Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Terapia Vojta: ce presupune si ce beneficii are

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 26 iulie 2021 Ultima actualizare: 26 iulie 2021

Terapia Vojta este utilizata in tratarea afectiunilor asociate aparatului locomotor si a celor asociate sistemului nervos central. Aceasta terapie este considerata a fi o metoda care apartine de kinetoterapie si este denumita astfel datorita profesorului Vaclav Vojta, medicul ceh care a identificat si elaborat tehnici pentru diagnosticare timpurie si tratament pentru copiii cu paralizie cerebrala. Tehnicile de diagnostic si terapia Vojta se bazeaza pe locomotie reflexa. Este vorba despre un procedeu prin care se aplica stimuli externi, folosind anumite tehnici speciale pentru a provoca automat aceleasi reactii, de fiecare data, in mod automat. Pentru stimularea pacientului, terapeutul va aplica presiune usoara in anumite parti ale organismului. Astfel se vor obtine doua reactii reflexe, si anume rostogolirea si tararea.

CUPRINS:

Ce este terapia Vojta?
Cum functioneaza terapia Vojta
Terapia Vojta la copii
Terapia Vojta la adulti
Ce afectiuni trateaza terapia Vojta
Terapia Vojta – contraindicatii

Atunci cand se activeaza ritmic si coordonat atat sistemul nervos central, cat si toata musculatura scheletica, pot sa fie accesate anumite functii care sunt blocate in centrele nervoase care se afla intre maduva si creier. Aceasta metoda de kinetoterapie specializata poate fi folosita atat de catre profesionisti, cat si de catre parinti, la domiciliu, pentru continuarea sedintelor efectuate la terapeut. Pentru o dezvoltare ideala a copilului, parintii sunt incurajati sa invete de la specialist in ce fel trebuie aplicata corect terapia Vojta si sa execute aceste miscari in fiecare zi. Sedintele nu sunt lungi si nu presupun vreo restrictie pentru acei copii care urmeaza un tratament.

Ce este terapia Vojta?

Terapia Vojta presupune aplicarea terapeutica a locomotiei reflexe, scopul procedurii fiind acela de a imbunatati componentele elementare pentru verticalizare si deplasare. Coordonarea posturala are in vedere echilibrul corpului in timp ce sunt executate miscari. De asemenea, este vorba despre ridicarea corpului contra gravitatiei si despre miscarile care au scop precis, ca de exemplu cele de pasire sau apucare, adica miscare fazica. Terapia Vojta poate face ca membrele sa fie accesibile si utilizabile din nou, activand reactii vegetative si alte reactii automate. In afara de reactiile majore, motrice, locomotia reflexa poate sa influenteze si sa activeze si alte reactii. De exemplu, poate sa fie vorba despre motricitatea orofaciala, care se refera la miscarea maxilarului sau la miscarea limbii. De asemenea, terapia Vojta este utila pentru oculomotricitate, adica miscarile globilor oculari. Deglutitia, respiratia, inclusiv reglarea functiei intestinului si a vezicii, se pot imbunatati datorita folosirii acestui fel de terapie.

Spre deosebire de alte tehnici sau de alte metode de kinetoterapie, in cazul terapiei Vojta nu se exerseaza functii de miscare, asa cum sunt mersul, prinderea, rostogolirea pe burta sau pe spate. Prin activarea terapeutica a locomotiei reflexe se reuseste mai degraba medierea accesului catre modele de miscare partial singulare, prin sistemul nervos central, de aceste modele fiind nevoie pentru o anumita actiune sau miscare.

Cum functioneaza terapia Vojta

Aceasta este o alternativa de stimulare neuromotorie, cu actiune asupra sistemului nervos central, avand ca scop obtinerea unor reactii ideale ale corpului in procesul de facilitate a miscarii. Efectele pozitive pot sa fie observate chiar si imediat dupa stimulare, atunci cand este folosita terapia Vojta. Terapeulul isi va stabili pentru fiecare sedinta un obiectiv precis si va lucra pentru a obtine reactia. Pentru ca eficienta acestei terapii sa fie una crescuta, specialistii recomanda sa fie executata de mai multe ori in fiecare zi. Medicul ar putea sa recomande terapia Vojta inca de la nastere, aceasta putand fi continuata indiferent de varsta. Trebuie avut insa in vedere faptul ca rezultatele sunt cu atat mai bune cu cat terapia este inceputa mai devreme. Foarte important de mentionat este ca nu apar dureri din cauza folosirii terapiei Vojta, motivul pentru care copiii plang adesea in timpul utilizarii acestei metode fiind cel ca este necesar sa mentina o anumita pozitie, fixa, pe toata durata procedurii, ceea ce genereaza disconfort.

Datorita folosirii terapeutice a locomotiei reflexe, pacientii al caror aparat locomotor este afectat ar putea sa isi recapete – chiar daca uneori doar partial – capacitatea de a executa miscari elementare. De asemenea, pacientii care au sistemul nervos central afectat se pot reface – total sau partial – fiindu-le din nou accesibile anumite miscari de baza.

