Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Simptome gripa - cum sa recunoasteti usor gripa

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 11 octombrie 2023 Ultima actualizare: 11 octombrie 2023

Este important sa intelegem faptul ca gripa face parte din categoria bolilor respiratorii contagioase, o afectiune care poate sa ne provoace probleme severe de sanatate si care poate sa aiba un impact negativ serios asupra starii noastre de bine. Atunci cand discutam despre simptome de gripa le avem in vedere atat pe cele usoare, cat si pe cele puternice, recunoasterea la timp a acestora fiind esentiala pentru a reusi sa gestionati eficient boala. In randurile care urmeaza veti gasi mai multe informatii in legatura cu identificarea acestor simptome de gripa si cu alternativele pe care le aveti pentru ameliorarea lor.

Gripa, simptome comune

Virusul gripal este cel care duce la aparitia gripei, acesta fiind de mai multe feluri (inclusiv de tip A, B, sau C). Cele mai multe epidemii de gripa sezoniera sunt provocate de gripa de tip A si de gripa de tip B. Printre simptomele de gripa cele mai comune se numara febra mare, durerea in gat, durerile musculare si starile de oboseala. De asemenea, tot la categoria simptome comune de gripa intra si durerile de cap, tusea si congestia nazala, stranutul, starea generala de rau si durerile in piept sau dificultatile de respiratie.

Febra, durerile de gat si de cap

Atunci cand ne referim la febra mare, discutam despre febra care depaseste 38 de grade Celsius. Este o caracteristica distinctiva a gripei si un semn foarte clar ca organismul dumneavoastra lupta cu o infectie. De regula, durerile in gat apar in primele zile si sunt unele dintre cele mai greu de tolerat dintre simptomele de gripa. In afara de senzatia de disconfort cu care se confrunta pacientul, aceste dureri sunt insotite de cele mai multe ori de usturimi si de senzatia de mancarime. In ceea ce priveste durerile de cap, acestea pot sa varieze din punct de vedere al localizarii si al intensitatii, iar alteori puteti resimti o presiune puternica la nivelul fruntii sau al tamplelor.

Durerile musculare, congestia nazala si tusea

Printre simptomele de gripa  cele mai des intalnite se numara si durerile musculare generalizate sau starea de oboseala extrema, unii dintre pacienti simtind chiar ca ii doare tot corpul si ca au nevoie de foarte multa oodihna fata de cat necesita in mod normal. Tusea provocata de gripa poate sa fie productiva sau uscata, iar persoanele afectate se pot confrunta si cu congestie nazala – aceste simptome putand sa varieze in intensitate de la pacient la pacient, in functie de mai multi factori. Tot simptome de gripa sunt si scurgerile nazale si stranutul, insa nu sunt neaparat prezente in toate cazurile – apar mai degraba la copii.

Probleme de respiratie, dureri in piept si stare generala de rau

La unele persoane, printre simptomele de gripa se numara si dificultatile de respiratie – in special in cazul pacientilor care sufera si din cauza altor afectiuni, asa cume este de exemplu astmul. De asemenea, intre simptomele de gripa trebuie mentionate si durerile in piept – insa acestea nu apar la toate persoanele afectate. O alta problema este aceea ca puteti resimti o stare generala de rau, un disconfort si o stare de slabiciune in tot corpul. Dintre simptomele de gripa trebuie amintit si cel referitor la lipsa poftei de mancare.

Diferentele dintre simptomele de gripa si simptomele de raceala

Sunt foarte multe persoane care nu reusesc sa diferentieze gripa de raceala, dar este important sa putem distinge intre simptome pentru a le putea gestiona eficient. Este adevarat ca seamana intre ele, insa in cazul gripei sunt mai severe. Chiar daca tusea si congestia nazala sunt specifice atat racelii act si gripei, in caz de raceala sunt mai usoare. De asemenea, specific gripei este faptul ca se instaleaza mult mai repede decat raceala.

Ce complicatii pot sa apara din cauza gripei si cand trebuie sa mergeti la medic

In cazul in care simptomele de gripa nu sunt luate in serios si nu se intervine cu tratamentul care se impune in aceasta situatie, boala poate sa evolueze catre complicatii foarte serioase. Este in special cazul persoanelor al caror sistem imunitar este slabit, al copiilor mici si al persoanelor in varsta. Infectia gripala poate sa provoace pneumonie virala sau bacteriana, pentru care este necesar tratament imediat. Gripa poate sa cauzeze si bronsita, care este o inflamatie a cailor respiratorii si care poate sa duca la dificultati de respiratie si tuse puternica. De asemenea, ignorarea simptomelor de gripa ar putea sa genereze si infectii la nivelul urechilor si al sinusurilor.

Chiar daca in cele mai multe dintre cazuri gripa trece fara probleme si nu este necesara interventia medicului pentru a o trata, exista si situatii in care este esential sa cereti ajutor medical de urgenta. Simptomele de gripa care trebuie sa va alarmeze sunt reprezentate de dificultatile severe de respiratie, de durerile puternice in piept si de starea de confuzie pe care ati putea-o resimti.