Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Centura postnatala - tipuri si beneficii

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 7 iulie 2023 Ultima actualizare: 7 iulie 2023

De-a lungul perioadei de sarcina, corpul femeii trece prin anumite transformari care genereaza probleme din cauza greutatii suplimentare pe care trebuie sa o suporte. Pentru a preveni aparitia durerilor lombare sau a blocajelor musculare, specialistii recomanda utilizarea centurilor prenatale. Insa, odata ce femeia a nascut, poate sa fie nevoie de purtarea unui nou dispozitiv si anume de centura postnatala. Specialistii pot sa recomande purtarea acesteia dupa perioada de sarcina in vederea oferirii de suport pentru ca muschii abdominali sa se poata reface.

De asemenea, centura postnatala favorizeaza si definirea liniei talei. In afara de faptul ca reprezinta un excelent suport pentru spate si abdomen, centura postnatala ajuta la o strangere mai rapida a tesuturilor. Este o alternativa pentru femeile care au nascut sa revina mai usor la formele de dinaintea sarcinii, ajutand si pielea sa isi recapete mai rapid un aspect ferm.

Tipuri de centura postnatala

Centura postnatala poate sa fie de mai multe feluri, sub forma de centura elastica, sub forma unor curele de sprijin sau a articolelor de imbracaminte compresive. Este important sa aveti in vedere faptul ca nu oricare dintre aceste tipuri de centura postnatala vi se potriveste si de aceea este important sa consultati un specialist inainte de a alege sa achizitionati un tip sau altul.

Centura postnatala elastica

Acest tip de centura postnatala este considerat cel mai util, datorita tesaturii care moale si elastica. Specialistii atrag atentia ca aceasta centura sa fie suficient de flexibila incat sa nu ingreuneze respiratia, sa nu incomodeze in timp ce va miscati sau atunci cand va deplasati. O alta conditie pentru ca centura postnatala elastica sa fie eficienta o reprezinta lungimea acesteia, pentru ca trebuie sa fie suficient de lunga incat sa poata fi infasurata fara probleme in jurul abdomenului si al soldurilor.

Centura postnatala tip curele pentru sprijin

Centura postnatala tip curele pentru sprijin poate fi achizitionata din magazinele de specialitate, putand fi recomandata purtarea acesteia si pentru spate si pentru solduri. Este un tip de centura care ajuta la sustinerea unei bune posturi corporale, fiind utila astfel si pentru prevenirea si ameliorarea durerilor musculare. Datorita mentinerii unei posturi bune si pentru ca soldurile sunt sprijinite, este favorizata si intarirea planseului pelvian.

Articolele de imbracaminte compresive

Atat pentru perioada de sarcina cat si pentru perioada postnatala exista anumite articole compresive de imbracaminte, cunoscute si sub denumirea de „imbracaminte modelatoare”. Chiar daca aceste produse sunt fabricate din materiale elastice, au capacitatea de a comprima. De aceea este important sa aveti grija atunci cand alegeti sa folositi aceste articole de imbracaminte, pentru ca pot sa fie mai stranse decat aveti nevoie sau sa nu fie comode in timpul purtarii.  

Avantajele folosirii unei centuri postnatale

Asa cum am mentionat anterior, purtarea de centura postnatala aduce mai multe beneficii femeilor care tocmai au incheiat perioada de sarcina. Unul dintre primele astfel de beneficii il reprezinta sustinerea musculaturii abdominale, pentru ca aceasta centura ajuta la prevenirea diastazei abdominale si la cresterea colagenului. Un alt avantaj este reprezentat de faptul ca centura postnatala are capacitatea de a tonifica tesuturile datorita gradului de compresie pe care il exercita, favorizand in acest fel redefinirea circumferintei taliei. Foarte important pentru femeile gravide este ca zona lombara si coloana vertebrala sa fie sustinute si dupa nasterea copilului, insa trebuie avut grija ca centura postnatala sa nu limiteze in niciun fel circulatia sangelui, respiratia sau capacitatea de miscare.

Atunci cand centura postnatala nu este aleasa conform indicatiilor unui specialist, se poate ca purtarea ei sa amplifice durerile resimtite; atunci cand produsul achizitionat este cel potrivit, ajuta la cresterea mobilitatii. Femeile isi pot recupera gradul de mobilitate de dinainte de perioada de sarcina, pentru ca peretele abdominal incepe sa se refaca iar centura este flexibila si ajuta la redobandirea tonusului. Centura postnatala este recomandata si pentru ca asigura suport pe durata perioadei de alaptare, favorizand mentinerea unei pozitii corecte. Daca aveti grija sa nu utilizati o centura postnatala prea stransa, aceasta ar trebui sa fie suficient de elastica incat sa va asigure un copnfort sporit atat in timpul zilei cat si pe durata noptii.

Ce riscuri pot sa apara atunci cand purtati o centura postnatala

Dincolo de beneficiile pe care le poate aduce purtarea de centura postnatala, exista si anumite riscuri care pot sa apara in situatia unora dintre femei. De exemplu, exista posibilitatea ca in unele cazuri sa fie resimtite dureri sau prea multa presiune din cauza purtarii. Specialistii avertizeaza ca poate sa fie vorba inclusiv despre aparitia senzatiei de mancarime sau a eruptiilor cutanate, precum si prolaps de planseu pelvian.

Riscurile apar de regula atunci cand centura postnatala nu este puratat corect sau din cauza faptului ca produsul nu este cel potrivit pentru dumneavoastra. Astfel, in unele situatii, se poate ajunge pana la stari de greata si lesin, la reflux de acid si arsuri la stomac, ba chiar la probleme de digestie si deteriorarea unor organe.