Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802
Bucurii si provocari in trimestrul 2 de sarcina

Bucurii si provocari in trimestrul 2 de sarcina

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 13 noiembrie 2023 Ultima actualizare: 10 iunie 2024

Trimestrul 2 de sarcina este considerat adesea ca fiind cea mai placuta si mai confortabila parte a acestei perioade pentru viitoarele mame. Pentru foarte multe dintre femeile insarcinate, intre saptamana 14 si saptamana 27, se ajunge la o imbunatatire a starii generale si la o diminuare a simptomelor neplacute ce sunt asociate primelor saptamani din perioada de sarcina.

Chiar daca lucrurile stau in acest fel, nu inseamna ca femeile respective nu se vor confrunta si cu unele provocari. In randurile care urmeaza o sa gasiti detalii atat despre bucuriile care apar in trimestrul 2 de sarcina, cat si despre eventualele neplaceri carora gravidele trebuie sa le faca fata. 

Aspecte pozitive in trimestrul 2 de sarcina

Unul dintre aspectele pozitive, pe care foarte multe dintre femei il remarca in trimestrul 2 de sarcina, este acela ca nivelul de energie incepe sa creasca in aceasta perioada. Dupa ce au fost nevoite sa se lupte constant cu oboseala persistenta din primul trimestru de sarcina, momentul in care energia incepe sa fie la cote acceptabile ofera viitoarelor mame un sentiment de revitalizare si de entuziasm. Tot in trimestrul 2 de sarcina incepe si burtica sa devina din ce in ce mai vizibila, ceea ce marcheaza startul unei noi etape pentru femeile gravide. Practic, odata cu acest moment, constientizeaza evolutia sarcinii si incep sa se pregateasca pentru venirea pe lume a bebelusului.

Pentru cele mai multe dintre femei, greata din timpul diminetii si alte simptome pe care le resimt in stadiile incipiente ale sarcinii incep sa scada din punct de vedere al intensitatii in trimestrul 2 de sarcina. Datorita acestui fapt, gradul lor de confort este mai mare iar perioada este una mai linistita in comparatie cu cea anterioara. Tot in trimestrul 2 de sarcina pot incepe sa fie simtite primele miscari ale bebelusului, ceea ce reprezinta un moment cu totul special pentru viitoarea mama. Cele mai multe dintre femei descriu aceasta experienta ca fiind una profunda si emotionanta, care marcheaza legatura pe care o au cu copilul care creste in pantecele lor.

Odata cu aceasta perioada, in care simptomele incep sa se stabilizeze, foarte multe dintre femeile insarcinate se concentreaza in special pe adoptarea unei diete sanatoase si a unui stil de viata activ. Este o atitudine care contribuie atat la usurarea sarcinii cat si la scurtarea timpului necesar pentru a se recupera dupa nastere.

Provocarile care apar in trimestrul 2 de sarcina

Una dintre principalele provocari care apar pentru gravide in trimestrul 2 de sarcina este reprezentata de disconfortul abdominal, pentru ca, pe masura ce creste uterul, pot sa apara dureri si disconfort in zona respectiva. Acest tip de neplaceri poate fi cauzat de intinderea ligamentelor, insa poate sa fie de vina si presiunea exercitata la nivelul altor organe, care sa genereze disconfort sau durere in unele situatii.

Tot in trimestrul 2 de sarcina, gravidele se pot confrunta si cu tulburari ale somnului. Este adevarat ca oboseala excesiva (resimtita in primul trimestru de sarcina) ajunge sa scada in intensitate, insa pot sa apara provocari din perspectiva identificarii unei pozitii confortabile pentru somn in contextul in care burtica este din ce in ce mai mare.

Efectele fluctuatiilor hormonale

Tot la capitoulul „provocari” in trimestrul 2 de sarcina se incadreaza si efectele generate de fluctuatiile hormonale. Aceste fluctuatii pot sa duca la schimbarea starii de spirit, uneori brusc, si pot implica emotii intense. Exista foarte multe situatii de-a lungul trimestrului 2 de sarcina in care femeile sunt nevoite sa faca fata unor sentimente contradictorii, de la anxietate si ingrijorare pana la anticipare si bucurie, asa ca rabdarea si intelegerea sunt esentiale in aceasta perioada.

Cresterea greutatii corporale

Trimestrul 2 de sarcina reprezinta si perioada in care incep sa apara problemele legate de greutatea corporala. Cresterea in greutate din aceast moment este perfect normala, insa poate sa constituie o sursa de ingrijorare pentru unele dintre femei. Specialistii recomanda tuturor gravidelor sa aiba in vedere mentinerea unui echilibru sanatos in ceea ce priveste alimentatia si sa evite stresul inutil vis a vis de propria greutate corporala.

