Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Primul trimestru de sarcina: evolutie, analize, schimbari hormonale

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 6 noiembrie 2023 Ultima actualizare: 6 noiembrie 2023

Perioada de sarcina reprezinta o experienta extraordinara si emotionanta pentru orice viitoare mama, dar este in acelasi timp si o perioada plina de schimbari semnificative care se petrec in corpul gravidei. In randurile care urmeaza veti gasi mai multe detalii despre primul trimestru de sarcina, despre evolutia fatului si dezvoltarea acestuia, despre analizele care trebuie efectuate obligatoriu in aceasta perioada si despre schimbarile hormonale prin care trec femeile insarcinate.

Primul trimestru de sarcina este o perioada care trebuie abordata cu atentie si careia trebuie sa i se acorde importanta cuvenita, pentru ca schimbarile majore pe care le-am amintit anterior vin la pachet cu anumite simptome ce pot sa constituie reale provocari pentru femeile gravide. Este esential ca ingrijirea sa fie una adecvata si sa fie dublata de sprijin medical, in acest fel putandu-va bucura de toata perioada si de rezultatul final – adica de nasterea unui copil sanatos.

Cum evolueaza sarcina in primul trimestru

Atunci cand ne referim la primul trimestru de sarcina, avem in vedere primele 12 saptamani de la momentul conceptiei - o perioada in care zigotul unicelular ajunge sa se transforme intr-un embrion ale carui organe sunt in formare. Chiar daca perioada de sarcina este calculata de la prima zi a ultimei menstruatii, conceptia are loc de fapt in aceasta prima etapa, atunci cand fertilizarea ovulului de catre spermatozoid ajunge sa dea nastere acelui zigot unicelular. De-a lungul saptamanilor trei si patru din primul trimestru de sarcina, zigotul se divide in celule care calatoresc catre uter prin trompa uterina. Odata ajunse, se ataseaza de peretele uterin si formeaza embrionul.

In saptamanile cinci si sase, embrionul va incepe sa dezvolte inima, creierul, tubul neural si membre in miniatura. Embrionul va continua sa creasca pe parcursul saptamanilor sapte si opt din primul trimestru de sarcina, iar inima va incepe sa bata. Tot in aceasta perioada incep sa se dezvolte si organele genitale, insa nu pot fi observate inca pe ecografie. In saptamanile noua si zece, embrionul devine un fetus si are toate organele prezente. Tot acum incep si primele miscari ale fatului, insa mama nu le poate simti inca. Saptamanile 11 si 12, ultimele doua din primul trimestru de sarcina, reprezinta perioada incare fatul ajunge sa creasca semnificativ in marime si incepe sa produca proprii sai hormoni.

Ce analize sunt importante in primul trimestru de sarcina

Pentru a monitoriza eficient starea de sanatate a fatului si pentru a depista la timp eventualele complicatii, specialistii recomanda ca mama sa efectueze anumite analize in primul trimestru de sarcina. Dupa realizarea testului de sarcina este necesara o ecografie de confirmare, realizata de regula undeva intre saptamana a sasea si saptamana a opta,  ecografie care ajuta si la stabilirea varstei gestationale. Analizele de sange care trebuie efectuate au ca scop determinarea grupei sanguine si a factorului RH, precum si a markerilor specifici pentru sarcina. Pentru a depista eventuale invectii ce pot sa afecteze atat mama cat si fatul, este nevoie de test de sifilis si test de HIV.

Sunt necesare si teste pentru depistarea sindromului Down sau a altor trisomnii, pentru ca exista riscul ca aceste anomalii genetice sa fie prezente la unii dintre copii. In vederea identificarii unor eventuale infectii ce ar putea sa afecteze sarcina, specialistii recomanda testarea pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuala (BTS). Se impun si analize ale functiei tiroidei, pentru ca functia tiroidiana adecvata este esentiala pentru o sarcina sanatoasa.

Ce schimbari hormonale se petrec in primul trimestru de sarcina

In afara de evolutia fizica a sarcinii, viitoarea mama trece si printr-o serie de schimbari hormonale semnificative in primul trimestru de sarcina. Una dintre aceste schimbari implica hormonul hCG (gonadotropina corionica umana), care este produs de catre embrion si care mentine corpul luteal, acesta eliberand la randul lui progesteron ce mentine uterul pregatit pentru sarcina – progesteronul fiind un hormon esential pentru mentinerea mucoasei uterine si pentru sustinerea sarcinii. In primul trimestru de sarcina apar schimbari si din punct de vedere al nivelurilor de estrogen, care cresc semnificativ in aceasta perioada si care contribuie atat la dezvoltarea sanilor, cat si la pregatirea organismului pentru a reusi sa faca fata dezvoltarii fatului.

Un alt hormon care incepe sa creasca este prolactina, acesta avand un rol important in pregatirea glandelor mamare pentru productia de lapte. Schimbarile hormonale din primul trimestru de sarcina implica si relaxina, hormon care ajuta la relaxarea ligamentelor si a articulatiilor pelviene, ceea ce pregateste corpul pentru nastere. Toate schimbarile de ordin hormonal care au loc in aceasta perioada pot sa duca la aparitia mai multor simptome, ca de exemplu greata sau balonarea, oboseala sau schimbarile de dispozitie.

Recomandari pentru o sarcina sanatoasa in primul trimestru

Primul trimestru de sarcina este o perioada plina de provocari pentru foarte multe dintre femei, pentru ca apar simptome neplacute si tot felul de incertitudini. Pentru a reduce disconfortul si pentru mentinerea unei sarcini sanatoase, trebuie sa tineti cont de recomandarile specialistilor. Una dintre aceste recomandari este de a merge controale medicale regulate, pentru a primi indicatii in legatura cu testele si analizele pe care trebuie sa le efectuati.

Este foarte bine daca adoptati o nutritie echilibrata, pentru ca alimentatia sanatoasa este esentiala in perioada de sarcina – alegeti sa consumati legume, fructe, cereale integrale si proteine slabe. Se poate ca medicul sa va recomande si anumite suplimente parentale pentru un aport adecvat de vitamine si minerale esentiale. Atat in primul trimestru de sarcina cat si in restul perioadei, odihniti-va suficient si evitati sa consumati alcool, tutun sau alte substante de acest fel.