturi ca fiind intr-atat de firesti incat nici nu le mai bagam in seama. Cand apare o durere la nivel articular spre exemplu, iar aceste gesturi simple devin o corvoada, abia atunci realizam cat de important este ca sistemul nostru osteoarticular sa functioneze in parametrii optimi.

Cum ne putem “ajuta” sistemul osteoarticular?

  • mentinerea unei greutati normale;
  • activitate fizica regulata;
  • o alimentatie echilibrata, bogata in nutrienti;
  • suplimente alimentare;
  • suporturi ortopedice si orteze.

Daca primele patru ne sunt extrem de cunoscute, despre dispozitivele medicale, asa cum sunt ortezele, oameni au destul de putine informatii. In cel mai bun caz, folosim o glezniera care sa tina strans articulatia gleznei atunci cand ne ranim in zona respectiva.

De asemenea, ne-am obisnuit mult prea mult sa punem afectiunile de la nivel osos (artrita, artroza, acel celebru reumatism) pe seama varstei. Nimic mai fals.

In societatea moderna, stilul de viata al omului s-a schimbat la 180 grade. Desi am fost conceputi ca fiinte mobile, fiinte care au nevoie sa se miste, suntem din ce in ce mai sedentari si petrecem din ce in ce mai mult timp pe scaunul de la birou, pe canapeaua de acasa; in concediu stam pe sezlong, iar cand iesim cu prietenii din nou stam: la terasa, la bar (evident, nu in timpul starii de urgenta).

Astfel, persoane din ce in ce mai tinere se plang de dureri pe care in urma cu 20 de ani le auzeam doar pe la bunici. Dureri de spate, dureri ale gatului, dureri in zona lombara, sindrom de tunel carpian si lista ramane deschisa.

La ce se foloseste orteza?

Orteza, in functie de materialul din care este confectionata, poate fi rigida sau elastica.

Orteza rigida imobilizeaza o articulatie fracturata. Da, se poate si fara ghipsul acela greu care irita pielea, mai ales pe timp de vara.

Orteza elastica sustine o articulatie afectata. Fie de la o suprasolicitare in timpul unui exercitiu fizic, fie articulatia slabita in urma unei interventii chirurgicale ori in perioada de recuperare medicala.

Indiferent de zona corpului, cervicala, mana – umar, cot, incheietura mainii, deget, picior – glezna, genunchi orteza ofera o compresie potrivita pentru ameliorarea durerii si grabirea procesului de vindecare.

Afla mai multe despre:

  • Orteze mana & umar, fixe ori elastice cu sustinere pe deget sau fara pentru entorse, tenosinovite, activitati sportive solicitante, afectiuni minore la nivelul incheieturii mainii.
  • Orteze picior pentru luxatii, entorse, procese inflamatorii, rupturi de ligament incrucisat anterior, instabilitate la nivelul articulatiei.

Stiai ca?

  • Articulatiile dor cel mai adesea din cauza traumatismelor, obezitatii sau din cauza efortului fizic intens?
  • In cazul articulatiilor inflamate poate sa apara amorteala ca urmare a faptului ca acestea pun presiune pe nervi?
  • Exista artrita in randul copiilor? Si poarta numele de artrita juvenila
  • Durerile articulare se intensifica la frig, dar asta nu inseamna ca ne dor oasele doar in sezonul rece.