Monitorizare si teste

O alta problema care apare in trimestrul 2 de sarcina este reprezentata de gestionarea monitorizarii si a testelor medicale necesare in aceasta perioada. Poate sa fie vorba despre ecografii si teste de sange, precum si de alte evaluari care sa ofere date despre starea de sanatate a mamei si a copilului. Pentru unele femei, a face fata atat de multor proceduri poate sa fie o provocare – de aceea este ideal ca situatia sa fie abordata cu calm si conform unui plan stabilit impreuna cu medicul.

Sfaturi pentru gestionarea provocarilor care apar in trimestrul 2 de sarcina

Cu cat comunicarea dintre viitoarea mama si medic este mai deschisa si mai sincera, cu atat va fi mai usor de gestionat orice ingrijorare si oricare dintre simptomele neplacute ce pot sa apara. Medicul este cel mai in masura sa ofere sfaturi si solutii din acest punct de vedere, ajutandu-le astfel pe femei sa faca fata provocarilor specifice si sa duca la bun sfarstit sarcina. In trimestrul 2 de sarcina sunt utile si unele exercitii fizice usoare, precum si sedintele de yoga. Acestea au rolul de a o mentine pe viitoarea mama in forma, atat din perspectiva mentala cat si fizica, pentru ca sunt activitati care amelioreaza disconfortul si care contribuie la un plus de confort in timpul sarcinii.

Nu uitati nici de importanta suportului emotional! Tineti legatura cu prietenii, cu familia, cu alte femei insarcinate, pentru ca este o modalitate foarte buna de a impartasi experientele prin care treceti si de a beneficia de sprijinul emotional de care aveti nevoie. Este normal ca in trimestrul 2 de sarcina sa fiti intr-un carusel de emotii, iar acest tip de suport este esential pentru starea de bine. Tot in trimestrul 2 de sarcina este ideal sa incepeti sa planificati viitorul apropiat, adica momentul nasterii si tot ceea ce este necesar pentru venirea pe lume a copilului. Desigur, fiecare femeie traieste aceasta perioada in felul ei, atat bucuriile cat si provocarile, insa trebuie avute in vedere atitudinea pozitiva, sprijinul medical si sustinerea emotionala.

Articole similare
Primul trimestru de sarcina: evolutie, analize, schimbari hormonale Primul trimestru de sarcina: evolutie, analize, schimbari hormonale
Perioada de sarcina reprezinta o experienta extraordinara si emotionanta pentru orice viitoare mama, dar este in acelasi timp si o perioada plina de schimbari semnificative care se petrec in corpul gravidei. In randurile care urmeaza veti gasi mai multe detalii despre primul trimestru de sarcina, despre evolutia fatului si dezvoltarea acestuia, despre analizele care trebuie efectuate obligator...
6 noiembrie 2023
Edited 11 iunie 2024
citește articolul
Fluctuatiile de glicemie in sarcina
Este esential ca, in special in perioada de sarcina, femeile sa isi tina sub control nivelul de glicemie din sange si sa previna astfel posibilitatea de aparitie a diabetului gestational. Este foarte important ca femeile insarcinate sa se informeze in legatura cu nivelul optim pe care ar trebui sa il aiba glicemia in aceasta perioada. Cu cat cunosc mai multe detalii despre acest subiect, cu at...
5 aprilie 2023
Edited 4 mai 2023
citește articolul
Incaltamintea ortopedica in sarcina - de ce este importanta?
Sarcina este una din cele mai importante perioade din viata unei femei. Modificarile ce apar in organismul unei femei insarcinate pot fi uneori coplesitoare si pot umbri bucuria si fericirea acestei perioade. Din acest motiv, este bine ca femeile care urmeaza sa devina mame sa fie informate cu privire la schimbarile inerente si modalitatile de contracarare a posibilelor neplaceri. Este bine cu...
9 iunie 2020
Edited 22 iunie 2020
citește articolul
Pot gravidele sa foloseasca o microclisma?
Modificarile la nivel hormonal care conduc, printre altele, la o digestie mai lenta, suplimentele de fier, uterul si cresterea in greutate a fatului care pun presiune pe intestine si rect, sunt doar cateva dintre cauzele constipatiei la femeia insarcinata.
6 februarie 2020
Edited 6 februarie 2020
citește articolul