Terapia Vojta la copii

In situatia sugarilor, pentru obtinerea celor mai bune rezultate se recomanda folosirea acestui tip de terapie inainte ca acestia sa apuce sa dezvolte anumite modele motrice de inlocuire. Terapia Vojta are ca scop sa activeze si sa mentina modelele corecte de miscare fiziologica. Se poate ca cei mici sa inceapa sa planga pe parcursul executarii sedintelor, insa, asa cum am mentionat anterior, nu este vorba despre provocarea vreunei dureri de catre miscarile terapeutului. Senazatia de disconfort care induce plansul este considerata normala si arata de fapt ca cel mic raspunde pozitiv terapiei. Odata ce au trecut primele sedinte, aceasta senzatie de disconfort incepe sa se diminueze, iar copiii nu mai plang la fel de des si incep sa se linisteasca din ce in ce mai usor, atat intre exercitii, cat si dupa incheierea sedintei.

In situatia copiilor cu varsta mai mare, cu posibilitate de exprimare verbala, plansul nu se mai manifesta. Spre deosebire de alte terapii aplicate copiilor, terapia Vojta nu genereaza efecte negative de natura psihologica. Studiile de specialitate au aratat ca, de fapt, aceasta metoda poate sa aiba chiar un efect pozitiv din perspectiva interactiunii dintre mama si copil.  

Terapia Vojta la adulti

In cazul persoanelor adulte care au anumite afectiuni dobandite, afectiuni cu efecte negative asupra coordonarii centrale nervoase si periferice a miscarii, aceasta terapie este extrem de utila si in stadiul incipient al problemelor, si in perioada de reabilitare. Scopul principal al sedintelor in care este aplicata terapia Vojta este de a reda competentele zilnice ale pacientului si de a-i imbunatati calitatea vietii. Aceasta terapie s-a dovedit a fi utila si este considerata un tratament eficient pentru ca pacientii sa isi poata relua, pe cat posibil, majoritatea activitatilor familiale sau socio – profesionale. Acestia isi pot asigura mai usor propriile nevoi si pot ajunge sa isi petreaca timpul liber in feluri mai apropiate de cum isi doresc.

Prin terapia Vojta se stimuleaza din nou accesul catre anumite modele de miscare sanatoase, cunoscute anterior de catre organism. Folosirea acestei metode are ca scop sa previna efecte secundare asa cum ar fi durerea sau limitarile din punct de vedere al functionalitatii si al fortei. De asemenea, terapia Vojta are si alte efecte secundare pozitive, ca de exemplu activarea functiilor corticale inalte. Astfel, pacientul va fi mai motivat, va beneficia de o putere sporita de concentrare, va fi mai rezistent. Limbajul va fi stimulat, iar efectul va fi benefic si din punct de vedere al psihicului si senzorialitatii.

Ce afectiuni trateaza terapia Vojta

Terapia Vojta este recomandata in tratarea mai multor afectiuni. Poate fi vorba despre tulburari de coordonare centrala in cazul sugarilor, de asimetrie sau intarzieri in dezvoltarea motorie. De asemenea, este o terapie eficienta in situatia in care apar tulburari de miscare in urma unor leziuni cerebrale, in caz de pareza periferica, de malformatii sau de traumatisme la nivelul coloanei vertebrale.

Terapia Vojta este recomandata de catre specialisti si pentru a trata diverse boli neuromusculare sau tulburari ale sciaticii vertebrale, asa cum sunt cifozele, scoliozele sau maladia Scheuermann. Aceasta metoda poate sa trateze si leziuni ortopedice ale membrelor, probleme de mesticatie si deglutitie, probleme de respiratie, fiind utila si in cazul pacientilor cu luxatie sau displazie de sold.

Beneficiile acestei terapii sunt multiple, de la usurinta cu care pacientii incep sa actioneze si de la diminuarea frustrarilor, pana la imbunatatirea vizibila a capacitatii de a comunica. Este adevarat ca presupune atentie si cerinte speciale, insa locomotia reflexa si-a dovedit in nenumarate randuri eficienta.

Terapia Vojta – contraindicatii

Terapia Vojta nu este recomandata in situatia imbolnavirilor acute febrile si nici in cazul persoanelor carora li se administreaza un vaccin anume (in functie de indicatiile medicului, in general aproximativ 10 zile dupa administare). De asemenea, aceasta metoda de terapie nu se adreseaza femeilor care sunt insarcinate, persoanelor cu boli de inima sau cara au „boala oaselor de sticla”. Atunci cand avem de-a face cu boli care ajung sa limiteze starea generala a pacientului, terapia Vojta trebuie sa fie folosita in functie de nivelul de solicitare la care poate fi supus pacientul. Chiar daca durata procedurii trebuie sa fie mai scurta, este esential ca sedintele sa nu fie intrerupte.

Pentru ca aceasta terapie sa aduca rezultatele scontate, este foarte important sa fie executata cu intensitatea necesara si cu precizie. De asemenea, este important ca programul terapeutic sa fie adaptat in functie de evolutia pacientului, la intervale regulate de timp.