Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Tratament pentru varice

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 2 octombrie 2017 Ultima actualizare: 17 noiembrie 2021

Varicele sunt dilatatii patologice și permanente ale venelor, produse de pierderea elasticitatii peretilor acestora, ce apar in majoritatea cazurilor la nivelul membrelor inferioare. Varicele sunt de fapt vene de culoare albastruie, ce pot aparea atat la femei cat si la barbati, la orice varsta, femeile fiind insa de doua ori mai predispuse decat barbatii la boala varicoasa. Este o problema destul de frecventa si poate sa genereze incapacitate de munca intr-o masura destul de mare. Varicele (boala varicoasa) sunt de doua feluri: primitive si secundare. Varicele primitive au localizari diferite si par sa aiba o cauza anume, in timp ce varicele secundare au o cauza identificata si pot fi congenitale sau dobandite. 

CUPRINS

Varice simptome
Varice cauze
Factori de risc ce pot duce la aparitia varicelor
Varice tratament
Ce complicatii pot sa apara din cauza varicelor
Ce puteti face pentru a preveni aparitia varicelor

In afara de faptul ca provoaca dureri, este vorba si despre aspectul inestetic al varicelor – in special in cazul femeilor. "Boala varicoasa" este una dintre cele mai intalnite boli ale venelor si se manifesta prin dilatatii patologice si permanente la nivelul venelor care fac parte din sistemul venos superficial. Chiar daca exista mai multe tratamente eficiente pentru varice, este bine sa aveti in vedere faptul ca rezultatele unor tratamente pentru varice au legatura si cu stadiul pana la care a avansat afectiunea. Exista atat alternative naturiste pentru tratarea varicelor, cat si posibilitatea de a le trata varicele pe cale chirurgicala.

Varice simptome

Boala varicoasa se manifesta prin disconfortul resimtit la nivelul gambelor, caracterizat prin senzatie de greutate, de picioare umflate si de amorteli. Venele dureroase si inflamate, de culoare albastra, care se afla chiar sub suprafata pielii, sunt primele semne ale aparitiei bolii varicoase. Printre simptomele pe care le puteti remarca in prima faza se numara si starea de oboseala care apare la nivelul membrelor inferioare.

Simptomele devin din ce in ce mai evidente atunci cand petreceti mai multe ore stand in picioare, cand depuneti un efort sustinut, cand mergeti pe jos distante lungi sau chiar si atunci cand stati mai mult timp pe un scaun. Pe langa modificarile de culoare si ingrosarea venelor, pot sa apara si inflamatii la nivelul pielii. In aceasta situatie avem de-a face cu o forma severa de boala vasculara si este obligatoriu sa ajungeti cat mai repede la un medic pentru asistenta specializata. Se poate sa apara crampe musculare, umflaturi la nivelul picioarelor, ulcere cutanate, senzatie de mancarime in jurul venelor care sunt afectate si chiar durere din ce in ce mai accentuata.

Varicele pot fi recunoscute foarte usor dupa aspectul lor, pentru ca sunt proeminente si se observa la suprafata pielii. La nivelul venelor varicoase pot sa apara si sangerari, insa toate aceste simptome difera in functie de stadiul de dezvoltare al bolii si este important sa consultati un medic specialist pentru un diagnostic precis si pentru stabilirea tratamentului care se impune.

Varice cauze

Cauzele aparitiei varicelor sunt, pe langa factorii genetici (prezenti in peste 80% din cazuri), varsta, statul indelungat in picioare, sedentarismul, sarcinile multiple si, bineinteles, obezitatea. Pentru o mai buna intelegere a motivelor pentru care apar varicele, este important sa cunoastem felul in care venele conduc sangele cu dioxid de carbon catre inima si cum ajunge apoi in plamani unde este oxigenat. Trebuie sa avem in vedere faptul ca, la nivelul picioarelor, acolo unde varicele apar in cele mai multe dintre cazuri, sangele este nevoit sa urce catre inima in pofida opozitiei generate de forta gravitationala. Pentru ca dioxidul de carbon sa ajunga la inima, este important ca venele sa fie elastice iar contractiile musculare si valvele aflate in interiorul venelor sa functioneze corespunzator. Atunci cand aceste valve se deterioreaza, sangele se acumuleaza si stagneaza la nivelul venelor, crescanadu-le dimensiunea.

Boala varicoasa poate sa apara si din cauze ereditare, dar si din cauza stilului de viata sau a serviciului. Unele profesii presupun petrecerea mai multor ore consecutiv in picioare, asa cum este de exemplu in cazul chelnerilor, al medicilor sau al asistentelor. Pe de alta parte, varicele pot sa apara si din cauza unui stil de viata sedentar sau a unei greutati corporale prea mari, asa cum este in cazul femeilor insarcinate. 

Factori de risc ce pot duce la aparitia varicelor

Exista mai multi factori de risc pe care specialistii i-au identificat in cazul aparitiei varicelor. In afara de efortul fizic intens de la serviciu, poate sa fie vorba si despre efortul din timpul practicarii sporturilor care presupun opriri si porniri bruste, asa cum este de exemplu in cazul tenisului. Statul in sauna mai mult decat este recomandat, precum si baile fierbinti, pot duce la aparitia varicelor. Un alt factor de risc il reprezinta si indepartarea cu ceara a parului nedorit de pe corp. Varicele pot sa apara si la persoanele care poarta incaltaminte incomoda, pantofi prea stramti sau cu toc prea inalt. Consumul de alcool si tutun, precum si fumatul, favorizeaza aparitia varicelor. De asemenea, se poate intampla si din cauza administrarii pe termen lung a anticonceptionalelor.

Varice tratament

Asa cum am mentionat anterior, pentru persoanele cu varice exista mai multe optiuni de tratament. Dupa diagnosticare, medicul va stabili metoda de tratament in functie de varsta pacientului si de stadiul pana la care a evoluat boala. Medicul chirurg vascular, care este specialist in tratarea afectiunilor de la nivelul sistemului venos, este cel care poate sa recomande tratamentul adecvat in urma unui examen clinic.

Pentru a reduce edemul si inflamatia vaselor de sange, se poate prescrie tratament medicamentos bazat pe administrarea de flebotonice. De asemenea, medicamentele sunt administrate si pacientilor care trec printr-o interventie chirurgicala de tratare a varicelor. Interventia chirurgicala presupune intreruperea cailor de comunicare dintre sistemul venos superficial si sistemul venos profund prin crosectomie, urmata de safenectomie si de extragerea pachetelor varicoase prin niste microincizii cu dimensiuni de cativa milimetri.

Exista si posibilitatea de operatie cu laser pentru tratarea varicelor, insa este o optiune de tratament in situatia persoanelor cu varice intradermice, foarte fine. De asemenea, este bine sa stiti ca aceasta alternativa de tratament poate sa provoace anumite modificari de culoare a pielii precum si la aparitia unor cicatrici. Scleroterapia este o alta tehnica volosita pentru a tarta varicele, si anume pe cele te talie mica. Tratamentul dureaza aproximativ o jumatate de ora (pana la o ora) si, de cele mai multe ori, este nevoie de trei – patru astfel de interventii pentru ca rezultatele sa fie cele asteptate.

Ce complicatii pot sa apara din cauza varicelor

Daca varicele ajung sa se dezvolte, va fi nevoie obligatorie de tratament pentru a putea fi vindecate. Nu trec de la sine, fara adoptarea unor schimbari in stilul de viata al persoanei afectate. Persoanele cu varice netratate la timp si corespunzator, risca aparitia tromboflebitei, ceea ce presupune formarea unui cheag de sange la nivelul venelor care sunt afectate. De asemenea, la unele persoane pot sa apara exeme si ulcere varicoase, insuficienta venoasa sau dermatita ocra. Aceasta din urma este o afectiune a pielii care apare in situatia pacientilor cu insuficienta venoasa cronica.

Ce puteti face pentru a preveni aparitia varicelor

Atat alimentatia echilibrata si sanatoasa, cat si exercitiile fizice practicate in mod regulat, care imbunatatesc circulatia si care ajuta la mentinerea elasticitatii  venelor - precum mersul pe jos sau cu bicicleta, inotul - sunt benefice in tratarea si prevenirea varicelor. In plus, este necesara purtarea ciorapilor medicinali pe tot parcursul zilei, urmand ca seara  picioarele sa se odihneasca pe o perna. Nu in ultimul rand, se recomanda consultarea medicului pentru a diagnostica problema si pentru a stopa la timp evolutia acesteia.